MKB: Ondernemers Berg en Dal gemiddeld tevreden

GEMEENTE BERG EN DAL – Ondernemers in de gemeente Berg en Dal zijn redelijk tevreden over het lokale ondernemersklimaat.

Dit blijkt uit de rapportage over de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2015/2016. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova en wordt iedere 2 jaar gehouden. De 1960 ondernemers in de gemeente zijn aangeschreven en gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De respons was slechts 4,7%.

Klimaat

Berg en Dal staat 24e in de provincie Gelderland (54 gemeenten) als het gaat om het ondernemersklimaat. De waardering voor dat klimaat berust op door de gemeente beïnvloedbare factoren, zoals regelgeving, lokale belastingen, openbare voorzieningen en ondernemersvriendelijkheid. De ondernemers geven Berg en Dal een 6,5. Barneveld staat eerste in de provincie; die gemeente krijgt van haar ondernemers een 7,5.

Imago

Het imago van de gemeente Berg en Dal is niet zo goed. Dat wil zeggen: ondernemers van andere gemeenten noemen, buiten hun eigen gemeente, Berg en Dal niet zo vaak als ondernemersvriendelijke gemeente. Relatief onbekende gemeenten worden vanzelfsprekend minder vaak genoemd en daar is in de resultaten een correctie voor doorgevoerd. Berg en Dal staat 35e op de provinciale ranglijst en landelijk 145e (van de 246 middelgrote gemeenten).

Communicatie en Beleid

Een andere pijler is communicatie en beleid. Denk aan aanspreekpunten voor ondernemers, informatie voor ondernemers op de gemeentelijke website, subsidies, speciaal beleid voor MKB etc. Ondernemers moesten antwoord geven op 7 vragen. Keuzes waren “Ja”, “Nee” en “Weet niet”. Opvallend is dat de ondernemers in de gemeente Berg en Dal vaak kozen voor “Weet niet” (Klik hier). Berg en Dal scoort 1,9 punten (maximum is 4) en moet het op provinciaal niveau met een 39e plaats doen. Berkelland (2,9) staat op 1 en Westervoort (1,2) is laatste.

Prijs/kwaliteitsverhouding

Laatste onderwerp is de prijs/kwaliteitsverhouding van de gemeentelijke lasten. Daarbij valt te denken aan de OZB, rioolheffing en leges voor vergunningen. Ondernemers in onze gemeente geven de gemeente een 6,2. Daarmee staat Berg en Dal 30e op de lijst van gemeenten in de provincie Gelderland. Rozendaal (7,3) scoort het hoogst en Westervoort (4,8) het laagst.


Berg en Dal scoorde een 6,5 (gemiddelde waardering voor de aspecten) voor het ondernemersklimaat en zit bij veel van deze aspecten boven het provinciaal en landelijk gemiddelde.

Nog wat puntjes

Meer dan de helft van de ondernemers weet niet dat er een beleidsmedewerker Toerisme en Recreatie is, 75% kent de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) niet en 81% kijkt niet op de gemeentelijke website onder het kopje voor bedrijven. Twee derde (67%) van de ondernemers is tevreden over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte rond de bedrijfsomgeving.

Totaalplaatje

Al met al scoort Berg en Dal redelijk gemiddeld. De gemeente staat 31e (van 54) in de provincie Gelderland, 119e (van 246) op de landelijke lijst als het gaat om middelgrote gemeenten en 185e (van 390) van alle gemeenten in Nederland. Verbeterpunten zijn onder andere de snelheid, communicatie, begrip voor ondernemers en vergunningverlening. Enkele ondernemers missen een goede glasvezelverbinding en zijn benieuwd naar de gevolgen van de fusie.

Het doel van het onderzoek is om gemeenten te ‘prikkelen’, zodat deze worden gestimuleerd om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 december, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
William Janssen

Ik ben al bijna 10 jaar ondernemer in Groesbeek en ben nog nooit benaderd door zo’n onderzoeksburo. Heb het vaak niet op dergelijke uitslagen. Ze vermelden ook niet hoeveel ondernemers er werkelijk benaderd zijn. Mij allemaal te vaag. Vermeld dan hoeveel je er benaderd hebt en in welke branches allemaal. Dan is het voor ons ook iets duidelijker waar het overal beter kan.

theo p

Naar wie hebben ze deze vragenlijst gestuurd?

theo p

Wij zijn ook nog nooit benaderd door een onderzoeksburo. Maar ik vind het knap dat je met een uitslag 4,7% kunt bepalen of de ondernemers tevredenzijn

Gerrit

Onderzoek onder het mom van: wij van WC eend adviseren ……,

wpDiscuz