Onthulling WOII-informatiebord bij golfbaan

GROESBEEK – Afgelopen donderdag 15 september onthulden Wiel Lenders (Directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en Hans Blaauw (Algemeen Directeur Het Rijk Golfbanen) een informatief bord over de Tweede Wereldoorlog historie van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen.


Wiel Lenders (l) en Hans Blaauw bij het bord. Foto: Henk Baron.

Deze datum is niet uit de lucht gegrepen. Exact 72 jaar geleden ging Operation Market Garden rondom de golfbaan van start.

Uitzicht

Hans Blaauw: “Door de ligging tussen de Duitse grens en de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog historie. Het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van onze baan hebben, was in september 1944 onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. Binnen ons GEO-beleid zien wij het als onze verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis. Dat we voor een correcte weergave van deze geschiedenis hebben kunnen rekenen op de samenwerking met het team van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, is natuurlijk geweldig.”

Operation Market Garden

Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 parachutisten van de 82ste Airborne Divisie gedropt en veranderde Het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken worden verdedigd tegen alle Duitse aanvallen.

Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Dit was van groot belang voor het verloop van de oorlog en de uiteindelijke bevrijding van Nederland en Europa.

GEO-aandachtsgebied: Mens & Samenleving

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen is GEO-gecertificeerd. Het doel is het behalen van een optimale speelkwaliteit die in goede harmonie is met de natuurlijke omgeving, de economisch gezondheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de golfbaan. Landschap & biotopen, Water, Energie & hulpbronnen, Product- & ketenbeheer, Milieukwaliteit, Mens & samenleving zijn hierbij de belangrijkste zes aandachtsgebieden.

Golfers bewust maken van de historie van de omgeving waarin zij golfen is, wat Het Rijk van Nijmegen betreft, een belangrijk aspect van het laatstgenoemde aandachtsgebied.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Onthulling WOII-informatiebord bij golfbaan

Reageren is niet toegestaan.