[Update/Video] Geen AZC in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal schat de kans dat er in de kernen van de gemeente noodopvanglocaties voor vluchtelingen gerealiseerd moeten worden niet meer zo hoog in.


Raadsvergadering vluchtelingendebat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Niet definitief

Het was enkele maanden geleden nog dagelijks het onderwerp van gesprek, maar de discussie is flink afgenomen. Rest nog wel de vraag hoe het met de opvang van vluchtelingen in de gemeente Berg en Dal zit. “Formeel hebben wij nog niet van het COA gehoord dat de opvang niet meer nodig is. Er is dus nog niets definitief, maar de huidige opvangcapaciteit is in ieder geval voldoende”, heeft burgemeester Mark Slinkman deze week laten weten. Hij acht de kans daarom niet groot dat noodopvang in de gemeente Berg en Dal op (korte) termijn nodig zal zijn, gezien de landelijke trend als het gaat om de asielinstroom.

Lagere asielinstroom

De gemeente heeft eerder van het ministerie een brief ontvangen, waarin aangegeven is dat er door de lagere asielinstroom voor 2016 en 2017 al voldoende opvangplekken beschikbaar zijn. “Mocht de komende tijd de asielinstroom toch weer toenemen, dan kan die worden opgevangen, zowel dit jaar als volgend jaar”, meldt het ministerie. “De ontwikkeling van de asielinstroom blijft echter onzeker. Daarom is het verstandig om met elkaar afspraken te maken voor het geval de instroom de komende jaren weer toeneemt.”

Vluchtelingendebat

De gemeente Berg en Dal heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na een raadsvergadering in maart laten weten dat men bereid is vluchtelingen op te vangen als dat nodig is. De raad was unaniem voor vluchtelingenopvang. De vergadering is mede door een zorgvuldige communicatie richting de inwoners rustig verlopen: 6 mensen spraken in. Dat is in andere gemeenten wel anders geweest. Verder deden er 486 inwoners mee aan een enquête en de meningen waren divers.

Statushouders

Er komen nog wel statushouders naar de gemeente Berg en Dal. Het is voor gemeenten ook verplicht om die te huisvesten. De taakstelling voor Berg en Dal ligt op 80 statushouders in 2016. Statushouders zijn asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Er worden bij de Muntberg en Helling appartementen gebouwd, onder andere voor statushouders, maar ook voor reguliere woningzoekenden. De pastorie van Leuth en Ooij zijn ook verbouwd tot woonruimten voor statushouders.

Slinkman heeft desgevraagd laten weten dat er voor huisvesting van statushouders verder nog geen nieuwe locaties op de agenda staan.

Update 24-11-2016, 21:55 uur:
Burgemeester Slinkman heeft donderdagavond bekend gemaakt dat het COA formeel heeft laten weten dat er geen AZC in de gemeente Berg en Dal komt. Er zijn in het land voldoende opvanglocaties. “Wij hebben sinds december energie gestoken in een zorgvuldig en langdurig traject met onze inwoners om het draagvlak daarvoor te peilen en ook te vergroten. Dit heeft geleid tot een afgewogen besluitvorming in de raad”.

Wanneer de situatie wijzigt en vluchtelingenopvang weer nodig blijkt zal het onderwerp opnieuw in de raad besproken worden en wordt er een nieuw besluit genomen. “Ik ga dan niet voort op het mandaat dat de raad heeft afgegeven want dat is inmiddels al enkele maanden oud. Daarom kom ik opnieuw bij u (de raad, red.) terug”, aldus Slinkman.


Mededeling vanaf 1 uur, 59 min. en 10 sec. op de video of klik hier om er direct naartoe te gaan.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrit

Mensen het is weer zo ver, de verkiezingen staan voor de deur. Het stemvee moet rustig gehouden worden, en om bepaalde partijen de wind uit de zeilen te halen moeten dergelijke berichten in de media. De kop had natuurlijk ook kunnen zijn “Berg en Dal MOET nog 80 statushouders huisvestigen”. Maar laat u niet in slaap sussen, volgend jaar na de verkiezingen gaan de asielpoorten weer wagenwijd open, met alle gevolgen van dien. Denk hieraan als u volgend jaar met uw rode potloodje in het stemhokje staat.

Laat die rommel alstublieft weg.

Ja,ik

Gerrit, er is verschil tussen vluchtelingen die dus niet gaan komen en statushouders die rechten hebben en Berg en Dal n verplichting om deze mensen te huisvesten.

Gerrit

Beste “ja ik”, volgens mij schrijf ik nergens dat status houders geen rechten hebben. Het punt waar het om gaat is dat de politiek ons van alles wil doen laten geloven maar het uiteindelijk toch niet waar kunnen (willen) maken. Nu willen ze ons laten geloven minder vluchtelingen toe te laten, maar we weten ondertussen toch wel dat als ze in Brussel “Boe” roepen, alle poorten weer open gaan.

best off the rest

Je hebt gelijk Gerrit.Volgend jaar willen ze ons weer met die verkrachters, dieven en ander schorem opzadelen.
zie in Groningen wat voor problemen ze hebben met die gelukzoekers.
Terug met dat volk wat hier niks te zoeken heeft.

Gerechtigheid

Geen AZC, dus ruimte over en GELD over! Laten ze de ruimte aan woningzoekende geven die al jaren op een wachtlijst staan. Deze woningzoekenden gaan ook nog eens geld opleveren door de te betalen huur. Samen met het geld wat anders door die gelukszoekers onze maatschappij kwijt is kunnen wij ook onze eigen arme bevolking en ouderen helpen.

Jupke

Wim Schaam je, we hebben het hier over mensen.

Weerzinwekkend

Het wordt weer koud, de rioolratten komen weer tevoorschijn.

Gerechtigheid

@weerzinwekkend, bedoel jij in jouw reactie het ‘handelen en wandelen’ van onze nieuwe medelanders? Want als jij dat bedoel zou je misschien wel gelijk kunnen hebben. Voorbeelden te over zou ik zeggen.

Jupke word wakker..

Weerzinwekkend

Gerechtigheid: ben jij nou zoooo dom? De rioolratten zijn degene menen weerloze mensen die vluchten uit oorlogsgebied te moeten bestempelen als gelukzoekers, verkrachters, schorem, dieven en rommel.
Deze rioolratten hebben wellicht ouders die tijdens de tweede oorlog geëvacueerd moesten worden of vluchten.
Rioolratten die het geluk hebben gehad om in de goede wieg geboren te zijn en het heel goed hebben in vergelijking tot oorlogsvluchtelingen. De reacties van deze rioolratten zijn weerzinwekkend.

best off the rest

weerzinwekkend:We mogen allemaal een menig hebben,zowel jij als ik.
Jij bent er een voorstander van,maar ik totaal niet.
Maar ga mij niet voor rioolrat uitmaken…Daar ben ik niet van gediend.

Gerechtigheid
@Weerzinwekkend, met het oud op nieuw feest in Keulen (en andere steden in ondermeer Duitsland) kwamen de ware ratten vanuit een ondergrondse plek onschuldige burgers aanranden. Vrouwen worden in de cultuur van deze zelfde ratten gestenigd om diverse redenen, ik kan je er op verzoek een aantal noemen maar doe dit niet anders wordt dit stukje te lang. Mannen mogen hun vrouwen slaan. Ja VROUWEN want deze ratten hebben er meestal meer als een. Kinderen worden onderricht in de islam, kunnen deze kinderen na een bepaald aantal lessen de Koran niet naar behoren uit hun hoofd opdreunen dan krijgen zij… Lees meer »
best off the rest

Goed gesproken gerechtigheid

wpDiscuz