Berg en Dal reserveert overschot zorggeld

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal had in 2015 een overschot van 1,2 miljoen euro als het gaat om geld dat bedoeld is voor WMO en Jeugdzorg.

Dat blijkt uit navraag naar aanleiding van de onlangs door Binnenlandse Zaken openbaar gemaakte cijfers. Daarin staat dat Berg en Dal (in het overzicht nog “Groesbeek”) van het Rijk in totaal zo`n € 21,5 miljoen heeft ontvangen en zo`n 2 miljoen euro (+/- 10%) niet heeft uitgegeven. Alle gemeenten samen zouden 1,2 miljard euro op de plank hebben laten liggen.

Hoe zit het in onze gemeente?

In Berg en Dal wordt het geld niet voor de realisatie van andere voorzieningen gebruikt, laat wethouder Sjaak Thijssen desgevraagd weten. “Er zijn gemeenten die hebben gesaneerd op zaken als Huishoudelijke Hulp. Dat was bij ons niet het geval”. Er was wel sprake van harmonisatie (gelijktrekken beleid) in verband met de herindeling. Voor wat betreft Huishoudelijke Hulp kwam Berg en Dal na een FNV-onderzoek nog positief in het nieuws.

Wat doet Berg en Dal met het geld?

Het overschot dat de gemeente Berg en Dal heeft is in eerste instantie bij de jaarrekening 2015 toegevoegd aan de algemene reserve. Vervolgens is er bij de begroting 2016 € 746.000,- overgeheveld naar de risicoreserve Wmo en Jeugd, legt de gemeente uit. Voor 2016 wordt er een overschot van € 963.000,- verwacht en dat komt in hetzelfde potje. Het blijft echter niet bij overschotten. De gemeente moet de risicoreserve de komende twee jaar aanspreken om de te verwachten tekorten van € 800.000,- per jaar op dit gebied op te vangen. En daarna? “Onderzocht zal worden op welke wijze de tekorten structureel kunnen worden teruggedrongen”, zegt de gemeente daarover.

Landelijke discussie

Gemeenten zouden van de 13,8 miljard euro die zij van het Rijk hebben ontvangen voor taken met betrekking tot maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg in totaal 1,2 miljard overhouden. Het zorgde voor de nodige ophef, omdat sommige gemeenten het geld voor andere zaken uitgeven of juist flink lopen te korten op de zorg.

Boosheid

Er kwam verontwaardiging vanuit de gemeenten zelf, omdat de cijfers in enkele gevallen niet zouden kloppen. Aan de andere kant waren ook inwoners niet te spreken over het feit dat hun gemeente geld over heeft gehouden, terwijl diezelfde gemeente op de zorg heeft gekort. Een ander voorbeeld: Gemert-Bakel gaat het gemeentehuis verbouwen met een gedeelte van het overschot.

De gepubliceerde cijfers van het ministerie roepen daarom vraagtekens op, maar Berg en Dal heeft aangegeven het geld in te blijven zetten voor de zorg.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 november, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ikke
Mooi verwoord naar de burger maar ik lees het toch wat anders namelijk dat men zich nu al indekt voor uitgaven die uit dit potje moeten worden gedaan vanwege te verwachtte tekorten?? Waarop is dat dan gebaseerd en waarom lezen we niets over hoe men denkt dat dat komt, terug in de berichtgeving? Over een paar jaar vraagt er toch niemand meer naar zal men denken? Ik vind dat het eerlijk is als men hier transparant over is naar de burger en dat vooral elk jaar blijft doen zodat zichtbaar is waar het geld aan wordt besteed en wat er… Lees meer »
Kiezer 2014

Voor mij is dit minder goed verwoord. Er was1,2 miljoen over en dat bedrag is naar de algemene reserves gegaan. Daar is vervolgens weer 746.000,- van naar het reserve potje WMO en jeugdhulp gegaan.
Dan blijft dus 454.000,- in de algemene reserves en besteedbaar voor andere uitgaven dan Zorg
Mij is niet duidelijk waarom dit zo gedaan wordt?

Gerrit

Het is verwoord zoals dat in de politiek gebruikelijk is, veel wollig taalgebruik waar je eind van de rit geen steek wijzer van wordt. De elite noemen dit graag ” transparant”, ze begrijpen echter niet dat dit precies de reden is dat “de gewone man” zich tegen de gevestigde orde keert, zowel op lokaal als landelijk niveau.

ikke

Ik mis nog een miljoen afgaande op onderstaand bericht. Daaruit blijkt dat het Ministerie van Financiën praat over 2,246 miljoen euro verschil tussen budget en uitgaven in Berg en Dal?? Weet jij ook hoe dat zit Kiezer 2014? Ben benieuwd.

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/zoveel-hielden-gemeenten-over-door-zorggeld-niet-uit-te-geven-1.6624131

Rita

Dat ze overhouden kan ik me voorstellen. Als je een aanvraag uit het Wmo doet zoals een rolstoelaanvraag dan is de gemeente heel heel erg moeilijk. Ik kon mijn moeder in Groesbeek dat tussen de heuvels ligt niet in een gewone rolstoel voortduwen, maar een elektrische kreeg ze niet. Terwijl dit overduidelijk voor haar noodzakelijk was. Zo zullen er vast veel meer voorbeelden zijn.

wpDiscuz