Begroting 2017: Berg en Dal financieel op orde

GEMEENTE BERG EN DAL – De begroting 2017 van de gemeente Berg en Dal ziet er financieel goed uit. Dat blijkt uit het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders naar de raad gestuurd heeft.

De begroting zelf is er nog niet. Vanaf 6 oktober 2016 is deze online.

Financieel gezond

Het college is erin geslaagd om een meerjarig sluitende begroting aan te bieden aan de raad. Eerder dit jaar heeft de raad van het college te horen gekregen hoe de gemeente er financieel voor stond. In de Kadernota 2017 en het dekkingsplan 2017-2020 zijn de hoofdlijnen bepaald. Inmiddels zijn de cijfers van de begroting 2017 bekend.

Voorzichtig positief

Het college is voorzichtig positief en stelt aan de raad voor om de meevallers te reserveren voor toekomstige tegenvallers. Zo verwacht het college dat de gemeenten in Nederland minder geld gaan krijgen van het Rijk voor de kosten van zorg. De gemeente kan mogelijke risico’s opvangen zonder dat de dienstverlening in gevaar komt. Ook het voorzieningenniveau blijft gelijk, en het college is er met deze begroting weer in geslaagd de zorg op niveau te houden.

Onkruid

Het chemisch bestrijden van onkruid is wettelijk niet meer toegestaan. Dit betekent dat het verwijderen van onkruid op de stoep fors duurder wordt. Het college wil hierover samen met de inwoners op zoek naar oplossingen. In het dekkingsplan staat het voorstel dat inwoners het onkruid bij de woningen in de toekomst zelf moeten bestrijden.

Afvalstoffenheffing

Daarnaast stelt het college een verhoging van de afvalstoffenheffing voor. Het college voert hiermee een raadsbesluit uit om de afvalkosten te betalen uit de afvalinkomsten. Op dit moment zijn de tarieven van de afvalstoffenheffing nog verschillend in de oude gemeenten. Dit wordt in 2017 overal in Berg en Dal hetzelfde; zo`n 200 euro per jaar voor de meerpersoonshuishoudens.

De inwoners van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen merken hier nauwelijks iets van, die betaalden al een soortgelijk bedrag. Voor inwoners van de voormalige gemeente Groesbeek is dit een behoorlijke verhoging van zo`n 50 euro per jaar. Het college is er overigens wel in geslaagd de verhoging te beperken. Bovendien is de rioolheffing voor 2017 niet verhoogd.

Belastingdruk blijft onder gemiddelde

Wethouder Sylvia Fleuren: “De totale belastingdruk voor de inwoners blijft onder het landelijk gemiddelde. Dat willen we zo houden”. De gemeenteraad behandelt op 3 november 2016 de begroting tijdens het jaarlijkse begrotingsdebat. Iedereen is daarbij welkom en het debat zal ook online te zien zijn.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
blaag

ik mis het kostenplaatje miskleunen van de bestuurders….

theo p

Door die miskleunen mogen de mensen zelf de stoep schoonmaken ,bedankt openbare werken.

Johan

Van mijn ouders Moest ik dingen doen vroeger !!!! Maar van een Gemeente iets Moeten Doen……….Dacht het niet !!!!!!!

Andy
Dus als de Gemeente geld tekort komt, dan schrappen ze bepaalde werkzaamheden en willen het de mensen zelf laten doen. Lekker makkelijk! Proberen hetzelf aan te pakken is er niet meer bij. Zaken die meer gaan kosten worden gewoon doorberekend aan de bevolking en die moeten maar weer zien hoe ze het redden. Die kunnen niet zeggen dat ze het niet kunnen betalen en het maar achterwege laten. En dan zeggen dat we nog onder het gemiddelde van heel Nederland liggen, vind ik helemaal kul. Het gaat erom wat je gaat betalen tov het verleden. Zijn alle verhogingen tot het… Lees meer »
Bertus

Er zijn tal van andere mogelijkheden om onkruid te bestrijden! Hete lucht, branden, stoom etc. Dat is relatief goedkoper dan spuiten en minder milieu belastend. Hierbij zijn andere contractvormen of de wijze van werken aanbesteden aandachtspunten waarbij mogelijk nog een financieel gewin te behalen is….

wpDiscuz