Berg en Dal en Kranenburg praten over windmolens

GROESBEEK/KRANENBURG – De gemeenteraden van Berg en Dal (NL) en Kranenburg (DE) hebben donderdagavond gezamenlijk vergaderd. Diverse onderwerpen kwamen daarbij aan bod.

Het was voor het eerst in jaren dat de beide raden samen aan de vergadertafel zaten.

Publiek

Het voor het publiek meest interessante onderwerp was het Windpark Reichswald. De publieke tribune zat vol met tegenstanders van de bouw van 12 windmolens in het Reichswald. Zij lieten zich een enkele keer luid horen, waardoor burgemeester Mark Slinkman (voorzitter van de vergadering) in moest grijpen. De avond verliep verder overigens rustig.

Goede buren

De vergadering werd geopend met een presentatie over de zaken die de twee gemeenten door een goede samenwerking hebben bereikt. De schoolroute Leuth-Groesbeek, de openstelling van de Altena-Hettsteeg en de draisine werden daarbij genoemd. De fietsroute Kleve – Nijmegen en het asfalteren van de Ketelstraat – Grafwegenerstrasse staan nog op de rol. “Wij hebben gewacht tot de opening van de Altena-Hettsteeg om er voor te zorgen dat er niet teveel verkeer en een goede spreiding is”, sprak een medewerker van de gemeente Berg en Dal over het laatste project.

Standpunten

Vervolgens kwam burgemeester Steins (Kranenburg) aan het woord. Hij zette de procedure rondom het windmolenpark uiteen en gaf aan wat de standpunten en overwegingen van de gemeente Kranenburg waren. Het publiek protesteerde tijdens de toelichting door rode kaarten te tonen. Wethouder Erik Weijers liet nogmaals weten dat Berg en Dal tegen de bouw van de 12 windmolens is. “Per windmolen moet er 1 voetbalveld aan bos worden gekapt. Wij moeten verduurzamen, maar niet op die plek, niet in het Reichswald”. Die woorden leverden applaus vanaf de tribune op.

Debat

Raadsleden van zowel Kranenburg en Berg en Dal gingen daarna met elkaar in debat en stelden vragen aan burgemeester Steins en wethouder Weijers. Andreas Mayer (Die Grünen) vroeg zich af wat Berg en Dal eigenlijk aan duurzaamheid doet. Joachim Janßen (CDU) zei dat “u hetzelfde zou doen in onze positie”. Het tegengeluid kwam vanuit de Berg en Dalse raad. “De lusten zijn voor Kranenburg en de lasten voor Berg en Dal. Wij profiteren er totaal niet van mee” aldus Johanna Brouwer (VOLG). Duidelijk werd wel dat het goed was dat de raden even samen zaten.

Andere locatie niet uitgesloten

Na een debat liet Slinkman weten dat het standpunt van Berg en Dal niet zal veranderen. Datzelfde geldt voor Kranenburg. Er komen nog vervolggesprekken. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de windmolens er wel of niet komen. Ook de locatie kan nog wijzigen. “Het kan zijn dat we uiteindelijk voor een andere locatie kiezen, als dat minder problematisch is. Dat sluit ik niet uit”, aldus Steins.

Dossier Windpark Reichswald

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet

Als u tegen bent steekt u een rode kaart omhoog, dat wil niet zeggen als je geen kaart omhoog houdt dat je voor bent, daarvoor zou je een groene kaart moeten hebben maar er zijn alleen rode kaarten,dus wie tegen is steekt een rode kaart omhoog, degene die voor is moet even een andere procedure afwachten met ook groene kaarten. Waar heb ik dit al eens eerder gehoord????

Als je voor was, stak je eenvoudig je duim omhoog als teken van waardering wat ook regelmatig gedaan werd.

Nou, Piet, in voetbaldorp Groesbeek worden geen groene kaarten uitgedeeld, wanneer twee partijen tegenover elkaar staan. En afgelopen donderdag stonden heel duidelijk twee partijen tegenover elkaar: Berg en Dal en Kranenburg.

wpDiscuz