[Video] GroenLinks: “Stop tijdelijk met sport op kunstgras”

GROESBEEK – GroenLinks Berg en Dal heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering laten weten dat verenigingen in de gemeente Berg en Dal tijdelijk niet moeten sporten op kunstgras.

kunstgras_pica

Reden daarvoor is de discussie die onlangs is ontstaan na een uitzending van Zembla.

Rubberen korrels

De rubberen korrels (SBR-rubbergranulaat) in kunstgrasvelden zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. “Volgens onze informatie ligt dit rubbergranulaat ook op de meeste kunstgrasvelden in onze gemeente”, sprak Jo Coerwinkel van GroenLinks Berg en Dal. Minister Schippers heeft het RIVM begin oktober opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De uitslag van het onderzoek komt voor het einde van het jaar.

Onbespeeld laten

“Zolang er nog zoveel twijfel bestaat zou er ons inziens niet op kunstgras gespeeld mogen worden. Hoe dit geregeld kan worden moet in overleg met de clubs worden beslist”. Coerwinkel stelde, ook namens D66 en VVD, de vraag of het college bereid is om te vernemen of de voetbalclubs de velden onbespeeld willen laten. Daarbij werd het college gevraagd te helpen zoeken naar oplossingen wanneer er door het niet gebruiken van de velden capaciteitsproblemen ontstaan.

“Velden zijn veilig”

Het college kon donderdagavond direct antwoord geven op het verzoek. “Uit reacties van GGD, het ministerie en de vereniging sport en gemeenten blijkt dat zij het standpunt innemen dat de velden vooralsnog veilig geacht moeten worden”, aldus wethouder Erik Weijers. Hij gaf aan nog geen aanleiding te zien om zelf in gesprek te gaan met de verenigingen.

Geen sprake van behoefte om in gesprek te gaan

De velden zijn eigendom van de verenigingen. Mochten zij de behoefte hebben om met het college om de tafel te gaan zitten, dan zijn burgemeester en wethouders daartoe bereid. “Daar is tot op dit moment nog geen sprake van”, zei Weijers. Wanneer een vereniging besluit om een kunstgrasveld niet te gebruiken kan er een capaciteitsprobleem ontstaan. “Als dat zo is beoordelen we of we daar als gemeente iets in kunnen betekenen”.


Onderwerp kunstgras vanaf 1 uur, 10 minuten en 45 seconden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

“De velden zijn eigendom van de verenigingen”!
Dat werpt ineens een heel ander licht op sommige situaties. Dus als je verhuist van één veld naar een accomodatie met 5 velden krijg je er 4 kado??

Streepje

Daar gaat het hier en nu niet om.

wpDiscuz