Geen vrijwilligers voor opzetten energiecoöperatie

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal kan geen mensen vinden die vrijwillig aan de slag willen gaan met het opzetten van een energiecoöperatie.

De gemeente gaat het budget voor de oprichting van de coöperatie nu inzetten om een projectgroep gesubsidieerd de coöperatie op te laten zetten. “Als de coöperatie eenmaal goed draait en zelf inkomsten genereert, stopt de subsidie”, aldus burgemeester en wethouders (B&W) van Berg en Dal.

€ 15.000,-

In maart heeft het college een budget van € 15.000,- beschikbaar gesteld, daarvan is nu nog € 10.610,- over. Er is in diezelfde maand een bijeenkomst geweest waarbij 20 inwoners aanwezig waren. In mei volgde een tweede bijeenkomst. Van de 20 aanwezigen in maart waren er nu nog maar 5 aanwezig.

Geen vrijwilligers

Uit navraag is gebleken dat inwoners het niet zien zitten om vrijwillig mee te werken aan het oprichten van de energiecoöperatie. “Het aantal benodigde uren die daar in gaat zitten schrikt mensen af”, aldus B&W. Vrijwillig een bijdrage leveren ziet men dan weer wél zitten. Ook is er interesse voor een zogeheten postcoderoos.

Postcoderoos?

De postcoderoos werkt als volgt: inwoners kunnen energie afnemen die op het dak van een ondernemer (of ondernemers) in hun eigen (maar ook aangrenzende) postcodes met zonnepanelen wordt opgewekt. Dit kan alleen wanneer er voldoende deelnemers zijn en is ook afhankelijk van de SDE-subsidie. Indien één van deze twee zaken moeizaam verloopt, zal de rest van het proces ook vertraging op gaan leveren.

Verloop

Plan is nu om een gedeelte van het resterende budget in te gaan zetten zodat een projectgroep gesubsidieerd aan het werk kan gaan om de cöperatie alsnog op te richten. Die groep bestaat uit Jos van der Lint (Loket Duurzaam Wonen), Arjan Vernhout (V-Consult) en mogelijk nog een derde persoon. Die groep kan dan worden aangevuld met vrijwilligers en bedrijven.

Er is ongeveer € 28.000,- nodig om in 2017 (dat is het doel) tot een draaiende energiecoöperatie te komen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Geen vrijwilligers voor opzetten energiecoöperatie

Reageren is niet toegestaan.