[Update] Hondenoverlast. Wat moet er gebeuren?

GEMEENTE BERG EN DAL – De titel van het artikel is de vraag waar politiek Berg en Dal zich vanaf 6 april weer over gaat buigen.


Kinderen van basisscholen binnen de gemeente Berg en Dal kregen in het kader van een project een cheque van € 500,-. Zij mochten het geld naar keuze besteden. Kinderen kozen er voor om verbodsbordjes te laten ontwerpen tegen hondenoverlast. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het onderwerp hondenoverlast, en dan met name hondenpoep in de openbare ruimte, staat weer op de politieke agenda.

Vooraf

Hondenpoep lijkt een grote bron van ergernis. Niet alleen in de gemeente Berg en Dal, maar ook landelijk. In 2016 zijn er bij de gemeente 250 klachten geregistreerd over hondenpoep. Dat is gezien het inwonertal van 34.000 misschien niet veel (0,7%), maar 250 klachten over één onderwerp is juist wel weer veel.

Huidige beleid

Er is op dit moment geen beleid. Dit is voor zowel burgers als ambtenaren frustrerend. Burgers weten niet wat ze van de gemeente mogen verwachten en de ambtenaren kunnen geen helder, eenduidig antwoord geven. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan wel items over honden opgenomen. Die zijn echter onvoldoende bekend, denkt de gemeente.

Millingse methode

Aanvankelijk was het plan om het beleid van Millingen aan de Rijn (daar zijn 11 voorzieningen en een BOA) over de hele gemeente Berg en Dal uit te rollen, omdat Groesbeek en Ubbergen (ook met veel minder voorzieningen) geen hondenbeleid kenden. Dat Millingse systeem wil zeggen dat er meer hondenpoepveldjes komen, opruimplicht buiten de veldjes is en één BOA voor de handhaving. De kosten om dit beleid over de hele gemeente Berg en Dal uit te voeren bedragen € 200.000,- per jaar.

Hondenbelasting

Dat vond men iets te veel dus kwam er een andere optie. Geen veldjes en bellobakken, maar striktere handhaving en meer BOA’s. Kosten zouden € 100.000,- zijn die gedekt worden uit de hondenbelasting. Inwoners reageerden als door een adder (of misschien wel hond) gebeten. De gemeenteraad zag de hondenbelasting ook niet zitten en schoot het plan af. Daarna verdween het onderwerp hondenoverlast van de agenda, tot aan het begrotingsdebat in november.

Mogelijkheden

De “hondenpoepnota” is inmiddels klaar. Er liggen nu zes varianten/maatregelen voor waar de gemeenteraad mee aan de slag kan. Tussen haakjes de jaarlijkse kosten:

1) Het Millingse systeem + één BOA (€ 200.000,-);
2) Meerdere BOA’s aanstellen (€ 50.000,-/BOA per jaar = € 100.000,-);
3) Meer bellobakken (100 stuks) en 2 BOA’s. Ook gratis zakjes beschikbaar stellen (€ 175.000,-);
4) Meer bellobakken (100 stuks) en 2x per jaar steekproefsgewijs intensieve controle gedurende 1 maand met 4 BOA’s + gratis zakjes (€ 115.000,-);
5) Geen handhaving en dit inwoners melden. Wel hekwerk langs de 110 speelvelden plaatsen (€ 100.000,- ivm kapitaallasten + onderhoud);
6) Niets doen. Overlast is niet op te lossen en kost veel geld.

Bij de punten die geld kosten is de vraag hoe de dekking moet zijn. Algemene middelen (wellicht niet netjes tegenover de niet-hondenbezitters) of toch hondenbelasting? Inwoners van voormalig Ubbergen en Millingen aan de Rijn betaalden voor de fusie al hondenbelasting, dat werd na de herindeling afgeschaft.

Is het een probleem?

Zoals u kunt lezen is er voor de raad en inwoners weer genoeg (honden)voer voor discussie. Vraag blijft wel: is die overlast nu eigenlijk echt zo`n groot probleem? “Hondenpoep op de stoep is van alle tijden. Decennia lang zijn er (ook landelijk) acties gevoerd en slogans gebruikt. Veel inspanningen, hoge kosten en tot op heden nog steeds poep op de stoep. Buurtbewoners spreken elkaar niet aan op de overlast om ruzie te voorkomen. Hoeveel gemeenschapsgeld hier ook in wordt gestoken; zolang het probleem uitsluitend bij ons wordt gelaten komt er geen oplossing”, is een vrij heldere conclusie vanuit burgemeester en wethouders.

Discussie vanaf 6 april

Ambtelijk advies is om geen extra maatregelen te nemen, maar men legt de vraag “open” bij de raad neer. Op 6 april wordt het onderwerp in de carrouselvergadering besproken. Locatie is het gemeentehuis in Groesbeek en de aanvang is 20:00 uur.

Update 06-04-2017, 21:30 uur
De carrousel heeft er donderdagavond over gesproken. Duidelijk is wel dat er geen steun is voor hondenbelasting, alleen Voor Berg en Dal wil dat. GVP, GJS en C90 willen dat alleen als er aan het eind van het jaar geen verbeteringen zijn.

Er komen mogelijk wel plastic zakjes, speciaal voor de gemeente Berg en Dal, waarvan nog besloten moet worden of deze door de gemeente gratis worden aangeboden. Veel partijen willen ook extra Bello-bakken. Het college zal de input van donderdagavond gebruiken om met een concreet voorstel te komen. Daarover later dus meer.

Dossier hondenoverlast gemeente Berg en Dal

Dossier hondenoverlast kern Groesbeek

Dossier hondenbelasting gemeente Berg en Dal

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Ik wil wel Boa worden . Die €50000 is dat netto of bruto? En dan nog een paar boa’s voor het zwerf vuil op te ruimen. Maar belangrijkste is dat wij ( mensen ) onze troep eens zelf moeten opruimen.

Jose

Doe dan meteen iets aan de overlast van al die stink katten die je hele tuin onder schijten. Bah bah

kiezer 2014
Dit artikel eindigt met de tekst; ‘ Ambtelijk advies is om geen extra maatregelen te nemen, maar men legt de vraag “open” bij de raad neer.’. Daar staat niet bij waarom, dan maar even zoeken op het web. Er wordt nogal wat onderzoek gedaan naar ergernissen in onze samenleving. Op het werk, in de supermarkt, op de camping, tijdens het sporten en noem maar op, droevige bezigheid. Hondenoverlast valt onder de categorie: overlast in de openbare ruimte. In de meeste top tien’s zie je wel; vuurwerk, zwerfvuil, honden en katten overlast, hangjongeren, sociale omgangsvormen en verkeersveiligheid in de woonwijken. Voor… Lees meer »
Lindsay

Probleem is niet op te lossen zonde van het geld

Maurice

Stinkhonden……woon aan de lievensweg met achter een plantsoen met wandelpad,En dan met warm weer ruik je de stront als je in de tuin zit……

Neulert
Weer een discussie over hondenbelasting. Afgelopen weekend heb ik tenminste 12 hondenbezitters gezien die keurig met een zakje of een schepje de stront opruimden. Terwijl veel mensen zich als varkens gedragen, zie beide carnavalsoptochten en de kapot gegooide bierflessen. Daarnaast alle slingerende voedselresten en verpakkingen op de routes tussen de supermarkten en de scholen. De stapels vuilniszakken en plastic afvalzakken bij diverse woningen of aanliggende perken, de klussendienst is er druk mee om het op te ruimen, maar worden de mensen wel aangesproken? Het probleem is niet de hondenstront, maar het gedrag van mensen. Honden aanlijnen lost al veel op,… Lees meer »

José, ik ben het volkomen met jou eens

Maurice, en wij ruiken de stront van andermans katten in onze tuin.

Joep

Beste Jose, het gaat hier over honden!!!

Joep

Pip, ik denk dat jij je bovenlip ruikt.

Henk S

Minimaal 100 euro honden en kattenbelasting per hond of kat , dan kun je mensen aanstellen om de troep op te ruimen en klaar , alle andere opties helpen toch niet , het is al vaak ter discussie geweest en men wil er niet van leren , tja dan blijft er niets anders over als een honden en kattenbelasting .

Jean-Paul

Hoe meer katten des te minder muizen en ratten. Een bewezen feit.

Diana

Als iedereen nou is naar zich zelf kijkt en dan pas oordeelt over honden,katten of welk dier dan ook.
Voorbeeld verlichten optocht,kinderoptocht.
En de kapotte zakken overal iedereen doet mee aan over last eerst de mentaliteit moet men veranderen dan komt er verandering.
En niet Ik ken en de rest kan stikken(ook kan men niks meer van elkaar hebben )

kiezer 2014
Dit is naar mijn mening wel een erg beknopte update! De wethouder startte de vergadering met een rectificatie op de beantwoorde vragen van VBD. 1; geen 25 boetes per jaar maar totaal 25 boetes vanaf 2014 tot op heden, vorig jaar niet een boete. Die 25 boetes waren voor loslopen en poepie niet opruimen, verdeling onbekend! 24 losloopboetes kan dus ook? 2; een incident met EEN handgemeen tussen een BOA en een hondenbezitter die een boete kreeg. Volgens mijn geheugen was dat in 2015 in Groesbeek? Een enquête bij kinderen op scholen die inderdaad aangaf dat kinderen hondenpoep op hun… Lees meer »
Fred

Henk s !! Als ik hondenbelasting moet gaan betalen ruim ik niets meer op ! Want daar betaal ik dan voor !!! Dus dan komt er veel meer strond te liggen !!!!!

Theo.

[email protected] ruim je nu de poep wel op??zo ja …wat maakt t dan voor een verschil?? Ik betaal ook wegenbelasting…bega ik een overtreding …mag ik ook dokken.

of wa

Of je stelt mensen aan die gaan opruimen…….ipv boa’s. Heb je 3 stront vliegen in 1 klap….

wpDiscuz