Berg en Dal krijgt eigen gemeentelijke onderscheidingen

GEMEENTE BERG EN DAL – Inwoners en oud-inwoners van de gemeente Berg en Dal of mensen die een prestatie hebben geleverd ten opzichte van de gemeenschap kunnen binnenkort in aanmerking komen voor een gemeentelijke onderscheiding.

Het wordt omschreven als “een lokale onderscheiding van, voor en door de gemeenschap”. De verordening is inmiddels door burgemeester en wethouders vastgesteld, maar verdere uitwerking volgt nog.

Hoe was het voorheen?

In de voormalige MUG-gemeenten kende men verschillende lokale onderscheidingen. Voor Millingen waren dat de Erepenning en De Pluim, die laatste voor vrijwilligers van het jaar. In Ubbergen waren dat het Ereburgerschap en de Erepenning en in Groesbeek waren dat twee Erepenningen (in goud en zilver). De gemeente Berg en Dal had nog geen eigen onderscheiding.

Ereburger, Erepenning en jongerenlintje

Er komen voor de gemeente Berg en Dal drie soorten gemeentelijke onderscheidingen. Voor volwassenen (18+) zijn er het Ereburgerschap voor uitzonderlijke verdiensten en/of prestaties en de Erepenning voor bijzondere verdiensten en/of prestaties. Kinderen van 4 tot en met 17 jaar kunnen in aanmerking komen voor een kinder- danwel jongerenlintje.

Voor volwassenen

De “volwassen” onderscheidingen hebben een diameter van 50mm. Op de voorzijde is het gemeentewapen in reliĆ«f aangebracht met de randtekst “Gemeente Berg en Dal”. De keerzijde heeft de mogelijkheid tot individuele gravering. De onderscheiding voor het Ereburgerschap is in verzilverde uitvoering en de Erepenning in brons gepatineerde.

Voor de kinderen/jongeren

Het lintje voor de jongeren is in goudbronzen uitvoering. Diameter is 35mm, met oog en gemonteerd aan een standaard lint. Op de voorzijde is het gemeentewapen in contour aangebracht. De keerzijde heeft de mogelijkheid tot individuele gravering.

Vervolgstappen

Men gaat nu eerst aan de slag met de toekenningsvoorwaarden en ook de werkwijze omtrent het uitreiken van de onderscheidingen. Hoe en onder welke voorwaarden mensen kunnen worden voorgedragen wordt op een later moment via de gemeentelijke website bekend gemaakt.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bennie

De eerste gemeentelijke onderscheiding heeft de voorzitter van Achilles verdiend.
Hij is de eerste oliebaron van Groesbeek.
Oftewel de bedenker van de ondergang van die club.

De Kuier.

[email protected] de POEDELPRIJS…

Jonge…jonge..

wpDiscuz