Ontmoet Amerikaanse “Rosies” in het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK – Van 28 januari tot en met 1 oktober 2017 is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de nieuwe tijdelijke expositie ‘Rosie the Riveter’ te bezichtigen.

Deze tentoonstelling vertelt het zinderende verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken.

Drie Rosies reizen speciaal voor deze expositie naar Nederland en zullen op zaterdag 28 januari aanwezig zijn in het Bevrijdingsmuseum voor een meet & greet met het publiek:

De Rosies

– Anna Hess (geb. 1928) uit Morgantown, West Virginia groeide op op een boerderij. Tijdens de oorlog maakte ze vrachtwagenbanden in Ohio terwijl haar moeder werkte aan de bouw van bommenwerpers. Anna was vijftien jaar oud in 1942 en loog over haar leeftijd om te kunnen werken.

– June Robbins (geb. 1926) uit Pennsylvania. Tijdens het laatste jaar van haar middelbare school wist ze haar decaan te overtuigen dat ze het vak technisch tekenen – een vak dat toen alleen voor jongens was – mocht volgen. Een jaar later begon ze onderdelen voor oorlogsschepen te ontwerpen in de haven van Philadelphia. Ze leerde ook lassen. June is nu 90 maar werkt nog steeds: tegenwoordig is ze clown in kinderziekenhuizen.

– June Bidwell (geb. 1921) uit Rochester, New York. June werd door haar moeder aangemoedigd om een opleiding te doen en ging studeren. Kort na het begin van WO2 gingen haar beiden broers in militaire dienst. June had het gevoel dat ze ook iets moest doen en ging werken bij Kodak, daar inspecteerde ze lenzen voor luchtfotografiecamera’s. June heeft inmiddels de leeftijd van 95 bereikt.

Programma

De meet & greet begint om 15.00 uur in de filmzaal van het museum. Na een korte introductie zullen de Rosies hun eigen persoonlijke verhalen met het publiek delen. Na ieder verhaal is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Het programma duurt tot ongeveer 16.45 uur. Een bijzondere gelegenheid voor jong en oud om deze vrouwen te ontmoeten.

Onthulling

Daarnaast is iedereen welkom bij de onthulling van een bordje ter ere van James E. Wickline, bekend uit de bekroonde documentaire “Ageless Friends” over de zoektocht van Maarten Vossen. Wickline sneuvelde in de vroege namiddag van 17 september 1944 in Groesbeek. Daarmee was hij één van de eerste van de 777 Amerikanen van de 82e Airborne Divisie die tijdens operatie Market Garden omkwam. Rosie Anna Hess zal het bordje onthullen aangezien zij en Wickline beiden afkomstig zijn uit Morgantown.

De onthulling vindt om 13.30 uur plaats op De Klös in Groesbeek in aanwezigheid van wethouder Erik Weijers.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichten



Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Ontmoet Amerikaanse “Rosies” in het Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.