[Foto’s] Herdenking Operatie Veritable Groesbeek 2017

GROESBEEK – Op woensdag 8 februari vond op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek de jaarlijkse herdenking Operatie Veritable plaats.


Herdenking Operatie Veritable in Groesbeek. Foto: Wil Gipman.

Gasten en belangstellen trotseerden de koude op het Canadian War Cemetery.

8 februari 1945

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep. De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als Operatie Veritable (slag om het Reichswald) op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken.

Linie nog intact

Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen. De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel. Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.

Wil Gipman was aanwezig en maakte veel foto’s en video’s. Onderstaand een paar foto’s en voor de rest van het materiaal verwijzen wij u door naar de blog van Wil.

Bron: Blog Wil Gipman, DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Herdenking Operatie Veritable Groesbeek 2017

Reageren is niet toegestaan.