BIZ Centrum Groesbeek: ondernemers slaan handen ineen

GROESBEEK – De plannen voor een ondernemersfonds in Groesbeek worden steeds concreter. Het fonds moet vanaf 1 januari 2017 onder de naam Bedrijveninvesteringzone (BIZ) Centrum Groesbeek starten.

Foto/rechten: DeGroesbeek.nl.

Er is een plan van aanpak opgesteld waar het college inmiddels kennis van heeft genomen. Ook ligt de verordening al klaar, alleen treedt die pas na een draagvlakmeting in werking. Maar wat houdt het plan precies in en waarom wordt hier in Groesbeek voor gekozen?

Huidige situatie

Er is op dit moment een activiteitenfonds van de Groesbeekse Ondernemersvereniging (GOV) beschikbaar, maar dat fonds heeft een beperkt budget (€ 10.000,-) om het verschil te maken. Ook ontbreekt het aan mankracht, kennis en de juiste expertise. Daarbij komt dat slechts 36 ondernemers bijdragen aan het organiseren van activiteiten om het centrum aantrekkelijker te maken. De rest profiteert mee: dat zijn de zogeheten free-riders, iets waar men van af wil. De huidige samenwerking wordt beoordeeld met een 4,5. Dat moet dus beter.

Waarom de BIZ in Groesbeek?

Het winkelgebied van Groesbeek-centrum is, evenals andere winkelgebieden, mede door het online winkelen de laatste jaren onder druk komen te staan. De omzetontwikkeling blijft achter. Door middel van een ondernemersfonds kunnen de ondernemers gezamenlijk investeren in een aantrekkelijk(er) winkelgebied. Zij worden daarom verenigt in de Stichting BIZ Centrum Groesbeek. Dit moet uiteindelijk een boeiender centrum opleveren, de concurrentiekracht vergroten, de samenwerking verbeteren en voor een toename van de omzet zorgen.

Enkele doelen: Zomerfeest en bewaakte fietsenstalling

In 2017 wil men in ieder geval de huidige GOV-activiteiten behouden. Dat zijn de kerstmarkt, plaatsing van kerstverlichting, Sinterklaasintocht en de kleedjesmarkt op Koningsdag. Maar er komt uitbreiding. De plannen zijn om bloembakken en banken te plaatsen, een evenement tijdens de Vierdaagse te organiseren en nieuwe concepten te bedenken. In 2018 wil men een bewaakte fietsenstalling realiseren en de parkeerrouting moet beter. Verder moet er onder de bestaande slogan “Groesbeek is Genieten!” aan marketing worden gedaan.


Foto/rechten: DeGroesbeek.nl.

Nu globaal duidelijker is wat men wil bereiken en waarom de BIZ in Groesbeek in het leven is geroepen volgt hieronder informatie over de BIZ en de financiën.

Hoe werkt de BIZ Centrum Groesbeek?

Alle gebruikers van niet-woningen in het vastgestelde BIZ-gebied betalen jaarlijks een tarief. Deze bijdrage ligt tussen de € 250,- (minimum) en € 1000,- (maximum), afhankelijk van de WOZ-waarde (1,5 promillage van de WOZ-waarde). Het BIZ-gebied voor Groesbeek bestaat uit Bellevue, Dorpsplein, Dorpsstraat 1 t/m 43, Spoorlaan 1 t/m 5, Stationsweg 2, Burgemeester Ottenhoffstraat 1, Kerkstraat 2, 16, 16a en tot slot de Mooksestraat 24 t/m 26. In dit gebied zijn 73 panden.

De financiën en de stichting

De gemeente Berg en Dal int zelf de “contributie” en de opbrengst van deze belasting gaat als subsidie naar de stichting. Men verwacht, op basis van de huidige WOZ-waardes, dat er jaarlijks zo`n € 35.000,- binnen komt. Het stichtingsbestuur zal 6x per jaar vergaderen en bestaat uit minimaal 3 ondernemers uit de BIZ-zone. Voornemen is ook om een centrummanager aan te stellen die de samenwerking bevordert en de activiteiten coördineert. Tevens komen er projectgroepen.

Bijdrage van de gemeente: € 7.000,- per jaar

De gemeente is zelf ook gebruiker van het fonds. Zij bezit in het gebied 2 onroerende zaken: het gemeentehuis en de parkeergarage Dorpsstraat. Beiden hebben WOZ-waardes van boven de 1 miljoen euro en dus gaat de gemeente jaarlijks 2x het maximale tarief van € 1000,- (= € 2000,-) betalen. De jaarlijkse kosten die gemoeid zijn met de heffing en invordering van de belastingen zijn € 1925,-. Die kosten (perceptiekosten genoemd) neemt de gemeente ook op zich. Daarnaast investeert de gemeente jaarlijks 10% van de bruto-opbrengst van het fonds, tot een maximum van € 4000,-. Vooralsnog is dit € 3100,-. “Op die manier krijgt het fonds extra kracht”, aldus het college. Het extra budget vanuit de gemeente is mogelijk door het opzeggen van het WiFi-abonnement dat € 6000,- per jaar kostte.


Foto/rechten: DeGroesbeek.nl.

Tot slot moeten er nog één laatste horde genomen worden. Ondernemers hebben het bij de draagvlakmeting voor het zeggen. Daaruit zal blijken of het plan daadwerkelijk doorgaat.

Niet raad, maar ondernemers hebben laatste woord

Als de gemeenteraad in november groen licht geeft voor het huidige plan, mogen de ondernemers de knoop definitief doorhakken. Daarvoor wordt in december nog een draagvlakmeting uitgevoerd; dat is de laatste fase. Die meting werkt als volgt: minstens de helft van de gebruikers moet zich vóór of tegen de BIZ uitspreken (1). Tenminste 2/3e van het aantal gebruikers dat zich heeft uitgesproken moet vóór de BIZ zijn (2) en de totale WOZ-waarde van de voorstanders moet groter zijn dan die van de tegenstanders (3).

Free-riderprobleem opgelost

Als aan alle drie bovenstaande voorwaarden is voldaan kan de verordening worden ingesteld en gaat de BIZ op 1 januari definitief van start. Alle gebruikers binnen het BIZ-gebied betalen dan jaarlijks de belasting. De tegenstanders moeten ook betalen en daarmee is direct het free-ridersprobleem opgelost. Iedereen doet mee. Ondernemers buiten het BIZ-gebied kunnen tegen een kostprijs gebruik maken van de producten en diensten.

In Millingen en Beek-Berg en Dal is er nog geen behoefte aan een ondernemersfonds.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Joehoe

Niet de raad maar de ondernemers hebben het laatste woord. Dat is toch niets nieuws in Groesbeek?

Kleine jongen

Wie o wie zal hier weer munt uit probeer te slaan

wpDiscuz