Meer geld voor rijbanen in woonwijken

GEMEENTE BERG EN DAL – De komende 10 jaar moet er aanvullend in totaal zo`n 6 miljoen euro neergelegd worden om de kwaliteit van de rijbanen binnen de bebouwde kom op peil te houden.

Gekozen voor laag niveau

In 2015 heeft de raad, op advies van het college en om financiële redenen, besloten het kwaliteitsniveau voor asfaltrijbanen in woonwijken terug te schroeven van “basis” naar “laag”. De intensiteit, snelheid en risico’s op deze wegen zijn lager. Het betrof 600.000 m2 verharding, van de 2 miljoen m2 die de gemeente Berg en Dal telt. Daarentegen is er gekozen voor een hogere kwaliteit in de centrumgebieden, op dijkwegen en op belangrijke rijbanen en fietspaden.

Toch terug naar basis, kwaliteit holt achteruit

Twee jaar later is advies aan de raad om het niveau van de rijbanen in de woonwijken toch weer te verhogen naar “basis”. Want, zo zegt het college, “de kwaliteit van deze rijbanen is sneller achteruit gegaan dan verwacht. De onderhoudsachterstand voor bijna 600.000 (m²) verharding loopt op en uiteindelijk is het financieel onmogelijk om dit nog in te lopen (€ 40 miljoen achterstand)”. Om de achterstand geleidelijk in te lopen is de komende 10 jaar in totaal 6 miljoen euro (€ 600.000,- per jaar) aanvullend nodig. Gemiddeld wordt dan jaarlijks 1 kilometer asfalt in woonwijken vervangen door betonklinkers.

Fietspaden en bedrijventerrein

De afgelopen jaren is erg veel energie gestoken in voetpaden, fietspaden binnen de hoofdstructuur en centrumgebieden. Dat is ook steeds beter te zien in de kwaliteit daarvan, al krijgen de fietspaden buiten de bebouwde kom de komende twee jaar extra aandacht en onderhoud. Die liggen er minder goed bij, evenals de rijbanen op de bedrijventerreinen.

Om rijbanen, voetpaden en fietspaden binnen de gemeente op orde te houden is, naast het aanvullende krediet van 6 ton per jaar, nog eens € 1,34 miljoen per jaar nodig voor onderhoud. De gemeenteraad neemt in april een definitief besluit hierover.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henny

misschien ook gelijk de kern van de Horst meenemen daar zijn de wegen en trottoirs echt aan vervanging of herstel toe!!

Joepie

Denk ook aan het laatste stuk Bremstraat bij op den Heuvel is net de Zevenheuvelweg . Zou na de bouw van de heuvel worden vervangen. Gebouw is 2 jaar in gebruik nog niets aan gedaan.

wpDiscuz