Gemeente vs. Van Erk: tussenvonnis rechtbank

GROESBEEK – Zou het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal corporatie Vestia de mogelijkheid hebben gegeven de woningen in Groesbeek-centrum aan een ruimere doelgroep te verhuren, wanneer projectontwikkelaar Adriaan van Erk door het college wél eerst zou zijn gehoord?


Gedeelte van Bellevue. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat is de vraag waarop de gemeente nu antwoord moet geven in een lopende rechtszaak tussen Berg en Dal en Van Erk, want laatstgenoemde wil de 1,6 miljoen euro voor de Bellevue-gronden (nog) niet betalen en eist een schadevergoeding. Berg en Dal wil gewoon het geld zien.

Voorgeschiedenis

Aannemer Van Erk heeft de gemeente eind november 2015 laten weten niet voor de gronden te willen betalen. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de bouw van het winkelcentrum en nog eens 100 woningen in Bellevue. Vestia heeft op haar beurt de mogelijkheid gekregen om in de nabijheid 133 woningen voor ouderen en mensen met een zorgindicatie te realiseren. Tot zover geen concurrentie tussen de twee plannen. De huurbeperking voor Vestia is in 2014 echter vanwege leegstand verruimd naar 55+ zonder zorgindicatie. Dit tot ongenoegen van Van Erk.

En toen?

In december 2014 stuurde Van Erk een brandbrief naar het college. Het achteraf informeren en het weghalen van de zorgindicatie werd al niet gewaardeerd, maar inmiddels had de aannemer vernomen dat ook de leeftijdsgrens van 55+ geschrapt zou worden. “Wij verzoeken u met klem om het verzoek van Vestia af te wijzen”, schreef van Erk, die vond dat het Vestia-project onverwacht concurrerend werd en zegt daar schade door te lijden. Het college ging in januari 2015 mee in het verzoek van Van Erk, mede om diezelfde reden. “Wij dienen de belangen van alle partijen af te wegen”, zei het college. Pas als de verkoop bij Van Erk wat aan zou trekken, het college gaf al toe dat dat niet goed liep, zou het verzoek van Vestia misschien gehonoreerd worden.

Toch afwijken van leeftijdsgrens

Toen bleek dat de verhuur van de Vestia-woningen niet soepel verliep, 30 dure huurwoningen stonden na één jaar nog leeg, heeft het college in juni 2015 alsnog besloten de leeftijdsgrens te schrappen. Van Erk is hier niet over ingelicht. Op basis van dat besluit heeft Van Erk er voor gekozen om het betalen van 1,6 miljoen euro op te schorten. “U heeft de gevraagde toestemming aan Vestia verleend, of u gedoogt de handelwijze van Vestia. In beide gevallen handelt u in strijd met de eerder aan ons gedane toezegging”, klonk het in november 2015.

Tussenvonnis

Uit het tussenvonnis van de rechtbank in Arnhem blijkt nu dat het opschorten niet gerechtvaardigd is. In de overeenkomst tussen de gemeente en Van Erk staat namelijk niets over de afspraken tussen de gemeente en Vestia, alleen over het leveren van de grond. Daar is gewoon aan voldaan. Het bedrag van 1,6 miljoen euro moet dan ook betaald worden. Het verhalen van de eventuele schade kan dan altijd nog.

Rechtbank: “Gemeente handelt onzorgvuldig”

De rechtbank geeft aan de andere kant ook aan dat de werkwijze van de gemeente niet de schoonheidsprijs verdient. “Door in de gegeven omstandigheden dat besluit in juni 2015 wel te nemen zonder Van Erk te horen, terwijl de gemeente wist dat Van Erk ernstig bezwaar had tegen de inwilliging van het verzoek van Vestia, heeft de gemeente naar het oordeel van de rechtbank onzorgvuldig en daarmee onrechtmatig jegens Van Erk gehandeld”, staat er in het tussenvonnis.

De vraag

Het college moet nu aangeven of het collegebesluit voor wat betreft de huurverruiming anders zou zijn geweest, als zij Van Erk wel eerst had gehoord en zijn belangen had meegewogen. Wanneer dat het geval is maakt Van Erk nog kans op een schadevergoeding, anders niet. Als de gemeente daar met een onderbouwing antwoord op heeft gegeven, kan Van Erk antwoorden.

Pas dan zal ook duidelijk worden wat de definitieve uitspraak van de rechter is en moet Van Erk hoogstwaarschijnlijk de 1,6 miljoen euro betalen, vermeerderd met de wettelijke handelsrente die op dit moment 8% is. Volgende zitting is op 23 november 2016.

Zaak Bellevue.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke

Dit riekt naar een bewust doordachte actie van de gemeente om via de rente eerder gemaakte kosten/boetes betreffende het fietspad spoorkuil en Altena/Hettsteeg binnen te harken over de rug van van Erk!
Ik sta nergens meer van te kijken bij dit gemeentebestuur gezien de streken die ze al hebben uitgehaald met bijv. sportpark Zuid en eerder genoemd Fietspad.
En ze komen ( op €300.000 na) bijna overal mee weg ook nog?

Bennie

Vraagje aan Ikke.
Wat bedoel je met de streek omtrent Sportpark Zuid?
Ik vermoed hier te maken te hebben met iemand van de club van de oliebaron.
Ze zijn zelf zo rijk dat ze nergens meer iets van nodig hebben.
Het fundament van die club is gelegd maar dan wel in een moeras.
Ze zakken dadelijk helemaal weg van deze aardbodem.

theo p

Het is gewoon een corrupte bende .

Bennie helemaal met je eens , een stumpert die ikke.

Ikke

Jammer dat iemand reageert onder mijn naam.

splinter

Hallo iedereen weet dat toch van zuid doe effe normaal.

ikke

Beste Bennie ( en wim),
Dit heeft niets met Achilles te maken en dus zou je daar niet gelijk van te hoeven gaan steigeren maar wat ik bedoel is iets wat ik je niet hoef uit te leggen. Dat weet iedereen ondertussen wel zoals splinter ook al zegt alleen wordt er nooit iets mee ( of juist tegen) gedaan. Als jij meent dat er niets onrechtmatigs is gebeurd daar dan steek je je kop ook maar in het zand.
@Ikke
Ik schrijf met een i en jij met een I dus niemand schrijft onder jouw naam.

ikke

De 2,2 miljoen euro budget die de gemeente niet heeft uitgegeven aan zorg in onze gemeente bevestigt ook weer dat er iets goed mis is. Wat gaan we met dat geld doen??
Kromme zaken rechttrekken over de rug van de burger!

wpDiscuz