[Foto’s] Voetbalclubs krijgen vogelhuisjes

GEMEENTE BERG EN DAL – In maart krijgen alle voetbalclubs in de gemeente Berg en Dal 5 vogelhuisjes van de gemeente. De vogelhuisjes zijn speciaal voor spreeuwen. Want spreeuwen kunnen ervoor zorgen dat de grasmatten heel blijven.


De eerste vogelhuisjes zijn maandag opgehangen in Beek. Vlnr: Fred Kort, Mechteld ten Doesschate, Erik Weijers en Henk Klaassen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Overlast larven

Vorig jaar had voetbalclub BVC ’12 uit Beek-Berg en Dal last van schade aan het voetbalveld. Larven van de langpootmug aten de wortels van het gras weg. Wat te doen? We kunnen de larven bestrijden met een speciaal middel. Maar dat is erg duur. Ook zou de voetbalclub dit dan elk jaar moeten doen. De oplossing is eigenlijk heel simpel: spreeuwen! Spreeuwen vinden de larve van de langpootmug namelijk heel lekker.

Spreeuwen lokken

We lokken de spreeuwen naar de voetbalvelden door speciale nestkastjes voor spreeuwen op te hangen. De spreeuwen kunnen dan broeden rond het voetbalveld. En hun kroost wordt grootgebracht met heerlijke larve van de langpootmug en ander ongedierte.

Pluryn

Die kastjes zijn op een duurzame manier gemaakt door medewerkers van Pluryn. Misschien willen de clubs wel meer kastjes ophangen om de larven nog beter te bestrijden. In dat geval kunnen zij contact opnemen met Pluryn.

Update 13-03-2017, 12:00 uur
Maandagochtend omstreeks 11:20 uur is het eerste vogelhuisje opgehangen. Dat gebeurde bij BVC ’12 in Beek-Berg en Dal. Het idee van de vogelhuisjes komt van raadslid Mechteld ten Doesschate (VVD), die maandag dan ook aanwezig was. Ook Fred Kort (beleidsmedewerker), wethouder Erik Weijers en Henk Klaassen van Landschapsbeheer Groesbeek waren in Beek.

In totaal zijn er 50 huisjes gemaakt en bij iedere club worden er 5 opgehangen.

Bron: Gemeente Berg en Dal, DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De Kuier.

Geweldig…dadelijk worden in mei wedstrijden uitgesteld omdat er wordt gebroed. Of worden er dan hekjes (bv zoals in de spoorkuil ) geplaatst??

spreeuw

Ja daar zetten ze hekjes neer , zodat de vogels er niet over heen kunnen vliegen, wat kun jij zeuren zeg.

De Kuier.

Spreeuw….jij hebt hunor.

R. Ommel

De Kuier: Jij hebt een gebrek aan hu M or.

spreeuw

hunor???

Een natuurliefhebber.

Heel goed idee! Mooi dat er op deze natuurlijke wijze het grasprobleem kan worden opgelost, en meteen de Spreeuwen ook blij! Tof dat de mensen van Pluryn deze mooie kastjes maken, en Geert met de piep je staat leuk op de foto.

Waĺly

Worden die niet ziek van het kunstgras en de rubbe korrels
Of wordt daar een nieuw soort spreeuw voor ingezet.

wpDiscuz