Controle hondenoverlast: geen boetes in de zomer

GEMEENTE BERG EN DAL – In de zomer zijn hondeneigenaren die de regels hebben overtreden er nog zonder boete van af gekomen.

Overlast

De hondenoverlast in de gemeente Berg en Dal blijft onderwerp van discussie en een bron van ergernis. Diverse politieke partijen begonnen in november tijdens het begrotingsdebat opnieuw over de hondenoverlast. Het gaat dan met name om het niet opruimen van hondenpoep. Vorige week, tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), werd hier nogmaals aandacht voor gevraagd.

Opdracht aan BOA’s: strenger controleren

In april is de gemeente begonnen met intensievere controles op hondenoverlast. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) kregen de opdracht om de baasjes van de trouwe viervoeters beter in de gaten te houden en eventueel boetes variërend tussen de 90 en 140 euro uit te delen. Dit komt omdat er bij de gemeente dagelijks meerdere klachten binnen kwamen over hondenoverlast. Die varieerden van loslopende honden op plekken waar dat niet is toegestaan tot het niet opruimen van hondenpoep.

Geen boetes

Boetes zijn er sinds de strengere controles niet uitgedeeld, zo blijkt uit navraag. Het gaat dan in ieder geval om de periode april tot en met oktober. “Mensen die de regels overtreden (loslopende honden, poep niet opruimen, geen zakjes bij hebben) krijgen eerst een waarschuwing”, aldus de woordvoering van de gemeente Berg en Dal. Ook geeft de gemeente toe dat het “erg moeilijk is de hondeneigenaren op heterdaad te betrappen.” Hoe het met het aantal klachten in die periode zit is niet bekend. Het blijft in ieder geval de vraag hoe de overlast echt tegengegaan kan worden.

Hondenbelasting

Eerst wilde men de hondenoverlast beperken door het invoeren van de hondenbelasting á € 100,- per hond. Met het geld (€ 300.000,- per jaar) zouden dan 4 tot 5 BOA’s worden aangesteld die zouden moeten gaan controleren. Van het inrichten van extra voorzieningen was geen sprake. Sterker nog: volgens de plannen zouden enkele huidige voorzieningen worden opgeheven, omdat daar te weinig gebruik van werd gemaakt. Het onderwerp “hondenbelasting” stuitte op dusdanig veel verzet, ook vanuit de politiek, dat het al snel van de baan was. Het CDA bijvoorbeeld ziet liever sociale controle of een campagne tegen de overlast. Meer bewustwording.

Opruimmiddel verplicht in nieuwe APV

In de nieuwe APV die per 1 januari 2017 in gaat is opgenomen dat het verplicht is om zakjes (in ieder geval en “opruimmiddel”) bij te hebben, zodat de hondenpoep meteen opgeruimd kan worden. Het gedeelte over honden staat op pagina 20 van dit bestand (.PDF). In het eerste kwartaal van 2017 komt het college met een informatienota over de hondenoverlast.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henky

Goed plan! Er worden dan ook BOA`s aangesteld die de jongeren gaan controleren op overlast want daar hebben we in Groesbeek pas echt een probleem mee.

het moet niet gekker worden

dan moeten die boa´s ook maar eens in millingen controleren,maar daar zie je ze niet,en vooral in de gangen achter de huizen,daar worden de honden uitgelaten,en op de grasvelden bij de mensen in de tuinen,ik vind dit puur schandalig,er wordt gezegd dat je je tuin netjes moet houden,maar zo zie ik het nut er niet meer van in om dat te doenhet kost klauwen met geld ,het is vechten tegen de bier kaai.

Mevr. Willems.

De gemeente geeft toe dat het op heterdaad betrappen erg moeilijk is. MOEILIJK?? Als ik bij het kindertrapveldje aan de Gooiseweg een stoel zou zetten schrijf ik er per dag zeker 30 op. De slaap uit je ogen wrijven en het willen zien HH handhavers.

Lambert

Begin is met toezien op aanlijnen!!! Een loslopende hond schijt op afstand en dan heeft de eigenaar ” niets” gezien…..

henk
Begint deze discussie alweer. Krijg je onderhand de schijt van. De goede moeten het altijd voor de kwaden het ontgelden. Helaas lopen er nog steeds baasjes rond die de troep van hun trouwe vriend niet opruimen. Maar hoe vervelend het ook is, een drol is wel vergaan na 2 weken en die troep die overal maar neer gegooid, plastic, zakjes lege wiet, en blikjes vindt je in zowel het dorp als in het bos en heeft jaren nodig om te vergaan. Treed daar eens tegenop en spreek elkaar gewoon aan als je iemand troep ziet weggooien of een eigenaar van… Lees meer »
Fikkie

Henk…dit wordt een apv.tje. Geen goede en kwade. Gewoon opruimen die poep….want daar gaat het over!!!

Trappetoni

Alle honden een stoma !

Kleine jongen

Het is weer eens en honden drol
Wat denk je van al die poes / kat wie rond lopen scheiten in je tuin .
Niet miepen gewoon zooi opruimen klaar

En wat te denken over die paardenstront waar je je nek over breekt en in de zomermaanden als die schapen die de hele staat onder schijten en dan inderdaad de rotzooi die er overal langs de weg ligt
Zet hier s,avonds boven bij de hoek bosbestr- koekeleklef maar een boa neer als die gasten hun auto leeg gooien als ze van het werk komen daar is het elke dag raak.

Henkie

De prioriteitstellingen van onze gemeente. Ze zijn veuls te druk met andere zaken. Handhaven roept men massaal in de raad, regels zijn regels, het mag wat kosten. Lekker stoere taal. Maar waarom klagen er zoveel inwoners over overlast? Dan gaat er toch ergens iets mis.

Grace

Zelf je rommel en dus ook de poep van je hond opruimen, helemaal mee eens. Laten we het dan wel ook over katten hebben, merendeels laten zichzelf al struinend uit en poepen o-ve-ral.

wpDiscuz