[Update] Veel vragen politiek Berg en Dal na lek Munitax

GEMEENTE BERG EN DAL – Door een datalek bij een leverancier van Munitax liggen persoonsgegevens van inwoners van de gemeente Berg en Dal mogelijk op straat.

Tessa Vorderman van D66 Berg en Dal heeft daar vragen over gesteld.

Afspraken, fraude en aansprakelijkheid

De partij wil van burgemeester en wethouders weten welke afspraken de gemeente en Munitax hebben gemaakt over de beveiliging van de persoonsgegevens. Mocht er sprake zijn van fraude vraagt D66 zich af wie er aansprakelijk is. Logischerwijs moeten dit soort situaties in de toekomst voorkomen worden. D66 vraagt welke stappen hiervoor genomen worden.

Laptop gestolen

Op 28 november heeft een leverancier, die voor Munitax werkzaamheden in het kader van de WOZ uitvoert, bij de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gemeld dat een laptop van één van de medewerkers is gestolen. Daarop staan mogelijk gegevens als BSN, adres, achternaam, geboortedatum etc. Inwoners en bedrijven uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen kunnen daarvan de dupe zijn.

Update 09-12-2016, 10:45 uur
Naast D66 hebben nu ook GroenLinks en PvdA vragen gesteld. Het zijn er dusdanig veel dat we even linken naar de betreffende documenten. Ze staan hier (GL) en hier (PvdA).

Beantwoording volgt in de raadsvergadering van donderdag.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Muts

Tja, natuurlijk worden er nu vragen gesteld. Nu het te laat is. Had de gemeente dit van te voren niet kunnen bedenken? Iedereen weet dat data kwetsbaar is.

En die prutsers van Munitax moeten eens een cursus over beveiliging doen.
Iedere Jandoedel die in een bedrijf werkt weet dat laptops versleuteld moeten worden, net zoals draagbare harddisks en USB sticks.

Maar ja, dat kost tijd en geld en dan is de winst lager, dus onze gegevens maar op straat.

Jammer roepen en doorgaan. Wedden dat hier niemand voor aan de schandpaal gaat.

Groesbeker

gewoon een schande dat dit mogelijk is, waarom al die gegevens bewaren terwijl het enkel om woningen en grond gaat?
Ik ga in 2017 geen WOZ betalen, wie zegt mij dat de gegevens niet gemanipuleerd zijn door derden wie de beschikking over mijn gegevens hebben. En waarom Gemeente Berg en Dal hebben jullie de inwoners geen officiële brief gestuurd met uitleg?? Schade!

Witgenman
Kijk, dit is nu weer de reden waarom ik eigenlijk nooit die ongenuanceerde totaal uit zijn verband getrokken anonieme reacties lees. Doe ik het toch na vele maanden en ziehier de ” verstandige ” reacties van Muts en Groesbeker. Natuurlijk is het niet goed dat gegevens op straat komen, als dat tenminste al zo is. Want Muts en Groesbeker dat is niet zeker. Het is zelfs niet zeker dat die gegevens op die computer stonden. Dan even kijken of jullie inderdaad zo slim zijn. Muts; jij hebt geen verstand van beveiligen. Een bericht versleutel je en een laptop (hardware) kun… Lees meer »
Muts

@Witgenman: Dan wil ik daar wel een kleine nuance in aanbrengen. Een laptop bevat een harddisk of een SSD of een ander opslagmedium. Daarop staan alle gegevens die nodig zijn om je werk te kunnen doen. Het is geen enkel probleem om deze hele harddisk of SSD te versleutelen. Daarmee heeft iemand dan wel de laptop gestolen (een paar honderd euri, ligt niemand wakker van. Zeker de grote bedrijven niet). Maar de data is ontoegankelijk voor de dief en dat is waar het om draait. De data (en dus ook onze gegevens) zijn niet in verkeerde handen gekomen.

Groesbeker

en Witgenman doet lekker anoniem mee maar wijst andere personen wel op hun tekortkomingen om anoniem het verhaal te doen.
Ga iets nuttigs doen betweter dat je bent of werk je bij munitax

Geert-Jan

@witgenman, als het allemaal niet zo veel voorsteld zoals jij ons wil doen geloven zou dit onderwerp niet het nieuws en de kranten halen. Dit was wel overduidelijk het geval. Dat geeft aan wat voor een impact en gevolgen het heeft als ‘zomaar’ een laptop met dergelijke gegevens op straat beland. En dan ook letterlijk op straat.

Witgenman jij werkt zeker ook bij munitax

bewoner

waarom neemt een werknemer zijn werk mee in een laptop ?

wpDiscuz