Toestellen weg uit speeltuin Haarhamer

GROESBEEK – Minstens twee toestellen zullen uit de nieuwe speeltuin aan De Haarhamer verdwijnen.

Dit is het resultaat van een gesprek tussen wethouder Alex ten Westeneind en de “voor- en tegenstanders” van de speelplek zoals deze er nu bijligt. Het gesprek was vorige week en is, zo laat Ten Westeneind desgevraagd weten, in goede sfeer verlopen. “Beide partijen toonden begrip”, aldus de wethouder.

Wat is er aan de hand?

De speelplaats bij De Haarhamer is onlangs opnieuw ingericht, met toestellen die door de kinderen gekozen zijn, en daarbij zijn enkele grote speeltoestellen geplaatst. Dit trekt alleen ook veel hangjongeren aan die voor overlast zorgen. De onlangs vernieuwde speelplaats ligt dicht tegen enkele woningen aan, waardoor geluiden al snel opgevangen en storend worden. Dat was zeker in de zomer het geval toen de bewoners ‘s avonds in de tuin zaten en de jongeren in de speeltuin. Daarnaast zijn enkele nieuwe toestellen dusdanig groot dat er in de woningen gekeken kan worden.

Bezwaar

De bewoners die tegen de nieuwe speelplek van die omvang zijn dienden dan ook bezwaar in. Zij benadrukten geen tegenstander te zijn van een speeltuin in de buurt, maar de verandering van een kleine speeltuin zoals het eerst was naar wat er nu staat heeft een té grote impact gehad. Uiteindelijk is de officiële opening van de speeltuin afgelast en de gemeente Berg en Dal moest op zoek naar een oplossing om de partijen tevreden te stellen. Daarom is er op 28 september een gesprek geweest.

Wat gaat er nu gebeuren?

Wat zeker is, is dat het zweeftoestel en de kabelbaan zullen verdwijnen. Er bestaat nog een mogelijkheid dat er nog meer toestellen verdwijnen, zoals het vogelnest. Andere toestellen worden meer naar het midden van de locatie verplaatst, zodat ze wat minder dicht op de woningen staan. Er worden overigens geen hekken om de speeltuin geplaatst, aldus Ten Westeneind.

De Bats

In de nabijheid ligt nog een andere speellocatie: De Bats. Die zou aanvankelijk door de nieuwe indeling van speeltuin De Haarhamer verdwijnen, maar er wordt nu gekeken of dit wel doorgezet moet worden. “Wij gaan nu eerst even naar het totaalplaatje kijken”, legt Ten Westeneind uit. Voor de zweefmolen en de kabelbaan is in ieder geval geen plek op locatie De Bats, zegt Ten Westeneind op vragen daarover. “Die toestellen zijn groot en de woningen staan daar ook al dicht op de speeltuin”.

Dossier speeltuin Haarhamer.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
bewoner
Ik vind dit wel een gevalletje van geldverspilling. De toestellen zijn in de zomer geplaatst en er is volop gebruik van gemaakt. Vanwege het warme weer werd er tot kater gespeeld. Ik kan me voorstellen dat dit wat overlast kan geven. Maar nu gaan de kinderen weer naar school en ligt iedereen weer eerder in bed. De mensen die klageniet, hebben een huis gekocht liggend aan een speeltuin. Tja, kinderen maken geluid. Dat de kabelbaan erg groot is, dat klopt. Naar misschien hadden de ontwerpers van de speeltuin dit ook van tevoren kunnen bedenken? De kinderen zijn blij met een… Lees meer »
Bewoner

Kinderen hebben deze speeltoestellen uitgekozen en er word met veel plezier door deze kinderen gebruik van gemaakt. Weer laat een wethouder zijn oren hangen naar een paar zeurende omwoners. Ik hoor liever spelende kinderen, dan de hele zomer nederlandstalige muziek en Bbq op het grasveldje achter ons huis. Maar daar klagen deze bewoners niet klagen, dat zijn ze namelijk te bang voor. Gr aangrenzende bewoner.

Er is sowieso echt veel minder overlast dan voorheen…ja je hoort snachts wel eens wat na het uitgaan, maar lallende mensen die naar huis lopen heb ik altijd wel eens last van gehad. Zo jammer voor de kinderen in de wijk, die eindelijk een leuke speelplek hadden in de wijk. Omwonenden hebben altijd wat tegen de speelplekken gehad, eerst was het het voetbalveldje, nu de grootte van de toestellen…..

bewoner

Het geluid van spelende kinderen is een puur natuurlijk geluid. Mee eens, er zitten kinderen bij die wat meer om aandacht schreeuwen dan de ander. Het zijn ook mensen, waarmee je in gesprek kunt gaan. Een goede(pedagogische) houding van degene die er last van heeft, kan al zoveel oplossen ! En dan vraag ik me af, zijn de volwassenen vergeten dat zij zelf ook jong zijn geweest ? Die tijd dat je gewoon op straat kon voetballen, rolschaatsen en zonder mobiel tot dat de straatlantaarns aangingen , je buiten kon spelen ?

Gruusbekse

Kinderen kunnen tegenwoordig niet meer tegen teleurstelling. Het zijn allemaal prinsjes en prinsesjes. Ik heb nooit een speeltuin in de buurt gehad. Heb echt een fantastische jeugd gehad. Er stonden/staan toch mooie toestellen. Dat er twee weggaan: big deal. Waar maakt iedereen zich druk om. Ik begrijp best dat zoveel overlast echt heel erg vervelend kan zijn (ik spreek uit ervaring). Leer inleven en leer je kinderen omgaan met een kleine teleurstelling. De wereld waarin we leven is hard, als je wilt dat ze het gaan maken moeten ze gewoon accepteren dat niet alles kan gaan zoals zij het willen.

De Haarhamer
De kinderen hebben veel plezier van de nieuwe speeltuin. Nu gaan ze de kabelbaan weg halen? de absolute Highlight van de speeltuin. Toen de nieuwe speeltuin er net was werd hij veel bezocht (het was immers ook zomervakantie) inmiddels weten de kinderen dat de nieuwe speeltuin er is; de scholen zijn weer begonnen…wat blijkt het is een heel stuk rustiger. Sommige problemen lossen zich vanzelf op (de borden die zijn geplaatst helpen natuurlijk ook). Als je niet tegen spelende kinderen kunt dan weet ik nog een goede oplossing, vraag of er een plekje vrij is bij De Meent (lekker rustig)… Lees meer »
bewoner

@gruusbekse, uit uw betoog kan een kind maar een teleurstelling ervaren en van leren. Namelijk om volwassenen niet te vertrouwen op hun belofte. Deze hele speeltuinsoap hebben wij als volwassenen gecreëerd , het kind was in beginsel gevraagd naar zijn ideeën , werden zo goed als mogelijk uitgevoerd, maar het kind wordt niet gehoord in deze perikelen. Ik geloof niet dat het weg halen van speeltoestellen iets oplevert aan het omgaan met teleurstellingen, enkel een negatieve ervaring rijker in hoe tolerant wij zijn.

Kind uit de buurt

Als kind zijnde vind ik het heel jammer dat dit zo moet gaan.
Gruusbekse: je houd een kind toch ook geen lolly of lekker ijsje voor en dan pak je het af?
Nu halen ze de leukste speeltoestellen weg en blijft er niet veel bijzonders over . Jammer! Voor kleinere kinderen blijft er genoeg over, maar voor de iets grotere niet. En die willen ook spelen. Verder vind ik dat de hangjeugd het verpest heeft voor ons als kinderen, daar hadden ze een oplossing voor moeten zoeken.

wpDiscuz