Incidenten met verwarde personen vooral in Groesbeek

GROESBEEK – Meer dan de helft van het aantal incidenten in de gemeente Berg en Dal waar verwarde personen bij betrokken zijn vinden plaats in Groesbeek.

Over 2016 lag het totaal aantal incidenten met verwarde personen op 139 en daarvan vonden er 77 (55,4%) in Groesbeek plaats. Let wel: één persoon kan voor meerdere meldingen zorgen. In Groesbeek nam het aantal wel af ten opzichte van 2015.

Tehuizen in Groesbeek

Dat de cijfers in Groesbeek hoger liggen is niet zo verwonderlijk. Dat heeft voornamelijk te maken met de vele tehuizen van onder andere Pluryn die in Groesbeek gevestigd zijn. Deze tehuizen bieden onderdak, opvang en begeleiding aan verschillende personen met complexe zorgvragen. “Maar daarnaast zijn er uiteraard ook incidenten die niet te relateren zijn aan de instellingen van Pluryn”, benadrukt het college van burgemeester en wethouders.

Vragen PvdA

PvdA Berg en Dal stelde eind februari vragen over de verwarde personen in de gemeente Berg en Dal. Dit naar aanleiding van berichtgeving van diverse media over de toename van het aantal incidenten met deze groep. “Het geregistreerde aantal is waarschijnlijk ook nog maar het topje van de ijsberg”, schreef PvdA. De partij maakte zich daar zorgen om.

Grote stijging in 2015

Niet geheel onterecht, blijkt nu uit de cijfers van de gemeente Berg en Dal die hierboven in de afbeelding staan. Deze zijn op aanvraag van de PvdA verdeeld per dorpskern. In 2014 lag het totaal aantal incidenten nog op 90, om vervolgens één jaar later te stijgen naar 136. In 2016 waren het er 139. Alleen in de kern Kekerdom waren er in 2015 en 2016 geen incidenten met verwarde personen.

Verdere beleid

De PvdA Berg en Dal vroeg ook hoe deze kwetsbare groep structureel geholpen kan worden. Uit de beantwoording van het college blijkt dat er een regieteam is waar overlastzaken en risicozaken besproken worden. Het team bestaat uit medewerkers van sociale teams, de woningbouwvereniging, politie, meldpunt bijzondere zorg, ambulante team en MEE Gelderse Poort. “Mogelijke verwarde personen in Berg en Dal zijn hierdoor snel in beeld”, is de uitleg.

Project en pilot

Daarnaast loopt er ook nog een project “Een sluitende aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid” (Klik voor .PDF). Daarover wil het PvdA halfjaarlijks geïnformeerd worden. Tot slot gaat Berg en Dal mogelijk ook nog meedoen aan de pilot “Wijkgerichte GGZ”.

Verwarde personen kunnen mensen zijn met een GGZ-problematiek, maar ook mensen met dementie of mensen die verslaafd zijn, waardoor ze verward gedrag vertonen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Flip

Ik kon het niet laten, heb de tekst van het artikel even gecorrigeerd 😉
Gemeentehuis in Groesbeek

Dat de cijfers in Groesbeek hoger liggen is niet zo verwonderlijk. Dat heeft voornamelijk te maken met het gemeentehuis dat in Groesbeek gevestigd is. Het gemeentehuis biedt onderdak, opvang en begeleiding aan verschillende personen met complexe problemen. “Maar daarnaast zijn er uiteraard ook incidenten die niet te relateren zijn aan de instellingen van de gemeente”, benadrukt het college van burgemeester en wethouders.

Knoedel.

Ik zou bijna verwachten dat er ook adressen bij staan in dat staatje.!!! Jonge..jonge.

Piet

Ik zie in Berg en Dal afgelopen jaar wel een verdubbeling en ten opzichte van 2014 zelfs een vervijfvoudiging ,hoe kan dat dan?

Dora

Naast bovenvermelde argumenten: zou het ook te maken kunnen hebben met het feit dat het aantal inwoners in Groesbeek groter is dan het aantal inwoners in de overige dorpskernen! Het probleem is relatief.

Iemand

Kijken ze er ook naar leuth dat 8x zoveel verwarde personen heeft

kiezer 2014
Die zorgen van de PVDA neem ik met een korreltje zout. De landelijke PVDA heeft het kabinetsbeleid om de Zorg te verschralen actief ondersteund. Dat beleid mag wel wat aangepast worden, net zo als wij ons wel een beetje mogen aanpassen; meer begrip en zorg voor onze omgeving. Voor mij is het normaal dat als onze ouderen langer zelfstandig blijven wonen dat vergeetachtigheid ook op straat te zien is. Als mensen met een beperking of verslaving meer en meer gestuurd worden om toch zelfstandig te blijven wonen, met ondersteuning, zal dat ook gepaard gaan met af en toe een verstoring… Lees meer »
Johanna

Het gaat om het aantal meldingen. Kan dus meerdere keren dezelfde persoon zijn.

Loek

Tis wa

wpDiscuz