Pastorie aan Kloosterstraat in Groesbeek krijgt hotelfunctie

GROESBEEK – Een gedeelte van de pastorie aan de Kloosterstraat in Groesbeek wordt mogelijk een hotel en bed and breakfast (B&B).


De pastorie aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het zal bestaan uit zes hotelkamers, vijf B&B-kamers en een dienstwoning. De overige ruimten blijven in gebruik voor het pastoraal centrum.

College is positief

Burgemeester en wethouders staan in principe positief tegenover de plannen en zijn deze week akkoord gegaan. “Een hotelfunctie draagt bij aan de verdere ontwikkeling en versterking van de toeristische-recreatieve functie van het centrum”, is de uitleg. Een verdere uitwerking van het plan is nog wel nodig voordat er definitief groen licht wordt gegeven.

Toerisme en economie

De ligging van het hotel is volgens het college gunstig, omdat deze aan de rand van het winkelgebied in Groesbeek ligt. “Bestedingen in het centrum worden hiermee gestimuleerd, evenals de werkgelegenheid”. Ook kan dit gezien worden als een bijzondere verblijfsaccommodatie die een nieuwe, koopkrachtigere doelgroep naar de gemeente Berg en Dal kan trekken. Dit alles sluit goed aan op de Economische Visie en Kadernota Toerisme.

Parkeren

Er is wel een probleem, want er zijn zo`n 14 parkeerplaatsen in de directe omgeving nodig. Gezien de huidige situatie lijkt dit lastig te worden, want het kerkbestuur wil de bestaande ruimte op eigen terrein behouden voor leden van het pastoraal team en de parochie-vrijwilligers. Wel verwacht men dat het parkeren binnen de huidige capaciteit van het centrum kan worden opgelost. Wanneer er extra parkeerplaatsen nodig zijn kan de gemeente die aanleggen en de kosten verhalen op de initiatiefnemers.

Monumentaal

Zowel de pastorie als de kerk zijn in 1922 gebouwd en 1991 aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De pastorie staat al enige tijd voor een groot gedeelte leeg, mede doordat het aantal parochianen terugloopt. De veranderingen van het pand moeten echter geen afbreuk doen aan de monumentale status van de pastorie.

Hoe verder?

Het plan komt van het kerkbestuur van de Cosmas en Damianusparochie en Armand Hendriks (Huis Valois). Het gebruik voor zelfstandige horeca en wonen is in strijd met het bestemmingsplan, maar daar kan via een vergunning van worden afgeweken. Nu B&W akkoord zijn kan verder overleg tussen gemeente en verzoekers plaatsvinden. Dat zal onder andere gaan over het parkeren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
stom

Goed idee

Henk B

In de kerk kunnen nog meer kamers

Henk B

Pastorie staat leeg omdat de pastoor of kapelaan er niet woont. Niet omdat de aantallen parochianen dalen.

wpDiscuz