Landschapsbeheer Berg en Dal: een feestje waard

In 2012 zijn we gestart met landschapsontwikkeling rondom Berg en Dal en De Horst.

Het was een voortzetting van het voorbeeldproject in de Ooijpolder.

Resultaat

De aanlegfase is nu afgerond en dat is een mooi moment om te laten zien wat de inspanningen hebben opgeleverd. Er is een nieuw netwerk van landschapselementen zoals hagen, knotbomen, boomgaarden en kruidenrijke stroken toegevoegd aan het bestaande landschap. Ook zijn er enkele wandelpaden bij gekomen. De gemeente en het landschapsfonds SLK (Stichting Landschaps Kapitaal) hebben langlopende overeenkomsten afgesloten met grondeigenaren.

Onderhoud

Het onderhoud van het landschap is voor 30 jaar gegarandeerd. Dat is een goede besteding van de provinciale en gemeentelijke subsidies en de gelden van de postcodeloterij via de SLK (Stichting Landschapskapitaal). De aanpak in gemeente Berg en Dal is nog steeds uniek in Nederland en daar kunnen we trots op zijn. In 2012 is het landschap geïnventariseerd en in 2016 nogmaals. Iris Niemeijer, die de inventarisatie heeft gedaan, vertelt op 1 december met mooie beelden en kaartjes wat de inventarisatie heeft opgeleverd. Welke planten en dieren profiteren van de nieuwe aanleg? Hoe kun je met zorgvuldig beheer nog meer kunt bereiken?

Delen van kennis en ervaring

Ook de Ploegdriever en Landschapsbeheer Groesbeek zetten zich in voor het landschap. Zij vertellen over hun ervaringen, inzet en resultaten die dit jaar zijn bereikt. Wat we samen met professionals, ondernemers, particulieren en vrijwilligers realiseren is een feestje waard. Deze avond willen we kennis en ervaringen delen.

Toekomst

We kijken ook naar de toekomst. Hoe kunnen we het beheer in het buitengebied nog beter afstemmen? Hoe kunnen we de biodiversiteit verbeteren? Immers van belang voor natuur, de voedselvoorziening en voor ieder die ervan geniet. Daarbij hebben alle partijen een rol. Uiteraard ook het Waterschap en de gemeente zelf.

Infoavond

Bent u bij één van de projecten en organisaties betrokken of geïnteresseerd in het landschap in onze gemeente, kom dan op 1 december naar De Slenk, Reestraat 2 in De Horst. We starten om 19.45, inloop vanaf 19.15. In verband met de organisatie is aanmelden wenselijk. Dit kan via een bericht naar: [email protected]

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kiezer 2014

Lijkt mij een mooie gelegenheid voor wat raadsleden om bij kenners eens na te vragen wat het verschil is tussen een tuinslang en een gladde slang?
Meer verdiepend voor hen; kan ik daar ook met een fiets of scooter over heen rijden zonder uiteindelijk onder uit te gaan in de raadszaal?

wpDiscuz