[Foto’s / Video] Huldiging para-atlete Lara Baars in Groesbeek

GROESBEEK – Dinsdagavond is de 19-jarige Lara Baars uit Groesbeek gehuldigd bij het gemeentehuis in het heuveldorp.


Lara Baars en burgemeester Mark Slinkman. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Reden hiervoor is de prestatie van de para-atlete tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië). Baars haalde daar brons bij het kogelstoten.

Schreeuw

Dat gebeurde vorige week, in de nacht van zondag op maandag Nederlandse tijd. Na vijf pogingen moest de Groesbeekse het doen met een zesde plaats. Ze mocht er nog éénmaal gaan staan. Baars daarover op de site van TeamNL: “Het was een ongelofelijk zware wedstrijd, tot die laatste poging viel het erg tegen. Daar werd ik heel boos om”. De boze Lara stootte de kogel vervolgens met een schreeuw naar 7.12 meter; 30 centimeter verder dan haar vorige record. “Normaal schreeuw ik nooit bij het stoten, maar bij de laatste poging wel. Misschien heeft dat wel geholpen”.

Toch nog brons

Deze laatste poging was uiteindelijk goed voor een bronzen medaille en een nieuw persoonlijk record (PR), tevens Europees record. Fengju Zhang (23) uit China stond lang derde en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Bij haar laatste poging kwam ze uit op 7.06 meter: niet ver genoeg en dus kon het feestje in kamp Baars beginnen.


Lara Baars met het brons en de eremedaille van de gemeente Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Discuswerpen

Een paar dagen later moest Baars aantreden voor het discuswerpen, gehandicaptenklasse F41. Vooraf was al bekend dat de kans op een medaille een stuk kleiner zou zijn, want van de 14 deelneemsters waren er al 7 die een PR hadden van zo`n 25 meter of meer. Baars zelf heeft bij het discuswerpen een PR van 19.34 meter. Ze eindigde uiteindelijk 10e met een worp van 19.01 meter.

Huldiging

De gemeente Berg en Dal besloot Lara in het zonnetje te zetten. Het moest voor de para-atlete tot op het laatste moment wel een verrassing blijven. Omstreeks 19:10 uur kwam Lara het Dorpsplein op, waar zij door zo`n 200 inwoners werd onthaald. De op dat moment emotionele kogelstootster werd op het balkon bij het gemeentehuis toegesproken door burgemeester Slinkman. Daar kreeg zij de eremedaille van de gemeente Berg en Dal. Het was de eerste keer dat Slinkman die uit mocht reiken.

Ook Groesbeker Harold Kersten was aanwezig. Hij won goud op de Paralympische Spelen in Zuid Korea (1988, tafeltennis) en brons voor hetzelfde onderdeel tijdens de Spelen in 1996 in Amerika. Na de huldiging was er nog feest op het Dorpsplein, met DJ Timmie Tirol, een bekende van Baars.

Qatar

Baars mocht naar Brazilië omdat ze vorig jaar tijdens het WK para-atletiek in Doha (Qatar) zilver pakte. Dat was ook bij het onderdeel kogelstoten. Zij haalde een afstand van 6.80 meter en dat was op dat moment het nieuwe persoonlijke en Europese record. Tot aan zondag….

Lara mag, als atlete van Nijmegen Atletiek, op zondag 25 september ook naar Nijmegen voor een huldiging op het plein voor het Valkhofmuseum. Daar worden Nijmeegse Olympiërs en Paralympiërs door burgemeester Bruls ontvangen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Grace

TOPPrestatie Lara!

wpDiscuz