Reisbuddy’s helpen leerlingen met beperking zelfstandig te reizen

GEMEENTE BERG EN DAL – Leerlingen met een beperking kunnen binnenkort onder begeleiding van een maatje leren om zelfstandig met het openbaar vervoer (OV) te reizen.

De gemeente Berg en Dal heeft geld beschikbaar gesteld voor het project “Reisbuddy” van MEE Gelderse Poort, een gespecialiseerde organisatie die mensen met een beperking ondersteunt.

“Ontwikkeling krijgt een boost”

De leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs zijn nu gewend om met een taxibus te reizen en dat kan als stigmatiserend worden ervaren. “Het geeft de ontwikkeling van de kinderen een boost als zij zelfstandig kunnen reizen met het OV. De kinderen zijn dan minder afhankelijk”, zegt wethouder Erik Weijers over de 1 jaar durende pilot. Hij verwacht dat 5 tot 10 kinderen meedoen aan het project. De Reisbuddy’s zijn HBO-studenten.

Ouders sceptisch

Er heeft eerst nog overleg met scholen en ouders plaats. Bij een gedeelte van de leerlingen is het op voorhand al zeker dat zij niet met het OV kunnen reizen. Daarnaast zijn ouders, zo blijkt in de praktijk, bij voorbaat al geneigd te denken dat hun kinderen dat niet kunnen. Men zal de ouders dus moeten overtuigen.

Mogelijk kostenbesparend

De kosten voor de pilot bedragen maximaal € 20.150,-. Die zijn opgebouwd uit kosten voor OV-jaarabonnementen en begeleiding. De exacte kosten zijn afhankelijk van het aantal leerlingen dat het traject in gaat. Daarbij dient vermeld te worden dat de kosten die de gemeente maakt voor het leerlingenvervoer omlaag gaan wanneer de pilot succesvol is. “Het zelfstandig reizen van leerlingen is goedkoper dan taxivervoer”, is de uitleg.

“Samen met de bus”

Het project lijkt overigens op “Samen met de bus” van Breng, Pluryn en Driestroom, met het wezenlijke verschil dat vrijwilligers van dat project zélf een beperking hebben en niet in kunnen spelen op het gedrag van leerlingen die MEE begeleidt.

Eind 2017 volgt een evaluatie van de pilot.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 januari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Reisbuddy’s helpen leerlingen met beperking zelfstandig te reizen

Reageren is niet toegestaan.