Gegevens inwoners gemeente Berg en Dal mogelijk op straat

GEMEENTE BERG EN DAL – Op 28 november heeft een leverancier, die voor Munitax werkzaamheden uitvoert, bij de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gemeld dat een laptop van één van de medewerkers is gestolen.

Er bestaat een kans dat op deze laptop gegevens van inwoners en bedrijven uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen waren opgeslagen.

WOZ

De leverancier voert werkzaamheden uit voor de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Gegevens die daarvoor nodig zijn, werden door Munitax aan de leverancier verstrekt. Deze gegevens stonden mogelijk op de gestolen laptop. Op 30 november werd Munitax hiervan op de hoogte gesteld door het IBD. Munitax kiest ervoor inwoners en bedrijven te informeren en hen de weg te wijzen bij eventuele vragen die dit oproept.

Welke gegevens stonden er mogelijk op de laptop?

Er zijn geen bankrekeningnummers of DigiD gegevens verstrekt. Ook bevatten de uitgewisselde bestanden geen wachtwoorden, gebruikersnamen, e-mailadressen of inloggegevens. De gegevens die wel mogelijk op de laptop staan zijn:

• Burgerservicenummer
• Achternaam en initialen
• Adres
• Geboortedatum
• Ingeval van bedrijven: KVK en RSIN-nummer

Wat kan een kwaadwillende met deze informatie?

Een kwaadwillende zou misbruik kunnen maken van deze gegevens. Het risico hierop is klein, maar valt niet uit te sluiten. Munitax adviseert inwoners en bedrijven bij een vermoeden van dergelijk misbruik contact op te nemen.

Vragen?

Heeft u vragen? Bekijk dan de vragen en antwoorden over het mogelijke datalek. Of neem contact op met Munitax via telefoonnummer 024 – 6780 962. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Aangifte

Helaas is niet volledig uit te sluiten dat, als er gegevens op de laptop staan, deze door onbevoegden kunnen worden benaderd. Er is daarom aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek. Dit is ook vastgelegd in de Wet bescherming Persoonsgegevens. Men betreurt dat dit heeft kunnen gebeuren bij een leverancier. In nauw overleg met de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de betrokken leverancier werken wij aan een zorgvuldige afhandeling. De leverancier werkt overigens ook voor andere gemeenten, die hierdoor eveneens zijn getroffen.

Munitax

Munitax is een regionaal samenwerkingsverband voor de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen op het gebied van gemeentelijke belastingen.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handige Harrie

Handige Harrie…

Met …

• Burgerservicenummer
• Achternaam en initialen
• Adres
• Geboortedatum

… kun je zomaar een nieuwe DigID aanvragen of naar iemand z’n bank of verzekeraar bellen 🙁

splinter

Kan er ook nog wel bij

jeroen

manutax, echt zon naam van een bedrijf waar de gemeente veelste veel geld voor betaald, waardoor de burger nog meer moet betalen…… En waar vervolgens een paar managers veelste rijk van worden aangezien ze allemaal goedkope schoolverlaters inhuren via een slavendrijvend detacherings bureau, waar vervolgens een paar naieve gapers rondlopen die tijdens de pauze hun laptop laten slingeren aangezien ze geen idee hebben wat ze aan het doen zijn….

Gerrit

Munitax is niets anders dan een ordinair incassoburo, ik zou zeggen mocht u slachtoffer worden door dit gebeuren, sleep ze voor de rechter en kleed ze uit. Dat doen ze u en mij namelijk ook als ze (munitax) de kans krijgen.

Groesbeker

Handig, een Iphone waar miljoenen mensen gebruik van maken kan op afstand gewist worden maar een gestolen laptop niet waardoor cruciale gegevens op straat liggen. Een grote schande is het, voor mij is er een simpele oplossing, ten eerste de samenwerking met dat bedrijf stoppen, daarna alle inwoners voor het komende jaar vrijstellen van WOZ met daarbij nog een schadevergoeding voor mogelijke inbreuk op de privacy! Met die gegevens kunnen kwaadwillenden een heleboel schade veroorzaken..

wpDiscuz