Subsidie- en accommodatiebeleid Berg en Dal vastgesteld

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft het subsidie- en accommodatiebeleid donderdagavond unaniem vastgesteld. Klik hier voor de video.

Er was vanuit de raad veel lof voor wethouder Erik Weijers en het ambtenarenapparaat. Voor de besluitvorming ging namelijk een traject van 1,5 jaar vooraf waarin verschillende organisaties en verenigingen continu zijn betrokken. Het harmoniseren van het beleid is een hele klus geweest.

Wat gaat er gebeuren?

Het beleid wordt geharmoniseerd en gaat per 2017 in. Op dit moment gelden de regels van voormalig Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek nog. Er is vanaf 2017 echter één beleid voor Berg en Dal nodig en daarvoor wordt het Groesbeekse beleid als vertrekpunt genomen. Voor wat betreft de accommodaties is dat simpelweg omdat Millingen en Ubbergen daar geen beleid in hadden.

Wilt u eerst een korte uitleg over wat het subsidie- en accommodatiebeleid eigenlijk is? Klik dan hier.

SUBSIDIE

2,7 miljoen euro aan subsidie

De gemeente verwacht dat er over 2017 in totaal zo`n € 2.750.000,- aan subsidies moet worden verstrekt. Dat wordt verdeeld over verschillende verenigingen en organisaties. Denk aan sportverenigingen, wijkraden, musea, kunst, Volksfeesten, buurtverenigingen, Groene leefruimte etc. Het eerder genoemde bedrag past binnen het budget van 2,8 miljoen euro. Er blijft zelfs wat geld over. Enkele belangrijke wijzigingen naar aanleiding van inspraakreacties zijn als volgt:

• Paardrijverenigingen die zelf geen lessen verzorgen krijgen geen subsidie
Wordt anders gebruikt voor organisatie van wedstrijden in plaats van jeugdleden goedkoper te laten lessen.

• Geen subsidie meer voor Dag van de Ouderen
De ouderenbonden ontvangen afzonderlijk al subsidie voor activiteiten en kunnen zich in dit besluit vinden.

• Subsidie voor petanque
In Ubbergen was dit gesubsidieerd, maar het huidige college wilde hier vanaf stappen. Toch voldoet de vereniging aan de eisen die aan sportverenigingen worden gesteld.

Daarnaast worden nu ook beachvolleybal, fietsacrobatiek, Kwiek, inloophuizen en dansgardes gesubsidieerd.

De subsidieregeling per onderwerp bekijken? Klik dan hier.

Overgangsregeling

De planning is krap, waardoor verenigingen en organisaties pas laat (eind van dit jaar) op de hoogte zijn van het nieuwe subsidiebedrag. Daar is wat voor geregeld: zij die volgend jaar minder subsidie zouden moeten ontvangen, krijgen in 2017 het subsidiebedrag van 2016. Vanaf 2018 ontvangen zij hun definitieve subsidiebedrag. Dit is de zogeheten overgangsregeling. Er is nog één uitzondering: ontvangers die er 20% op achteruit gaan krijgen ook te maken met de overgangsregeling, maar hebben in 2018 nog recht op 50% van het verschilbedrag met 2016. Vanaf 2019 volgt voor hen het definitieve subsidiebedrag.

ACCOMMODATIE

Accommodatie

Dan moet er ook nog een nieuw accommodatiebeleid komen. Met dat beleid streeft de gemeente naar het behoud van zoveel mogelijk accommodaties in de verschillende wijken en dorpen. Daarbij valt te denken aan een dorpshuis, kulturhus, maar ook de bibliotheek. 1 accommodatie per dorp is gegarandeerd. Deze gebouwen zijn voor inwoners van de gemeente namelijk belangrijk in het kader van ontmoeten en verbinden, maar kosten ook veel geld. Hoe met deze gebouwen en terreinen om te gaan wordt vastgelegd in het accommodatiebeleid.

Accommodatiebeleid (52 pag.) lezen? Klik dan hier.

Hoofdlijnen ontmoeten

Via bovenstaande link kunt u het accommodatiebeleid (versie juni 2016) raadplegen. In hoofdlijnen komt het er voor wat betreft het ontmoeten en leren kennen op neer dat nieuwe burgerinitiatieven gratis gebruik mogen maken van dorps- en kulturhusen. Tennis komt vanaf 2017 ook in aanmerkingen voor vervangen van delen van de accommodatie. Voetbal-, tennis en korfbalverenigingen worden bij ruimtegebrek niet meer naar elkaars accommodatie buiten het dorp verwezen.

Subsidie_accommodatie_gem_Berg_en_Dal-GBenD

Hoofdlijnen beheer en bezetting

Voor de verbetering van het beheer en de bezetting is gekozen om wanneer er meer ruimte nodig is geen geld meer te geven als er binnen een afstand van 6 kilometer ruimte beschikbaar is. Verantwoordelijkheden worden overgegeven aan verenigingen en organisaties omdat zij meer betrokken zijn en dit beter kunnen. Bij voetbal, korfbal en tennis worden duidelijke grenzen aangegeven tot welk niveau de gemeente nog een bijdrage zal geven in de accommodatie. Ook niet geheel onbelangrijk: het verstrekken van leningen en garanties zijn geen mogelijkheid voor de vervanging, uitbreiding of nieuwbouw van accommodaties.

De stukken voor het accommodatiebeleid bekijken? Klik dan hier.

Amendement museumbezoek

Er is donderdagavond door GVP, GJS, C’90, VVD en CDA een amendement ingediend, dat op voorhand al door PvdA en D66 werd gesteund. Voorheen was het zo dat kinderen van basisscholen in de voormalige gemeente Groesbeek jaarlijks de drie musea in de gemeente konden bezoeken: Bevrijdingsmuseum, Afrika Museum en Museumpark Orientalis. In het nieuwe beleid werd dit teruggeschroefd naar twee. Het amendement hield in dat de oude situatie zou worden gehandhaafd, maar nu voor de hele gemeente Berg en Dal. Het college nam het amendement over.

NB: Dit is een update van een eerder gepubliceerd artikel.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thieu

Weer een goede samenvatting van de bespreking!
Mijn complimenten!

wpDiscuz