Beleidskader horeca voor eerlijker speelveld

GEMEENTE BERG EN DAL – De horecasector verandert snel en blijft groeien. Een aanpassing van beleid en regelgeving is daarom nodig.

Dat is de reden waarom er voor de horeca-activiteiten in de gemeente Berg en Dal een zogeheten “beleidskader” opgesteld wordt. De nieuwe regels moeten er onder andere voor zorgen dat er geen sprake meer is van oneerlijke concurrentie.

De horeca

De horeca is met 1140 werknemers en 130 vestigingen een belangrijke economische sector in de gemeente Berg en Dal. In de laatste zes jaar zijn er 30 vestigingen bij gekomen. De werkgelegenheid is gegroeid met 150. Diverse trends en de voorkeur voor lokale producten volgen elkaar snel op. Tijd dus voor aanpassing van beleid en regelgeving.

KHN Werkgroep Berg en Dal: “Oneerlijk”

In 2016 is een nieuwe werkgroep van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) opgericht. KHN Werkgroep Berg en Dal bestaat uit een aantal horeca-ondernemers uit deze gemeente en maakt zich hard voor een eerlijker speelveld binnen de sector. Dat heeft dan vooral te maken met de paracommercie. Commerciƫle en paracommerciele horeca sparren op dit moment over zaken als schenktijden van de paracommerciele instellingen en het jaarlijks aantal activiteiten niet primair gericht op eigen leden.

Uitwerken en vaststellen beleidskader

Een concept beleidskader wordt binnen twee maanden voorgelegd aan het college. Na goedkeuring wordt het beleidskader in april met de diverse belanghebbenden besproken en daarna kan het vastgesteld worden. Dat laatste zal in juni of juli gebeuren.

Daarna: handhaving

Na het vaststellen van het beleidskader kunnen de spelregels voor de organisaties die horeca-activiteiten uitvoeren overzichtelijk gemaakt worden. Een goede handhaving is daarna van essentieel belang. Als eerst wordt er een beeld gevormd van de overtredingen en in welke mate die plaatsvinden. “Dit kan door een jaar te inventariseren wat er exact vergund is en wat de daadwerkelijke activiteiten zijn”, aldus het college.

APV

Inmiddels is er ook een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld, waarin ook het een en ander over de (paracommerciele) horeca is opgenomen. Dit is vanwege de tijdsdruk een versie geweest zonder veel inhoudelijke wijzigingen. Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe APV medio 2017 vastgesteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

misschien de feesttent van het sok eens doorlichten. hun zijn pas oneerlijk

Ummes

Heeft de KHN zich niet zelf uit de markt geprijsd. Eerlijke prijzen en niet klagen is ook zoiets

henk

Beste Henk, verklaar je nader. Hebben vergunning, eetgelegenheid is in overleg met de horeca gegaan. Vrij entree, rookvrije tent, onder 18 nix. En krijgen geen euro subsidie. Dus wat is er mis.

henk

nog vergeten te melden, op zaterdagavond zit de feesttent van het SOK dicht. Rekening houdend met de diverse andere horeca gelegenheden in Groesbeek en met de optocht op de Horst en diverse groepen die in de regio mee trekken in bijv. Malden. Dus Henk ik begrijp je opmerking niet.

Bennie

Beste henk,
Vallen daar ook bob en de snackbars onder denk het niet zag net dat er een tent
bij bob op het terras staat van de soktent .

wpDiscuz