Fractievoorzitter houdt woord en verlaat weer vergadering

GROESBEEK – Donderdagavond, tijdens het overleg van de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeente Berg en Dal (presidium), is Hans Peters van Sociaal Groesbeek opnieuw de vergaderkamer uit gelopen.


De vergaderkamer in het gemeentehuis met de naam “Millingen aan de Rijn”. Daar is de vergadering van het presidium. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De voorman van de lokale partij blijft daarmee protesteren tegen het feit dat een gedeelte van deze vergadering niet openbaar is voor inwoners en pers.

“Er wordt getornd aan openbaarheid”

Tijdens de presidiumvergadering van vorige maand liet Peters plots weten geen deel te nemen aan het laatste, nu besloten, gedeelte. Dat was voorheen namelijk altijd openbaar. “De raad is een openbaar bestuur en aan die openbaarheid wordt nu getornd”, zei hij. Toen het besloten gedeelte begon liep Peters inderdaad weg. Daarbij gaf hij aan dit in het vervolg altijd te doen.

Weer weg

Of dat de fractievoorzitter zich aan zijn woord zou houden moest donderdag blijken, toen de fractievoorzitters weer bijeen kwamen voor de maandelijkse vergadering. Peters pakte ook dit keer weer zijn spulletjes toen het openbare gedeelte voorbij was en verliet de ruimte.

Waarom besloten?

Reden van beslotenheid van een paar onderdelen is onder andere dat raadsleden elkaar tijdens een evaluatie vrijuit moeten kunnen aanspreken op het gedrag in de voorgaande raadsvergaderingen, zonder dat daar mogelijk direct door pers over geschreven wordt. Ook dossiers die nog niet rijp zijn voor de openbaarheid worden in beslotenheid doorgenomen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jean-Paul
Wat een onzin van die Hans Peters. Natuurlijk is het een groot goed – openbaarheid van bestuur -. Maar juist hij moet weten dat eenieder, dus ook het college van B&W incl. de fracties bepaalde onderwerpen eerst eens even met elkaar moeten doorspreken. Zo ging dat gisteren, zo gaat het vandaag en het is goed dat dit ook morgen gebeurd. Ik maak soms afspraken met mijn dochter waar zij zich aan dient te houden. Hierbij zijn de andere kinderen niet aanwezig. Ik verdenk Henk ervan met deze handelswijze aandacht te vragen. Zo in de trant van “hallo, ik ben er… Lees meer »
Democratie

Als overheidsorgaan moet je zorgen dat het openbaar bestuur ook openbaar blijft. Een democratie werkt alleen als burgers ook weten wat er wordt besproken door hun (gekozen) vertegenwoordigers. Het is een verkeerd signaal als je gaat vergaderen achter gesloten deuren, daarmee wekt je een verkeerde indruk naar de samenleving en versterk je de onrust. Op deze wijze van vergaderen verliest de politiek het draagvlak en ik ben blij dat SG zich hiervan bewust is. Overigens is dat ook iets wat bij hen in het verkiezingsprogramma stond.

kiezer 2014
Uit het verkiezingsprogramma van SG; Punt 5, ‘Open en Eerlijk; Onze kernstandpunten: Politiek moet openstaan voor de inbreng van iedereen, ook na de verkiezingen. Besloten raadsvergaderingen mogen alleen plaatsvinden als dat strikt noodzakelijk is.’ Verder in het programma: ‘De carrouselvergadering wordt qua datum losgekoppeld van de besluitvormende raadsvergadering. Tijdens de carrouselvergadering moet er meer ruimte komen voor insprekers en discussie met hen.’ Dat zijn voor mij goede standpunten, ook nu nog. Dan de praktische invulling nog? Een overleg van fractievoorzitters is geen carrousel of raadsvergadering! Het is naar mijn mening legitiem dat enkele onderwerpen vertrouwelijk worden besproken o.l.v. de burgemeester.… Lees meer »
Kiezer 2017

Ach Marcel. Zielig dat je nergens meer bij hoort. Kun je je ei nog kwijt via kiezer 2014. Zal wel nog niet druk zijn op de camping.

opa Gerrits

Gooi de zooi maar op de stoep, was ik vroeger ook niet blij van.
Soms het beter mar stiekum blieven.
Da wet Hans Hop als gen ander.

kiezer 2014

@ Kiezer 2017; open en eerlijke politiek gaat gepaard met inhoudelijke argumenten en luisteren naar wat kiezers uitspreken.
Ik probeer dat fatsoenlijk en onderbouwd te doen, dat verwacht ik ook van gekozen raadsleden en andere mensen die reageren op deze site.
Ook als zij het inhoudelijk niet met mij eens zijn.
Soms heeft iemand een kort lontje, dat mag van mij, van jou verwacht ik iets anders.
Jouw reactie gaat niet gepaard met argumenten, het heeft naar mijn mening iets intimiderends en onbeschofts, dat is dan weer aan de kiezers van 2018 wat zij daar mee doen?

Kiezer 2017

Welke partij houd zich aan de afspraken van de kiezer. Niemand. Als het openbaar is dan moet het ook voor iedereen openbaar zijn. Dat is ons burgers ooit gezegd. Maar zo worden er door iedereen beloftes niet waar gemaakt. Zie mijn opmerking zoals jij het wilt. Maar ook jij moet je aan de regels houden.

Antoon

Lekker allemaal heen laten doen ,een grotere puinhoop kan het toch niet meer worden ??

Henk

Idee voor ‘kiezer 2014’ misschien je naam eens aanpassen in ‘ik weet alles beter’?

ik weet alles beter

@ kiezer 2017;De wijsheid van het volk is altijd groter dan van de koning alleen.

‘Welke partij houd zich aan de afspraken van de kiezer?’ zeg jij.
Op 19-11-2014 mochten inwoners de gemeentenaam kiezen, de meerderheid was (helaas) voor Berg en Dal. Alle 11 de partijen hadden afgesproken met de kiezers de uitslag te zullen respecteren. Alleen Hans Peters, niet eens namens de partij, verbrak die belofte na de uitslag en plaatste S.G. daarmee ook meteen buitenspel voor een mogelijke coalitie.

@ Henk; was een goed idee!

www.hanspeters.eu

En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan Marcel, ik moet er niet aan denken om met jou in de raad te zitten. Mooi dat je alles beter weet en mij door het slijk probeert te halen, succes ermee

Kiezer 2017

Ik weet het beter. Ja dat klopt de coalitie niet gehaald omdat er een partij niet voor ging. Wel de meeste stemmen gehaald. En door het kliekje wat samen ging met andere partijen uit de polder geen extra zetel gekregen. SG heeft altijd aangeven niet voor de nieuwe naam te gaan. En steekt nog steeds zijn handen uit de mouwen voor de gewone man waar andere partijen zich niet meer hebben laten horen na de verkiezingen.

kiezer 2014
@ Hans Peters; nou niet piepen Hans. Mijn mening is gewoon dat jij met het weglopen uit dat stukje vertrouwelijk overleg tussen fractieleiders uit bent op kiezerswinst en niet op winst voor de kiezers van S.G. Andere fracties maar ook de burgemeester en wethouders druk je indirect het stempel op dat zij met vertrouwelijke vergaderingen de openbaarheid van vergaderen en besluiten schaden. Dat is naar mijn mening politiek onhandig en ook inhoudelijk onjuist verwoord. Deze burgemeester, de wethouders en fracties werken er volgens integer aan om het debat inhoudelijk te verbeteren. Dualisme is terug en er is meer aandacht voor… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Het laatste wat ik op je reageer is het feit dat ik niet Kiezer 2017 ben of ben geweest. Maar dat geloof je toch niet en ik heb geen zin in welles nietes

wpDiscuz