Berg en Dal akkoord met regio-indeling streekomroepen

GEMEENTE BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de voorgestelde regioindeling om te komen tot een streekomroep voor onze regio.

streekindeling_omroepen-olon

Wel benadrukken burgemeester en wethouders dat hun voorkeur uit gaat naar het behoud van de huidige lokale omroep Berg en Dal. Dit vanwege het draagvlak en de betrokkenheid.

Van 270 naar 65

Er zijn plannen om binnen vijf jaar van zo`n 270 lokale omroepen naar 60 tot 65 streekomroepen te gaan. Dit omdat veel lokale omroepen weinig of geen bestaansrecht meer zouden hebben. De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) heeft een plan gemaakt waarin bestaande lokale omroepen gaan samenwerken in streekomroepen. Door samenwerking op technologisch gebied en uitwisseling van producties wil de NLPO de lokale nieuwsvoorziening op peil houden.

Streekindeling

In dat plan staat ook een voorgestelde streekindeling voor Nederland. Berg en Dal komt volgens het voorstel in regionummer 45, met de werknaam Nijmegen e.o. Daarin zitten omroepen uit het Rijk van Nijmegen: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. In totaal heeft deze regio meer dan 313.000 inwoners.

Voorwaarden

Het college vindt de indeling zelf prima, maar wel onder voorwaarden. De kwaliteit en de kwantiteit van het lokale nieuws moet op peil gehouden worden en de lokale vrijwilligers en redactie moeten ook behouden blijven. Tot slot zijn B&W van mening dat het Rijk zelf ook voldoende moet bijdragen om streekomroepen te laten slagen.

Bespreking in het najaar

Vanwege de huidige fusieperikelen bij omroep Berg en Dal is het nog niet bekend hoe de omroep zelf tegenover de overgang naar een streekomroep staat. Dat wordt dit najaar besloten. Wel is bekend dat de omroep minder subsidie gaat krijgen van de gemeente en al met financiële problemen kampt. Die worden, zo zeggen de omroepen in de regio, met de vorming van streekomroepen wellicht niet zomaar opgelost. Dan bestaat er ook nog een kans dat er door een grote streekomroep minder ruimte is voor het lokale nieuws uit Berg en Dal.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
klokluider

Wat is dit nu weer voor en verhaal .Wij als medewerker van en lokale omroep zijn door ons bestuur mooi op verkeerd been gezet als dit zo is Schande

Gerry

Wat is er tegen jou gezegd of wat is er juist niet tegen jou gezegd waardoor jij op het verkeerde been ben gezet? Ben wel erg benieuwd. Doorgaans is een omroep als deze goed geïnformeerd en zullen zij jou van relevante informatie voorzien.

Als ik naar een regionale omroep wil luisteren dan luister ik wel naar omroep gelderland zo zie je maar weer dat onze omroep steeds verder wordt uitgekleed.

Bubie

Inderdaad. Ik luister dan nog liever na omroep Gelerland dan naar die muziek van piet piraat uit het jaar nul

Albert

Berg en dal moet van andere dorpen parasiteren. Zelf zijn het uit de hoogte gevallen profiteurs

klokluider

Beste Gerry
Lees de media maar eens goed en kom dan met je verhaal .

wpDiscuz