Filmvoorstelling: Rome, Istanbul en Ravenna

GROESBEEK – Zondag 15 januari wordt er weer een filmvoorstelling georganiseerd in cultureel centrum De Mallemolen.

Jan Driessen neemt u in de eerste film meer naar Rome.

Caput Mundi

De Romeinen noemden de stad Caput Mundi, hoofdstad van de wereld. We bezoeken eerst de Sixtijnse kapel met de beroemde fresco’s van Michelangelo. En gaan naar de Engelenburcht,dan de Trevifontein en de Spaanse trappen met de fontein della Baraccia. We zien het Pantheon en de Campo dei Fiori, de open lucht markt. Ten slotte gaan we naar het Colosseum, waar wagenrennen en gladiatoren gevechten werden gehouden. Drinken cappuccino op een van de vele terrasjes op de Piazza Navona. Hier zien we tekenaars, kunstschilders, acrobaten, verkopers en nog veel meer wat het plein levendig maakt.

Istanbul

De tweede film gaat over Istanbul, de stad aan de Bosporus. Ze ligt voor een deel in Europa en een deel in Azië. De stad heette vroeger Byzantium en was de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en later Constantinopel en werd de hoofdstad van het Osmaanse Rijk. We zien de grote bazaar, de Galata-brug, veel buitenverblijven, paleizen en tenslotte de enorme grote hangbruggen over de Bosporus, die meer dan een kilometer lang zijn.

Ravenna

In de derde film gaan we naar Ravenna in Italië, een van de meest vermaarde kunststeden ter wereld. De stad is vooral bekend om haar mozaïekkunst. Hier staat de Basiliek San Vitalis. Ze is gebouwd in het jaar 527 in Byzantijnse stijl . Hier staan afbeeldingen in mozaïeken van Keizerin Theophano, die met keizer Otto de tweede getrouwd was. Zij bracht in het Keteldal in het Reichswald een zoon ter wereld, Otto de Derde. Zij bouwde in Nijmegen de Carolinische kapel. Ook gaf zij de namen Cosmas en Damianus aan het eerste Katholieke kerkje in Groesbeek. De parochie kerk in het dorp heeft de naam Cosmas en Damianus te danken aan Keizerin Theophano uit het Byzantijnse Rijk.

Aanvang 11.00 uur – toegangsprijs € 2,00 incl. gratis kopje koffie. Cultureel centrum De Mallemolen – Kloosterstraat 11 – Groesbeek.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Filmvoorstelling: Rome, Istanbul en Ravenna

Reageren is niet toegestaan.