[Update] “Andere indeling tarieven rioolheffing”

GEMEENTE BERG EN DAL – Als het aan de partijen Sociaal Groesbeek, D66 Berg en Dal en GroenLinks Berg en Dal ligt worden de tariefschijven voor wat betreft het watergebruik anders ingedeeld.

De drie partijen gaan daar donderdag een amendement over indienen tijdens het begrotingsdebat.

Hoe gaat dat nu?

De rioolheffing bij een waterverbruik van 251m3 is op dit moment net zo hoog als bij een verbruik van 500m3. Dat valt onder één schijf. Bij de eerste paar schijven worden, gezien het lagere verbruik, nog tussenstapjes van 50m3 gehanteerd. Hoe dat voor 2016 was kunt u zien door hier te klikken. In 2017 blijft de rioolheffing hetzelfde.

“Eerlijker”

Het voorstel vanuit de politiek is nu om de tussenstappen van 50m3 ook voor het hogere waterverbruik (250m3 en meer) te behouden. Dat zou eerlijker zijn, wordt er in het amendement geschreven.“De vervuiler moet betalen. Zuinig zijn met water moet lonen”, stellen de partijen.

Huishoudens gemiddeld 100m3 tot 200m3

De gemeente Berg en Dal schat het gemiddelde waterverbruik voor eenpersoonshuishoudens in op 100m3 (heffing van 159 euro) en voor meerpersoonshuishoudens op 200m3 (heffing van 264 euro). Mocht de inschatting van de gemeente juist zijn, zou de gemiddelde inwoner zelf dus niet veel merken van een eventuele wijziging van de indeling.

Morgen praat de raad over de begroting 2017. Dan zal ook over dit amendement gestemd worden.

Update 04-11-2016, 00:00 uur:
Wethouder Sylvia Fleuren ontraadde het amendement, omdat men de huidige werkwijze nog met gemeentelijk belastingkantoor Munitax gaat evalueren. Dan zal de indeling ook aan bod komen. Zij gaf daarbij wel aan dat de kosten voor het innen van de belasting (perceptiekosten) nu al vrij hoog zijn en dat die met een indeling zoals voorgesteld door Sociaal Groesbeek nog hoger worden. Sociaal Groesbeek vond de toezegging dat er met Munitax nog geëvalueerd wordt voldoende en trok daarop het amendement in.

Klik hier voor hele amendement.
Klik hier voor informatie over het begrotingsdebat en de begroting 2017 Berg en Dal.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Update] “Andere indeling tarieven rioolheffing”

Reageren is niet toegestaan.