Bijzonder briefje voor het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK“Beste Mien. Jan is gevallen voor z’n plicht. Bid s.v.p. voor hem.”


Het briefje. Foto en rechten: Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Zo begint een kort briefje dat mevrouw Van Hoof eind september 1944 schreef aan een voormalig onderduikster. Aangrijpende woorden van een moeder die kort geleden haar zoon verloren heeft. Het briefje werd donderdag 15 september 2016 geschonken aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek door de dochter van de onderduikster.

Mien van Wegen

Mien van Wegen zat ondergedoken bij de familie Van Hoof omdat zij weigerde voor de bezetter te werken. Zij was één van de getuigen die verklaarde dat ze op 18 september 1944 Jan de beroemde uitspraak hoorde doen “De brug is gered”. Kort daarna verliet ze de familie Van Hoof. Ze was haar mantel verloren en kreeg bij vertrek een andere jas mee.

Mantel

Hierover gaat het vervolg van het eerdergenoemde korte briefje: “Hoe is ‘t? Je mantel is gevonden. Je kunt dus terugruilen. Wil je langs komen. Je kunt dan even goed ginds slapen. Met mantel. Groet Mevr. v Hoof.” Het contrast tussen de pijnlijke mededeling waarmee het bericht begint en de praktische boodschap waarmee het briefje afsluit is groot. Onderdeel van een tijd waarin bitter verlies en een gebrek aan basisbehoeften onderdeel waren van het dagelijks leven in de frontstad Nijmegen.


Het is aanstaande maandag 19 september precies 72 jaar geleden dat de 22-jarige verzetsheld Jan van Hoof als gids op een Britse verkenningswagen door een Duitse militair doodgeschoten werd. Foto en rechten: Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Jan van Hoof

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kreeg in het verleden al verschillende bijzondere schenkingen zoals het familiearchief Van Hoof en Jan’s persoonlijke onderscheidingen. De onderscheidingen en de mooiste stukken uit het familiearchief zijn te zien in een speciale ‘Jan van Hoof hoek’ in het museum in combinatie met een aangrijpende film over de verzetsheld.

Maandag 19 september a.s. zal in deze hoek het briefje van mevrouw Van Hoof worden toegevoegd.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bijzonder briefje voor het Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.