[Ingezonden] Wat is er aan de hand in de bieb?

GROESBEEK – Vrijwilligers zijn boos op het bestuur van de Groesbeekse bibliotheek.

Verkoop_bibliotheek_Groesbeek-DGB

Fusie

Er zit een fusie aan te komen met de bibliotheek Gelderland-Zuid, waar 22 bibliotheken onder vallen. Daarover verscheen vorige week al een bericht in regionale media. Enkele vrijwilligers zeggen dat “het bestuur de bieb voor een appel en een ei aan OBGZ verkwanselt”.

De contributie zou omhoog gaan en vrijwilligers zijn bang dat ze op plaatsen buiten Groesbeek ingezet worden. Zij vinden de plannen vaag en zeggen dat hun werk er niet plezieriger op wordt. De bieb heeft 5.000 leden.

Ingezonden lezersbrief

Kaat Olsson, een lid van de bieb, stuurde een ingezonden brief naar de media. Die staat hieronder:

Noem mij een junkie, want het is een feit: lezen is mijn grootste hobby. Van Privé tot Zin en van thriller tot DWDD-topper, ik lees graag en veel. Vreemd was het dus niet dat ik, toen ik in 1985 in Groesbeek kwam wonen, onmiddellijk lid werd van de plaatselijke bibliotheek, die toen gevestigd was in het pand waar nu nog Jan Linders gevestigd is.

Inmiddels ben ik al ruim tien jaar geen inwoner van Groesbeek meer, maar kom ik nog wekelijks in de bieb aldaar. Waarom? Vooral omdat het assortiment naadloos aansluit op mijn mateloze leeshonger. Maar vergeet ook de andere media niet, want deze vestiging heeft altijd de meest recente Cd’s, Dvd’s en Blue Ray’s in huis.

Het komt regelmatig voor dat ik met een tas vol nieuw leesvoer en een grote grijns op mijn gezicht De Mallemolen verlaat. Wat een verschil trouwens met mijn ervaringen in de kleurloze bibliotheek van Beek-Ubbergen, waar ik altijd binnen vijf minuten uitgekeken was.

Tot zover alles in orde, want ik ben gewoon lid gebleven in Groesbeek. Groot was de schrik dan ook toen mij onlangs ter ore kwam, dat er grote veranderingen op komst zijn voor de Groesbeekse bieb. Een fusie met ‘grote broer’ Bibliotheek Gelderland Zuid staat namelijk op stapel, maar dat blijkt niet zonder slag of stoot te gaan. Voor met name het personeel en de vrijwilligers gaat een en ander namelijk veel te snel en te rigoureus. Waardoor de – als altijd supergemotiveerde en op dienstverlening gerichte medewerkers – menen in actie te moeten komen, een initiatief dat ik van harte onderschrijf.

Kort gezegd komt het er namelijk op neer dat het besluit om met Nijmegen te fuseren, is genomen zonder eerst goed te kijken naar wat daadwerkelijk de beste optie zou zijn, zoals bijvoorbeeld een samenwerkingsverband aangaan met Millingen en Beek-Berg en Dal. Maar nee, er wordt door het bestuur van de Groesbeekse bibliotheek binnen no-time gekozen voor de meest voordelige en snelste oplossing: samengaan met Gelderland-Zuid.

Het personeel en de vrijwilligers staan helemaal niet afwijzend tegenover een nieuwe toekomst, die wellicht bedrijfstechnisch en -matig voordelen zal kennen ten opzichte van de huidige situatie. Maar waar ik ernstig over val, is met name het gebrek aan communicatie in deze, waarbij een bestuur van vier personen de toekomst meent te mogen bepalen van de Groesbeekse bibliotheek: een zeer waardevolle maatschappelijke en culturele instelling, waarvan ruim 5000 mensen lid zijn.

Leden die absoluut niet in deze procedure gekend zijn, laat staan dat hun mening wordt gevraagd. En dat terwijl er toch ingrijpende gevolgen zullen zijn voor de leners van de Groesbeeks bieb, want in bijvoorbeeld lidmaatschapsgelden en de meer dan actuele collectie zullen ingrijpende veranderingen worden doorgevoerd. Een ontwikkeling die op zijn minst zorgwekkend kan worden genoemd.

Met deze brief wil ik als lange lener van de Groesbeekse bieb dan ook graag mijn stem laten horen. Ik pleit voor een zorgvuldige procedure, een goeie communicatie en een overwogen beslissing, die het voortbestaan van deze geweldige organisatie voor iedere betrokkene de moeite waard en mogelijk maakt.

Lang leve de Groesbeekse bibliotheek!

Kaat Olsson, Leuth; [email protected]

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jelle

Deze ingezonden brief spreekt boekdelen.

Gerrit

Beste mevrouw Kaat, dergelijke zaken zijn een gevolg van het desastreuze kabinets beleid van de afgelopen jaren, er valt niet veel te kiezen. Volgend jaar maart valt er wel wat te kiezen, zorg dat u dan de juiste keus maakt.

Helma
Zowat levenslang ben ik lid van de byb in Groesbeek en ik heb nog nooit een betere gezien. Niet alleen voor de boeken, cd’s en films maar ook om de krant te lezen kom ik hier. En wat te denken voor de sociale contacten? Het heeft me gered in moeilijke tijden om even een praatje te hebben met medebezoekers, maar ook het personeel is heel vriendelijk en betrokken, ze kennen bijna iedereen. Nou kan ik dat wel zeggen, denk je, maar ik weet van vele mensen uit Malden en Mook die ook hier naartoe komen omdat dit zo een fijne… Lees meer »
Tom Henricks

Onbegrijpelijk dat bij dit besluit alleen het bestuur zonder inbreng van personeel, vrijwilligers en leden een beslissing kan nemen! Ik pleit een actie van medewerkers en LEDEN!

wpDiscuz