Asbestsanering zolder Cosmas en Damianuskerk

GROESBEEK – Maandag start de asbestsanering van de zolder van de Cosmas en Damianuskerk te Groesbeek.


Asbestsanering van de zolder van de kerk staat op het punt te beginnen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De asbestsanering is noodzakelijk om de zolder (800m2) van de kerk weer te kunnen gebruiken.

Ontdekt in 2014

Het asbest, in de vorm van stukjes asbest en asbeststof, is ontdekt tijdens de eerste controle van het kerkgebouw door de Gelderse Monumentenwacht in 2014. Toen bleken er al asbestvezels van de zolder via de trap op de koorzolder en in de kerk gelopen te zijn.

Gedeeltelijk verwijderd, zolder nog op slot

Deze asbestvezels zijn door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf verwijderd, zodat de kerk, de koorzolder en de trap weer gebruikt konden worden. De zolder bleef op slot. Vandaag begint de saneringsoperatie van de kerkzolder door het bedrijf Asbestcare uit Cuijk. De eerste twee dagen zullen gebruikt worden om de komende 5 tot 6 weken veilig en schoon te kunnen werken.

Grote stofzuiger

Voor de kerk komt een enorme stofzuiger te staan die elke avond wordt weggereden. Daarnaast komen er een kantinevoertuig, een toiletvoorziening en een wagen te staan waarin de met (asbest)stof gevulde big bags worden afgevoerd naar de afvalverwerking in Beuningen. Via de rechterdeur van het portaal van de kerk gaat de slang van deze stofzuiger naar binnen en via de trap naar de zolder.

Maanpakken

Daar zullen gedurende 5 tot 6 weken vier tot zes werknemers in maanpakken in een schema van twee uur op en twee uur af bezig zijn de zolder schoon te maken en alles op te zuigen wat daar ligt. Na twee tot drie weken zal door een onafhankelijk bureau een visuele inspectie worden uitgevoerd hoe de schoonmaak vordert en ook kan worden bekeken of op deze wijze door moet worden gegaan of dat andere schoonmaaktechnieken toegepast moeten worden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Asbestsanering zolder Cosmas en Damianuskerk

Reageren is niet toegestaan.