Gemeente Berg en Dal start pilot inwonersparticipatie

GROESBEEK – In de Groesbeekse wijk Herwendaal krijgen inwoners binnenkort meer te zeggen. De gemeente Berg en Dal gebruikt de herinrichting van de Herwendaalseweg om een pilot te starten waarbij burgerparticipatie naar een hoger niveau wordt getild.

De Herwendaalseweg gaat op de schop en de inwoners gaan er meer over te zeggen krijgen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Plan van aanpak

“In de huidige tijdgeest zou er voor omwonenden en andere belanghebbenden ruimte moeten zijn op een dusdanige manier te participeren bij veranderingen in hun woon- en leefomgeving, dat zij echt invloed hebben op het eindresultaat”, schrijft de gemeente in het plan van aanpak over deze pilot.

Wat gaat er met de Herwendaalseweg gebeuren?

De Herwendaalseweg in Groesbeek krijgt volgend jaar een opknapbeurt. Groot onderhoud en een nieuwe inrichting van de weg zijn nodig en in totaal is hier zo`n 1,1 miljoen euro voor beschikbaar. De “nieuwe” Herwendaalseweg zal, daar waar mogelijk, lijken op vernieuwde wegen in de gemeente zoals bijvoorbeeld de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Naast de herinrichting gaat de gemeente ook kijken welke wensen en ideeën de bewoners van de wijk hebben om de leefbaarheid, gezelligheid en uitstraling in en van de wijk te verbeteren.

Wat hebben de inwoners te zeggen over de weg?

Doorgaans kunnen de inwoners voor wat betreft projecten in de openbare ruimte inspreken op plannen die al door de gemeente zijn gemaakt; een laag participatieniveau. In het nieuwe pilotproject worden inwoners al eerder bij de planvorming betrokken. Het participatieniveau voor de herinrichting van de weg ligt op het niveau “co-produceren/samenwerken”*, twee niveau’s hoger dan nu het geval is. Inwoners nemen dan deel in een projectgroep en hebben vanuit daar meer invloed. Samen met de gemeente de plannen maken dus.

*Participatieniveau is het voorgestelde niveau. Kan tijdens bijeenkomsten met inwoners nog worden aangepast.

Wat hebben de inwoners te zeggen over de wijk?

De herinrichting is voor de gemeente aanleiding om ook de wijk eens in te gaan. Het participatieniveau voor wat betreft de wijkwensen ligt op “zelfbestuur”*. Dat is het hoogste niveau van de 6, waarbij de inwoners de plannen maken en de gemeente en andere partijen een ondersteunende rol hebben. Voor het opkrikken van de kwaliteit van de woonwijken is voor de hele gemeente € 40.000,- beschikbaar. Het is dus niet de bedoeling om alles (of een groot deel) in de wijk Herwendaal te stoppen.

*Participatieniveau is het voorgestelde niveau. Kan tijdens bijeenkomsten met inwoners nog worden aangepast.

Project-, advies- en werkgroep

Er komt een projectgroep, zo`n beetje de belangrijkste groep, die bestaat uit inwoners die zich zeer betrokken voelen, een ondernemer, een projectleider van de gemeente en specialistische medewerkers van de gemeente. Dan is er nog de adviesgroep: dat is een wethouder en de betrokken gemeentelijke afdelingen. Daaromheen worden door inwoners, als zij dat willen, werkgroepjes gevormd die zich bezig houden met specifieke onderwerpen als groen, veiligheid, wensen en ideeën voor de wijk etc. Samen moeten de groepen tot gedragen plannen voor de weg en wijk komen.

Hoe nu verder?

De eerste bewonersavond met inwoners, ondernemers en scholen is half december, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Dan moeten ook de groepen gevormd gaan worden. Volgens de huidige plannen is het definitieve ontwerp van de Herwendaalseweg volgende zomer klaar en kan de herinrichting eind 2017 beginnen.

Een evaluatie van de herinrichting en de burgerparticipatie volgt daarna. Dat zal gebruikt worden voor toekomstige projecten in de gemeente.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
theo p

Weten ze nu al wie het werk gaat maken,of is het door gestoken kaart.

wpDiscuz