Berg en Dal gaat toerisme kwaliteitsimpuls geven

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal doet het goed op het gebied van toerisme en is daar trots op, maar een kwaliteitsimpuls is zeker wel nodig.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Musea, cultuurhistorie, wijngaarden, de draisine, landelijke evenementen zoals de Vierdaagse en horeca. In de gemeente is er voor toeristen genoeg te doen in een mooie omgeving. De ondernemers geven echter aan dat de winstmarges onder druk staan en groei van de sector noodzakelijk is.

Een kadernota

Er is daarom in samenwerking met ondernemers een Kadernota Toerisme met de titel “Van trots naar topbestemming” opgesteld. Die nota moet er voor zorgen dat het huidige aanbod in de toeristisch recreatieve sector de komende jaren behouden blijft en daar waar nodig verbeterd wordt voor groei.

365.000 overnachtingen

Het aantal overnachtingen stabiliseert en ligt op maarliefst 365.000. Dat is een hoog aandeel (22%) in de regio Arnhem-Nijmegen, waar het totaal op 1,6 miljoen ligt. Het is zelfs meer dan Nijmegen. De meeste overnachtingen (60%) hebben plaatsgevonden in hotels. Het aantal overnachtingen op campings is met 24% ook relatief hoog, gezien het feit dat het regio-gemiddelde op 19% ligt. Door de vele overnachtingen komt er € 230.000,- aan toeristenbelasting binnen.

2,3 miljoen dagbezoeken

De gemeente Berg en Dal kent een groei als het gaat om de dagbezoeken. Van 2,1 miljoen in 2011 naar 2,35 miljoen in 2014. 60% komt uit de gemeente zelf. Regio-totaal is 45 miljoen. De meeste bezoekers zijn wat ouder en komen voor de natuur, sfeer en gastvrijheid. Maar wat doen die mensen allemaal? 44% wandelt of fietst en 27% brengt een bezoek aan een horecagelegenheid. 297.000 mensen (13%) kwamen winkelen. Dat is fors lager dan het gemiddelde in de regio (26%),maar dat heeft te maken met concurrentie uit Duitsland en Nijmegen.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Besteding in de gemeente: 68 miljoen euro

De toeristen besteden in totaal zo`n 68 miljoen euro in de gemeente Berg en Dal. Regio-totaal is 1,3 miljard. 69% van de bestedingen in de gemeente Berg en Dal komt uit de dagrecreatie en de rest (31%) uit de verblijfsrecreatie. Het bedrag van 68 miljoen lijkt veel, maar blijft achter op soortgelijke toeristische gemeenten waar de bestedingen oplopen tot 80 miljoen euro. Dat komt door de omvang van de verblijfsrecreatiesector, die in Berg en Dal minder is.

Kansen: bungalowpark

De huidige bestedingen, kwaliteiten en het aanbod blijven achter en daarvoor zijn er nieuwe impulsen nodig. Daarbij wordt onder andere gedacht aan een bungalowpark van hoge kwaliteit. Dat zou 150.000 extra overnachtingen moeten opleveren. De gemeente omschrijft het als een “icoonproject”. “Een bungalowpark van deze omvang met een sterk (kwaliteits-)merk kan bovendien een nieuwe trekker worden voor de gehele gemeente en het gebied zo mee promoten”, schrijft de gemeente.

Overige projecten

De dagrecreatie, met onder andere een nieuw Bevrijdingsmuseum, kan naar een hoger niveau getild worden. Verder zet de gemeente in op samenwerking in de regio, zorgtoerisme (verblijf en vertier met zorg), de bereikbaarheid als het gaat om vervoer en tot slot de marketing omtrent de nieuwe gemeentenaam. Eens per vijf jaar moet de vrijheid groots gevierd worden. Al die projecten zouden eenmalig samen zo`n € 385.000,- moeten kosten. De vijfjaarlijkse viering kost € 200.000,- per keer.

Politiek buigt zich er nog over

De Kadernota Toerisme (hier in .PDF-formaat) is een onderdeel van een groter geheel: de economische visie 2017-2021, opgesteld om de lokale economie te stimuleren. Daarover berichten wij in een later stadium, maar voor wie het alvast wil lezen: klik hier.

Zowel de visie als de kadernota worden op 17 november (carrousel) en 24 november (raad) behandeld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Wim Houben

Volgend jaar. Een nieuwe tocht van Giroesbeek.
A ride to Remember.
Een tocht van Utah-Beach naar het bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Aankomst 5 mei. Weer voor het goede doel: Forte Welzijn
Voor meer info : zie facebook Giroesbeek

H. Janssen

Waar mag/kan ik me als lokale, Berg en Dalse, ondernemer melden als mijn winstmarges onder druk staan?
Benieuwd hoe de politiek hier tegen aan kijkt.
Er zijn in onze relatief kleine gemeente veel meer inspanningen nodig, voor ALLE ondernemers, zij zorgen er ook voor dat de gemeente floreert, dat doet niet alleen het toerisme.
Als je met dit plan de toerisme en aanverwante branches (in)direct wilt gaan steunen moet je ook andere bedrijven eens wat meer gaan helpen.

G.H. Henriks
Inderdaad. Henk slaat de spijker op z’n kop! De gemeente moet oppassen dat niet alleen steeds het toerisme tot hoofdspeerpunt wordt gemaakt. Natuurlijk kan dat meer omzet opleveren voor hotels, musea, horeca en winkels. Maar er is veel meer in een lokale economie. Andersoortige bedrijven trekken al weg uit de gehele gemeente en daar komt niets nieuws voor in de plaats. De gehele lokale economie verdient aandacht en niet alleen het toerisme, de zorg- en detailhandel. Daar ontbreekt het echt aan in de genoemde economische visie. Wat verlang ik als oud ondernemer uit de gemeente Groesbeek terug naar de tijd… Lees meer »
ben.helder

Onder regie van ‘ hem die niet genoemd mag worden’ verdween de menselijke maat in Groesbeek. Daarvoor in de plaats kwam het “marktdenken” waarbij de ondernemersbelangen wel heel erg veel aandacht kregen. Laat de markt zijn werk maar doen, dan komt het allemaal goed was daarbij leidend. Dat hebben wij dus gezien en gevoeld in Groesbeek. Wat zou ik graag zien dat die kille wind verdwijnt en de gewone burger weer centraal komt te staan in juichende bewoordingen van betrokken wethouders!

Kiezer 2014
Pff, het is wel een uitgebreid document (zie bijlage) geworden. Prima samenvatting van de site beheerder. Twee punten van zorg: 1; als in het nieuwe bestemmingsplan voor camping de Oude Molen nu al geregeld wordt dat permanente bewoning voor 9 maanden legaal is dan zal dat straks in 2018 met de nieuwe wet omgevingsrecht voor de gehele gemeente gaan gelden. Daarmee is de komst van een solitair en hoogwaardig bungalowpark bij voorbaat om zeep geholpen. Onze woning markt is namelijk al een tijdje veranderd; eerst je hutje verkopen, dan tijdelijk huren en dan nieuw kopen, bouwen of huren. Dat heet… Lees meer »
Jack Tijpersma

Klinkt verontrustend kiezer 2014. Goed dat jij dit benoemd. Nu maar hopen dat raadsleden/betrokkenen dit ook overdenken. Want het zal toch niet zijn dat ………..?

wpDiscuz