Verkeerslichten centrum Groesbeek gaan uit

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal start binnenkort mogelijk een 3 maanden durende pilot met de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek.


Doorstroming verloopt minder soepel wanneer de verkeerslichten in werking zijn. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De lichten gaan dan op standje “knipperen”. Dat zijn de plannen van het college, waar nog een definitief besluit over genomen moet worden als de plannen verder zijn uitgewerkt. Dat kan nog even duren, want er moet ook rekening worden gehouden met de schoolgaande kinderen.

Hoe is het nu?

Groesbeek-centrum moet voor doorgaand verkeer niet aantrekkelijk zijn en om dat te realiseren wordt verkeer nu door middel van de verkeerslichten gedoseerd toegelaten. De bedoeling daarvan is dat automobilisten geen tijdswinst boeken en eerder kiezen voor een andere route, zodat de Dorpsstraat wordt ontlast. Het centrum moet volgens gemeentelijk beleid autoluw worden.

Werkt dat?

Dit lukt nog niet helemaal, blijkt uit de mobiliteitsvisie. De overige routes, zoals bijvoorbeeld de rondweg via de Hulsbroek, zijn nog niet aantrekkelijk genoeg. Doordat doorgaand autoverkeer de Dorpsstraat toch nog blijft gebruiken verloopt de doorstroming niet goed en ontstaan er opstoppingen. Dit is in principe ook de bedoeling, want men kiest dan mogelijk op een ander moment toch voor de alternatieve route. Echter zorgt het ook voor irritaties.

Betere doorstroming wanneer lichten uit staan

Onlangs stonden de stoplichten in het centrum uit. Dit had te maken met de aanleg van een rotonde aan de Nieuweweg/Zevenheuvelenweg. Toen werd duidelijk dat de doorstroming in ieder geval een stuk beter is. Iets wat in Groesbeek al langer bekend is en inwoners waren er dan ook tevreden over. Nadat de werkzaamheden aan de Nieuweweg klaar waren zijn de lichten weer ingeschakeld.

De pilot

De pilot is niet zozeer bedoeld om te kijken of de doorstroming beter wordt, dat is ondertussen al wel bewezen, maar om te zien wat er met de verkeersintensiteit (er komen meetpunten) en -veiligheid gebeurt. Het bestemmingsplan ter plaatse zegt ook iets over de geluidshinder. De intensiteit ligt nu al op duizenden motorvoertuigen per etmaal.

Voor de duur van meerdere maanden is volgens wethouder Alex ten Westeneind gekozen omdat het even kan duren voordat automobilisten door hebben dat de verkeerslichten zijn uitgeschakeld. Na de pilot volgt een evaluatie.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Hoezo centrum verkeersluw maken moet je nog meer winkels {Jan Linders en de Aldi} weghalen van de rand van het centrum en verplaatsen naar een plek waarvoor het verkeer dwars voor door het centrum moet rijden om daar te komen.

muts

En als je niet meer elke keer hoeft te stoppen, wordt er dan ook gecontroleerd op snelheid? Of laten we deze racebaan dan maar zo, met alle gevaren van dien.

Doorstromer

Eindelijk eens een verstandig besluit, en hopelijk voorgoed!

Jean-Paul

Heeft men het ‘licht’ gezien?

Gerrit

Stoplichten moeten uit,maar dan regelmatig snelheid (30 KM/uur) controleren ook scooters bij te hard rijden vette bonnen uitdelen scheelt enorm voor het lawaai.

Lijkt me geen verrassende conclusie.
Maak van het tussen de Kloosterstraat en de hoflaan een voetgangerszone waarin andere verkeersdeelnemers worden gedoogd. Auto’s, scooters etc moeten zich aanpassen aan de voetganger. In Vlissingen is dit al gerealiseerd en werkt prima. Maak van de weg een groot zebrapad. Dan is dat duidelijk zichtbaar.

Helma Stekhuizen

Mooi erg voor die mensen wie vanuit de Hoflaan met de auto of fiets moeten oversteken. Moeilijk punt om het verkeer uit Nijmegen aan zien te komen, vooral als ze hard rijden. Slecht idee!!!!

laurens

Beste Gemeente

Deze verkeerlicht uit is echt goed idee.
Ben daar heel blij mee.

Maar als je ze veel beter afstelt als nu het geval is heb je een goede compromis denk ik

Gr Laurens

Toontje

Dat is inderdaad het meest onoverzichtelijke punt van de hele route, Helma. Ik rij altijd via Stationsweg naar Spoorlaan om het te mijden.

karin

heel verstandig, want door bellevue en nu ook nog de aldi en jan linders verplaatsen is sowieso duidelijk dat dat verkeersluw maken van het centrum gewoon een grapje is. dat kun je niet meer serieus volhouden als speerpunt met zulke beslissingen. dan ook zorgen dat de doorstroming verbetert!

Lambert

Van verkeersluw naar verkeersvriendelijk en omgekeerd, zwalkend beleid, is ook beleid zullen we maar zeggen. Eerst verkeerslichten langer aan, digitale weergave van vertragingstijden/reistijden door het dorp. Het heeft al heel wat gekost, terwijl het beleid steeds bepaald is door nagenoeg dezelfde wethouders.
Van lang aan, gaan de verkeerslichten nu weer uit.
Wat is nu eigenlijk het beleid van ons college of is het licht daar ook al lang uit……?

charles

Volgens mij is dit het enige goede idee.
Maar ze zouden de oversteekpaden voor voetgangers dan ook moeten voorzien van knipperlichten want je ziet nog te vaak dat auto’s gewoon doorrijden.
En ik denk dat de gemeente in het 30 km gedeelte drempels moet maken.
Nog beter maak van de zebrapaden in de Dorpsstraat drempels.
Dan zie je de zebrapaden al beter dan nu het geval is.
En ik zou de oversteekplaats bij Bellevue recht tegenover de in/uitloop maken.

Ja,ik

Goed idee, dan krijgt Sociaal Groesbeek toch nog gelijk, met het feit dat die dingen helemaal niet nodig waren

Bart

Wat een idioterie om de stoplichten uit te zetten!

Alles voor de auto! Voetgangers, fietsers en kruisend verkeer gewoon verbieden en de maximum snelheid op de Molenweg/Dorpsstraat/Pannenstraat verhogen naar minstens 70 km/u. Dan zijn de auto’s nog sneller door het centrum.

Fred van Os

Dat die stoplichten misschien 3 maanden uit gaan zal NIET Gebeuren want : “wat als blijkt dat er minder opstoppingen zijn + minder hard gereden wordt ?” Dan heeft onze Gemeente een reusachtig probleem : zijn al die Partijen + advies buro’s overbodig.

wpDiscuz