Vrijwillige brandweer onder de loep na brand Berg en Dal

GROESBEEK – De berichtgeving omtrent het te laat komen van de brandweer bij de brand in Berg en Dal heeft voor nogal wat ophef gezorgd.

Raadsvragen

Hans Peters van Sociaal Groesbeek heeft daarom raadsvragen gesteld over de zogenaamde “onderbezetting” waar in diverse media over geschreven is. “Wij vinden dit zeer verontrustend”, laat de fractievoorzitter weten. Hij hoopt dat het college sneller reageert dan de gebruikelijke 30 dagen die er voor staan. Tijdens de raadsvergadering op 20 april bijvoorbeeld.

Wat is er aan de hand?

De vrijwillige brandweer van Groesbeek moest woensdag uitrukken voor een brand bij restaurant De Put in Berg en Dal. Het is de bedoeling dat men er binnen acht minuten is, maar woensdag waren dit er 14. Nijmegen, waar professionals dag en nacht klaar staan om te vertrekken, was er vijf minuten eerder. Burgemeester Mark Slinkman laat tegenover DeGroesbeek.nl weten dat ook wanneer brandweer Groesbeek op tijd zou zijn geweest, De Put niet meer te redden was.

Vrijwilligers

Maar is het eigenlijk wel mogelijk dat de vrijwilligers overal binnen 8 minuten aanwezig zijn? “Nee”, zegt Slinkman. “Omdat zij eerst nog vanuit huis of werk naar de kazerne moeten, omkleden en dan naar de brand moeten rijden”. Maken we even een klein rekensommetje: het duurt sowieso al een minuut of 6 met vrije doorgang om vanuit de kazerne in Groesbeek naar Berg en Dal te rijden. Dan zou je voor al het andere dus nog een minuut of 2 de tijd hebben en dat is knap lastig.

Regionalisering

Is de regionalisering niet de oorzaak van de problemen? En is dit een structureel of incidenteel iets? Dat vraagt Peters zich nu af. Sinds enkele jaren zijn er geen beroepskrachten bij de post in Groesbeek, die nu dus nagenoeg altijd onbemand is. In Groesbeek zijn er 25 vrijwilligers, in Millingen 21 en in Ubbergen 18. Dat zou vooralsnog voldoende moeten zijn. Verder wil Sociaal Groesbeek weten wat het brandveiligheids- cq risiconiveau is van horecagebouwen.

Onderbezetting

Ook zou er sprake zijn van onderbezetting. “Als de brandweer nog niet is vertrokken komt de melding “onderbezetting” op de alarmpieper”, legt de burgemeester uit. Dat heeft dus met de tijd te maken. Niet iedere brandweerman kan direct op de kazerne aanwezig zijn. Ondertussen zijn andere korpsen ook al opgeroepen. In totaal waren er woensdag 4 korpsen aanwezig.

Slinkman zet zich ook in voor het behoud van de hoogwerker in Groesbeek, maar daarover volgt in een later stadium meer informatie.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Andre

Volgens mij was Ubbergen er eerder geweest als die als eerste opgeroepen zou worden , vanuit de groesbeekse brandweer kazerne naar berg en dal rijden met een volle tankautospuit neemt al die 8 min in beslag , en zoals er in het artikel wordt geschreven , dan wordt het toch krap .
Tja en een onderbezetting aan brandweer personeel is ook niet gek , je kunt niet zomaar bij de “vrijwillige” brandweer aan de slag met al die toelatings eisen

Iemand

Het is de vrijwillige brandweer die mensen hebben ook een baan en huishouden.
Zeik niet zo ben blij dat ze het willen doen.
Goed bezig brandweerlieden

Plakkertje

Burgemeester Mark Slinkman laat tegenover DeGroesbeek.nl weten dat ook wanneer brandweer Groesbeek op tijd zou zijn geweest, De Put niet meer te redden was.
Hier hadden ook mensenlevens op het spel kunnen staan beste burgemeester.

wpDiscuz