Houtoogst Groesbeekse bos gaat beginnen

GROESBEEK – Medio oktober start Staatsbosbeheer met de jaarlijkse houtoogst in het Groesbeekse Bos.

Dit keer wordt er gewerkt in het Kraaijendal. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Naar verwachting is het werk eind 2016 afgerond en worden de paden weer opgeknapt.

Wat ziet u straks?

Wat u straks ziet in het bos, is dat er naast het dunnen van bomen, ook een aantal verjongingsplekken in het bos worden gemaakt. Op deze plekken komt een nieuwe generatie bos, en dus bomen voor de toekomst. Bos blijft bos!

Dunnen

Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van nieuwe bomen. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte en licht te geven om goed verder te groeien.

Verjongen

Bij verjonging worden open plekken gemaakt. “We gaan op deze plekken de groei van nieuwe bomen stimuleren”, zegt Staatsbosbeheer. Op deze open plekken in het bos gaan dus nieuwe jonge bomen groeien. Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. En er ontstaat bovendien een bos met verschillende leeftijden dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Planten en dieren

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven. Voor aanvang van de werkzaamheden is nauwkeurig bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen.

Meer informatie vindt u via www.boswachtersblog.nl/rivierengebied.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Ikke

De vernieling van ons bos gaat weer van start was een betere kop geweest

Marc

tja ikke, we gebruiken in Nederland nu eenmaal 1 M3 per persoon per jaar. dat kan nu eenmaal niet allemaal ver weg geoogst worden. er word in een relatief klein gedeelte van het bos gekapt, in het overige deel kan je nog mooie wandelingen maken. Bovendien zorgen kleine verjongingsgaten voor meer variatie in het bos. in zo’n mozaïek komt ook een grotere verscheidenheid flora en fauna voor. dus de natuurwaarde gaat er ook op vooruit

Eekhoorn

Wel goede info geven Marc, en geen bla-bla praat zoals SBB!

http://www.nieuwe-wildernis.nl/index.php?id=309

Hoeven er niet eerst een paar tunneltjes aangelegd te worden?

wpDiscuz