Norm voor bastonen wordt vastgelegd in APV

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is van plan een maximale geluidsnorm van 95 dB(C) voor laagfrequente bastonen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).


Foto ter illustratie.

Dit wordt gedaan om geluidsoverlast door buitenactiviteiten te verminderen. Er is al een dB(A)-norm vastgelegd, die ligt op 80, maar een C-norm dus nog niet.

Horecaconvenant

Enkele vertegenwoordigers van de Groesbeekse horeca (SOK, De Hoeve, De Linde, De Wolfsberg, De Comm, Hopmans en Oomen) hebben eind 2014 een zogeheten “Horecaconvenant” ondertekend. De deelnemers zouden in 2015 samen met de gemeente geluidsmetingen laten uitvoeren tijdens de grotere buitenactiviteiten. Aan de bestaande geluidsnormen moest vanzelfsprekend worden voldaan. De dB(C)-norm werd daarin ook al meegenomen.

Resultaten 2015: overschrijding dB(C)-norm

In 2015 voldeden de deelnemers aan de dB(A)-norm. Cafe Oomen (feesttent kermis), SOK (carnavalstent Marktplein) en De Hoeve (Oostenrijks feest) hebben de dB(C)-norm overschreden. Zij zaten alle drie rond de 100dB(C). In totaal zijn er in 2015 bij 5 deelnemers geluidmetingen uitgevoerd. Bij de Comm (misverstand) en Hopmans (geen feesttent dat jaar) niet.

33 klachten in 2 jaar

In 2015 en 2016 zijn er bij de politie, de gemeente of via [email protected] bij de ODRN in totaal 33 klachten binnen gekomen. Per evenement zijn er in principe weinig klachten, maar de gemeente is van mening dat er meer mensen overlast ervaren en om uiteenlopende redenen geen klacht indienen. Bij enkele evenementen wordt er dit jaar preventief geluid gemeten: Horsterspektakeldag, Hockeyfeesten en de Bierfeesten. In de toekomst is het de bedoeling dat vaker te doen bij festiviteiten waar een jaar eerder klachten zijn geweest.

Definitief in APV

Nu alle resultaten bekend zijn volgt er een evaluatie en het ambtelijk advies is om de geluidsnorm van 95 dB(C) definitief in de APV op te nemen. Mensen ervaren namelijk vooral last van de bastonen. “Met een 95 dB(C)-norm is het mogelijk om het muziekgeluid tijdens buitenactiviteiten en festiviteiten zo af te stellen dat het plezier van bezoekers van de festiviteit niet vermindert, tegelijkertijd heeft de omgeving een lager laagfrequente geluidbelasting én je kunt gerichter toezicht houden, aldus het college.

Waarom 95 dB(C)?

Voor 95 dB(C) is gekozen omdat het een geaccepteerde norm is en tevens voldoende om de feestgangers te laten genieten van de bastonen. 90 wordt doorgaans als te laag ervaren en 100 is te hoog voor de omgeving. In Nijmegen ligt de limiet overigens op 93dB(C). Voor muziekgeluid van carnavalswagens tijdens de verschillende optochten moeten nog voorschriften worden opgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders gaat met ondernemers in overleg over het advies en de ervaringen. Daarna volgt een definitief besluit.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
piet

Feestje
Hoeveel Db zal de wolfsberg wel niet hebben die is door heel Groesbeek horen

wpDiscuz