Thema-avond: “Geen geld voor hondenoverlast, wel voor onkruidbestrijding”

GEMEENTE BERG EN DAL – De inwoners moeten er zelf voor zorgen dat de overlast door hondenpoep wordt opgelost. De onkruidbestrijding daarentegen hoeft niet door burger zelf te worden gedaan, dat is een gemeentelijke taak waarvoor extra geld uitgetrokken moet worden.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat zijn twee antwoorden op stellingen waar donderdagavond tijdens een thema-avond voor de Kadernota 2018* een meerderheid voor was. We moeten hierbij wel nadrukkelijk vermelden dat het geen officiële besluiten zijn, want die volgen nog. Voor de hondenoverlast zal dat in april zijn.

*In de Kadernota geeft de raad op hoofdlijnen de beleidsmatige en financiële kaders mee aan het college voor de nog op te stellen programmabegroting van het komende jaar.

Hondenoverlast

Hondenoverlast is ergernis nummer 1 onder de bevolking, ook in de gemeente Berg en Dal. Maar is het wel op te lossen met extra veldjes, bellobakken etc? Nee, denkt een groot deel van de raadsleden. Inwoners moeten het zelf oplossen door elkaar aan te spreken. Extra maatregelen kosten tussen de 100.000 en 200.000 euro (eventueel bekostigen door hondenbelasting in te voeren) en hondenpoep op de stoep zal er waarschijnlijk altijd wel zijn. Het ziet er naar uit dat er in april wordt gekozen om de situatie zo te laten, met af en toe scherpere controles.

Onkruidbestrijding

Per 2018 moeten inwoners zelf het onkruid bij hun woning bestrijden. Althans, dat was het plan van het college omdat onkruidbestrijding anders veel te duur zou worden. Dat had weer te maken met het feit dat het middel Roundup niet meer gebruikt mag worden. “Met een areaal van bijna 1 miljoen m2 betekent dit naar schatting een forse structurele meerlast van € 100.000,-“, zei het college toen. Donderdagavond leek het er in ieder geval op dat het toch een gemeentelijke taak blijft. 18 van de 20 raadsleden vonden dat er extra geld voor moet worden uitgetrokken.


De stelling en de antwoorden die raadsleden konden kiezen. 19 van de 23 raadsleden deden mee aan de peiling inzake hondenoverlast. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De thema-avond

Tijdens de thema-avond lieten de vier wethouders weten welke zaken uit het coalitieakkoord 2015-2018 inmiddels al zijn bereikt en wat zij het komende jaar nog willen bereiken. Zo wil Sylvia Fleuren (CDA Berg en Dal) de OZB gelijk houden, glasvezel in de hele gemeente en gaf zij aan dat de lastendruk voor de inwoners van de gemeente Berg en Dal onder het landelijk gemiddelde ligt.

Duurzaamheid, zorg en mobiliteit

Erik Weijers (VOLG) zette vooral in op duurzaamheid en Sjaak Thijssen (GVP) op de zorg. Er zijn nog geen versoberingen in de thuishulp en er is veel aandacht geweest voor inloop en ontmoeting. Alex ten Westeneind (GJS Millingen) zoomde in op de mobiliteitsvisie, de lopende kwestie over het gemeentehuis in Beek en het lastige dossier “Speeltuin Haarhamer”, waar hij net na de wethouderswissel mee te maken kreeg.

Stellingen

Nadat de wethouders hun “pitch” hebben gehouden was het de raad die op 20 stellingen antwoord mocht geven. Daar kwamen in ieder geval bovengenoemde antwoorden uit. Het betreffen geen besluiten, maar ze geven wel een richting mee aan het college voor de nog op te stellen Kadernota. Die wordt in juli vastgesteld.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Leentje

Honden en kattenbelasting! Dan is het hopelijk zo afgelopen! Als ik in mijn buurt kijk tel ik al gauw 10 honden en 12 katten!! En ik zie geen ene buur met een plastic zakje over straat gaan.
Erger me er rot aan, want het schijt nooit in hun eigen tuin of stoep😬

Ze willen allemaal een hond of kat en hun eigen tuin moet schoon blijven dus schepen ze een ander op met de stront lekker voor je huis als je het gras maait de stront om je oren vliegt en ze laten ze het liefst s morgens vroeg ofs avonds uit in de hoop dat je het maar niet ziet als je dan zo`n dierenliefhebber bent kom er dan zelf voor op.

Theo.

Leentje + Jos….helemaal met jullie eens. Met deze reacties zijn we nu wel de gebeten hond! (kat ).

Gruusbekse

Beetje makkelijk scoren die opmerkingen hieronder. Lekker generaliserend ook. Niet alle honden en katten over één kam scheren… en ook de eigenaren niet. Ik heb altijd zakjes bij een ruim het op een mijn katten komen niet buiten!

vink

ruim zelf de poep op van mijn hond,maar als je een ander erop aan spreekt wat ze nu willen vind ik prima . MAAR ZO WERKT DAT NIET!!!!!
heb ik gedaan en dan krijg je een grote bek terug! ook al poept hun hond in een speeltuin.ik weet ook geen oplossing maar er zijn ook veel mensen die het goed doen en dat wordt vaak vergeten!

wpDiscuz