Gemeente start proef voor behandeling kapverzoeken

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft een eenvoudig stroomschema gemaakt, dat gebruikt kan worden wanneer er verzoek binnen komt om gemeentebomen te kappen.

Deze “Leidraad kapverzoeken gemeentebomen” is inmiddels akkoord bevonden door het college en daarmee kan de pilot die tot eind 2017 duurt beginnen.

Waarom de pilot?

Hoewel bomen over het algemeen gewaardeerd worden zijn deze soms ook een bron van ergernis. Dit is het geval wanneer volgroeide bomen door ongedierte, dood hout of het blokkeren van licht voor overlast bij woningen zorgen. Onderhoudsmaatregelen zoals snoeien helpen wel, maar niet altijd. Er komen dan ook steeds vaker verzoeken binnen om bomen te kappen. Echter zijn er bij de gemeente nog geen duidelijke richtlijnen om deze verzoeken af te handelen. Dikke boekwerken met spelregels ziet men niet zitten, maar een eenvoudig stroomschema moet uitkomst bieden.

Wat is het?

In de leidraad kapverzoeken, die hier in .PDF-formaat te zien is, kan men door simpele vragen te beantwoorden gelijk zien of een boom in aanmerking komt om gekapt te worden of niet. Dit zorgt er ook voor dat er een duidelijk beleid vanuit de gemeente is en willekeur tegen wordt gegaan. Mochten er vragen vanuit de inwoners komen waarom bomen op bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld gemeentelijke projecten) wel gekapt worden en in soortgelijke situaties elders niet, kan de gemeente dat met een schema makkelijker onderbouwen.

Jaartje testen

Het kan natuurlijk zo zijn dat een mooie bomenlaan volgens het schema weg moet, maar qua gevoel gewoon behouden moet blijven. Daarom wordt de pilot in het leven geroepen om de leidraad in de praktijk te testen, te zien of het werkt en indien nodig bij te werken. Alle aanvragen die nu nog lopen en de komende aanvragen worden dan ook afgehandeld middels het gebruik van het nieuwe stroomschema.

Vervolg

Jaarlijks zullen de groenbeheerders in oktober een lijst opstellen met daarop de probleembomen. Het college neemt dan een besluit over de bomenkap. “Herplant vindt bij voorkeur plaats op dezelfde plek, maar dat zal niet altijd haalbaar zijn”, leggen burgemeester en wethouders uit. De evaluatie van de pilot is eind 2017. Dan zal gelijk blijken of de gemeente verder gaat met het voorgestelde beleid en het schema definitief wordt vastgesteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Gemeente start proef voor behandeling kapverzoeken

Reageren is niet toegestaan.