Berg en Dal stopt € 20.000,- in Wijnbouwcentrum

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal gaat over tot uitbetaling van een bedrag van € 20.000,- aan de Stichting Wijnbouwcentrum Nederland.


Wijnbouwcentrum Groesbeek in aanbouw. Foto: Facebookpagina Wijnbouwcentrum.

Besluit al in 2011

Voor de volledigheid: Raad en college van (toen nog) Groesbeek gingen in maart 2011 al akkoord (.PDF-bestand) met een garantstelling, maar zouden pas uitbetalen als de stichting zelf ondanks alle inspanningen niet voldoende geld bij elkaar kon krijgen. Er zijn daarnaast nog twee voorwaarden aan de garantstelling gesteld. Zo moet er ook met de bouw begonnen zijn (dat gebeurde vorig jaar) en is het de bedoeling dat het project overeenkomstig de doelstellingen wordt gerealiseerd.

Moeite met financiering

Aan alle voorwaarden is voldaan, blijkt nu. Voor wat betreft de financiering is uit vertrouwelijke stukken gebleken dat de initiatiefnemers zelf ook fors bijdragen. Probleem is wel dat tenminste zes overheden, banken, stichtingen of fondsen een subsidieverzoek van de stichting hebben afgewezen. “Vrij recent nog zelfs. We mogen constateren dat de stichting al het mogelijke heeft gedaan om elders de benodigde financiering te verwerven”, aldus het college. De stichting is daar alleen niet in geslaagd en dus springt de gemeente bij.

Analysecentrum

Het geld wordt voornamelijk gebruikt voor het realiseren van een analysecentrum. Dat is een onderdeel van het wijnbouwcentrum. Deze analysecentra zijn nu veelal gevestigd in Duitsland en door een Nederlands alternatief te bieden zou dat een groot aantrekkingskracht naar Groesbeek moeten opleveren. Ook de organisatie van workshops zou voor aantrekkingskracht moeten zorgen. Tot slot is er 80 meter van het Wijnbouwcentrum vandaan al een proefveld aangelegd. Dat dient voor de ontwikkeling van betere wijnbouwplanten.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bennie

En freek daar maar rondlopen als en hond met 7 lullen.

Handy
Ik hoop dat het bij de 20 K. blijft ben alleen bang dat het niet zo is. Want ja we moeten pronken met iets wat al in de echte wijnlanden gedaan wordt (analyse van de wijn). Het lijk me ook stug dat er een realistische toetsbaar lijst is gemaakt waaraan de stichting moet voldoen ‘er alles aan gedaan te hebben’, deze kreet geeft veel mogelijkheden om net niet alles te doen aan. Dat er 6 instanties al aangeven er geen brood in te zien, geeft iets te raden. Als hier niet alleen feitelijke gegevens worden gevraagd blijft het weer een… Lees meer »
De Buurman

Deze club heeft al veel meer binnen gesleept op dit project
Bodemsanering betaald door Groesbeek geschat op ca 65000 euro werkelijke kosten liggen nog een stuk hoger.
Sanering niet volgt plan uitgevoerd ?
Voor nul kom nul bouwgrond verworven .
Hoe zo echte ondernemer ?
En lees de stukken maar eens goed,als er financiële problemen ontstaan gaat de inwoner van gemeente Bergen Dal dit gewoon mee betalen.

Ja,ik

De grond heeft ie inderdaad voor niets door de grondsanering. De vervuilde grond gaat onder de parkeerplaats die gehuurd word voor 5ct per m2. Je moet als inwoner toch echt in opstand komen, want genoeg is genoeg

wpDiscuz