Fractievoorzitter lokale partij loopt weg uit vergadering

GROESBEEK – Hans Peters, de fractievoorzitter van Sociaal Groesbeek (SG), heeft donderdagavond tijdens een vergadering van het presidium de vergaderruimte in het gemeentehuis in Groesbeek verlaten.

Rondvraag en evaluatie

Reden lag in het feit dat het laatste gedeelte van het overleg tussen de fractievoorzitters niet openbaar was. De pers moest om die reden de ruimte verlaten. Voor inwoners op de publieke tribune geldt datzelfde, maar die waren er donderdag niet. Tijdens het besloten gedeelte kwamen onder andere de rondvraag en een evaluatie van eerdere vergaderingen aan bod. Doorgaans zijn dit onderwerpen die voor een ieder openbaar zijn, hoewel de publieke tribune vaak leeg blijft.

“Tornen aan openbaarheid”

“De raad is een openbaar bestuur en aan die openbaarheid wordt nu getornd”, begon Peters zijn betoog. “In het verleden was er ook een stukje besloten presidium aan het einde, maar die gingen over niet-openbare collegestukken. Dat is van een andere orde dan een evaluatie en een rondvraag. Wij hebben onze kiezers eerlijke politiek beloofd en vergaderen in beslotenheid draagt daar niet aan bij”. Uiteindelijk heeft de voorman van Sociaal Groesbeek de zaal uit protest verlaten toen het niet-openbare gedeelte begon.

Wat is het presidium?

Tijdens de maandelijkse vergadering van het presidium (vaak ook wel agendacommissie genoemd) worden de agenda’s van de eerstvolgende carrousel- en raadsvergadering vastgesteld. Ook wordt er gesproken over de organisatie van de raad. Tot slot volgen er tijdens de rondvraag vaak vragen over actuele kwesties. Het presidium bestaat uit de burgemeester (voorzitter van de gemeenteraad) en de fractievoorzitters van de 11 politieke partijen. Het geheel wordt ondersteund door de raadsgriffier.

In veel gemeenten niet openbaar

De raadsgriffier van de gemeente Berg en Dal laat weten dat dit soort vergaderingen in veel gemeenten in zijn geheel juist niet openbaar zijn. In de gemeente Berg en Dal blijven deze vergaderingen voor het grootste deel gewoon openbaar, is donderdag afgesproken, maar niet meer alles. “Raadsleden moeten elkaar (tijdens de evaluatie, red.) onderling kunnen aanspreken op het gedrag in een eerdere vergadering, zonder dat hier gelijk over geschreven wordt. Daarnaast zullen dossiers die nog niet rijp zijn voor openbaarheid in het besloten gedeelte besproken worden”, is de uitleg.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Toontje

“Daarnaast zullen dossiers die nog niet rijp zijn voor openbaarheid in het besloten gedeelte besproken worden.” Hmmmmm…

Keereweer

Iedere vier jaar moeten we gaan stemmen voor de gemeente. Elke partij maakt beloftes geen enkele partij houdt zich eraan. De burgers willen openheid van zaken en geen achterkamer politiek. Dit raadslid heeft wel een punt.

theo p

Goed gedaan Hans het moet maar eens afgelopen met die achterkamertjes politiek.

splinter

Goed bezig Hans

guus vbalkom

goed zo hanje ien de road van berg en dal wil tog gen man zitte

wally

Da noemen ze doofpot politiek , iets wa ze in denhaag heel sterk in zien
of te wel het volk dom halden.

Joehoe
De roep om meer transparante politiek vanuit het land wordt steeds maar groter, maar een luisterend oor vanuit die politiek is teleurstellend. Tijdens verkiezingen transparantie beloven is niet genoeg, dat geloven we al lang niet meer. Het vertrouwen gaat steeds meer verloren. Ze zouden in Berg en Dal het goede voorbeeld moeten geven, doen wat je zegt. Open en eerlijke politiek, zonder achterkamertjes, zonder een toename om in beslotenheid te vergaderen. Uitermate teleurstellend dat Hans geen medestanders had, maar trots op de moed die hij had om op te staan! Een waar politicus die het belang van de inwoners voorop… Lees meer »

Goed zo Hans die anderen zijn allemaal schijters die zitten alleen maar voor hun eigen belang.

wpDiscuz