Tevredenheid over zondagopenstelling Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – Inwoners en ondernemers uit de gemeente Berg en Dal zijn over het algemeen tevreden met de nieuwe “verordening Winkeltijden”.


Winkelcentrum Bellevue.

Die verordening maakt het voor winkels mogelijk om op zon- en feestdagen van 08:00 uur tot 20:00 uur geopend zijn. Ondernemers kunnen binnen dat tijdsblok eigen openingstijden kiezen.

Evaluatie

De gemeente Berg en Dal heeft een enquête gehouden over de nieuwe winkeltijden. Voorheen mochten winkels op zon- en feestdagen van 12:00 uur tot 18:00 uur geopend zijn, maar sinds één jaar is er meer keuzevrijheid. Vanuit de raad is er, gezien de discussie over het gekozen tijdsblok, besloten om de werking van de nieuwe verordening na één jaar te evalueren.

Geen aanpassing

In totaal kwamen er 25 reacties binnen, veelal van inwoners. Zo`n 66% van de mensen die reageerden vindt de nieuwe verordening een verbetering en 88% maakt gebruik van de zondagopenstelling. Van die 88% doet 54% dat wekelijks en 22% zeker één keer per maand. “Wij zien door de resultaten van de enquête geen reden om de verordening aan te passen”, aldus wethouder Sylvia Fleuren. Zij geeft daarbij aan dat er ook geen meldingen van overlast binnen zijn gekomen.

Oude regeling

De mensen die niet positief zijn over de nieuwe winkeltijden zien graag de oude regeling weer terug: van 12:00 uur tot 18:00 dus. Dit zou volgens hen lang genoeg zijn, mensen kunnen immers de rest van de week ook nog boodschappen doen, en voor meer rust op de zondagochtend zorgen. Ook zouden, zo stelt een inwoner, alleen de grotere bedrijven voor ruimere openingstijden kunnen kiezen. Voor de kleine bedrijven zijn de kosten te hoog.

Prettig

Het merendeel vindt het echter prettig om ook op zondag naar de winkel te kunnen. Waar de één juist blij was met de zondagse rust, vindt de ander het fijn dat er op zondag wat meer leven in het dorp is. De flexibiliteit wordt ook gezien als pluspunt. De bakker bijvoorbeeld kan er namelijk voor kiezen om juist vroeg open te gaan. In de vorige regeling was de vroegst mogelijke openingstijd 12:00 uur en dat is voor een bakker niet het meest ideale tijdstip.

17 winkels

17 winkels in de gemeente Berg en Dal, waarvan 12 uit Groesbeek, maken structureel gebruik van de mogelijkheid om op zondag open te zijn. Veelal zijn dat de supermarkten. Die zijn meestal vanaf 10:00 uur geopend en de eindtijden liggen van 14:00 uur (Spar, Ooij) tot 19:00 uur (Plus, Beek) en daar tussenin. Jan Linders Groesbeek hanteert de ruimste openingstijden: 09:00 uur tot 20:00 uur.

Naast de supermarkten zijn er ook nog bakkers, woonwinkels, een drogisterij en een bouwmarkt op zondag geopend. De kringloopwinkel in Groesbeek is elke laatste zondag van de maand open.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Tevredenheid over zondagopenstelling Berg en Dal

Reageren is niet toegestaan.