Stoffelijke resten Amerikaanse parachutist geïdentificeerd

GROESBEEK – Op 8 september 2011 werd bij de Wylerbaan in Groesbeek het veldgraf van twee Amerikaanse parachutisten ontdekt.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl (2011).

Drie onderzoekers, vrienden, die al jarenlang de Groesbeekse akkers en bossen afzoeken met hun metaaldetectors ontdekten het graf. De identiteit van een van de parachutisten kon al vrij snel worden vastgesteld. Nu is na vijf jaar ook de identiteit van de tweede parachutist duidelijk geworden. Het gaat Private Gene J. Appleby.

Vermist

Private Gene J. Appelby sprong op 17 september 1944 boven de Wylerbaan met zijn onderdeel Co A van het 508 Parachute Infantry Regiment. Twee van zijn kameraden zagen dat Gene tijdens het verzamelen van zijn spullen door vijandelijk vuur aan het hoofd werd geraakt, en viel. Daarna is niks meer van hem vernomen en een jaar later op 18 september 1945, werd Gene officieel vermist verklaard.

82nd Airborne Division

Nadat de drie vrienden 8 september 2011 op het veldgraf stuitten informeerden zij direct de politie en de Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht te Soesterberg. Al snel was duidelijk dat het hier om de stoffelijke resten van twee Amerikaanse para’s van de 82nd Airborne Division ging. Deze divisie kwam op 17 september 1944 (Operatie Market-Garden) bij Grave, Overasselt en Groesbeek aan de grond en vocht bijna acht weken lang onafgebroken in het Rijk van Nijmegen.

Identificatie op Hawaii

De veldgraven werden geruimd en de stoffelijke resten met ander achtergebleven materiaal overgebracht naar Hawaii, waar het laboratorium van de Amerikaanse defensie organisatie DPAA is gevestigd. DPAA (Defense POW/MIA Accounting Agency) is verantwoordelijk voor het vinden en repatriëren van hun vermisten uit de recente conflicten zoals Vietnam, Korea en de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van DNA en in het veldgraf achtergebleven persoonlijke attributen kon vrij snel de identiteit van de eerste para worden vastgesteld. Private First Class Gerald Kight van het 504 Parachute Regiment, vermist geraakt op 28 september 1944, werd op 19 mei 2012 in zijn geboortedorp herbegraven in het bijzijn van zijn drie vinders.

Identiteit vastgesteld

De identificatie van de tweede para liet onverwacht lang op zich wachten. Historici van DPAA, die zelf de veldgraven hadden bezocht en veel gegevens hadden verzameld, konden niet tot een positieve identificatie komen. Er waren tenslotte een aantal kandidaten (vermisten) die hiervoor in aanmerking kwamen. Dankzij waardevolle informatie van de Bergings- en Identificatiedienst en de drie onderzoekers werd die lijst vermisten steeds kleiner en kon uiteindelijk met hulp van een DNA test zijn identiteit worden vastgesteld.

Er zijn nog 45 vermisten van de 82nd Airborne Division in het Rijk van Nijmegen(!).

Bron: Gemeente Berg en Dal / Stichting Ons Historisch Erfgoed


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
groesbeker

Zeer belangrijk dat men doorgaat om de vermisten te vinden, identificatie is belangrijk voor familie. Top

Helemaal mee eens Groesbeker , maar niet alleen voor de familie ,maar ook voor de parachutist zelf. en voor alle andere parachutisten en omgekomen soldaten,die hun leven op jonge leeftijd voor ons hebben gegeven, hoop ik dat ze allemaal geïdentificeerd” worden,en dat we hoe lang het ook geleden is deze helden naar hun laatste rustplaats kunnen brengen, dat hebben die mannen, jongens verdiend.

wpDiscuz