[Foto’s] Drukbezochte infoavond melkfabriek Groesbeek

GROESBEEK – Donderdagavond werd in De Linde een bewonersbijeenkomst georganiseerd in verband met de mogelijke komst van een melkfabriek in Groesbeek. Nederland telt iets meer dan 50 melkfabrieken.


Infobijeenkomst. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De nog verse plannen zijn gepresenteerd en inwoners konden hun zegje doen.

Wat gaat er gebeuren?

Aan de Dennenkamp 1b, waar voorheen de megafarm van Van Deurzen zat, komt nu mogelijk een melkverwerkingsbedrijf. Dutch Dairy Genetics BV (DDG) heeft dat gekocht. Bij het bedrijf wordt (rauwe) melk aangeleverd. Deze wordt van elders aangeleverd, namelijk vanuit veehouders binnen een straal van 50-60 km. “Het zal dan om zo`n 45 veehouders gaan”, laat DDG-adviseur Linda Brouwer desgevraagd weten. Er is dus geen vee aanwezig in of rond het bedrijf. In het bedrijf wordt de aangeleverde rauwe melk bewerkt voor consumptie; het eindproduct is voornamelijk houdbare melk en room. “Geen melkpoeder en kaas. Dat zijn andere productieprocessen met een grotere impact voor de omgeving”, legt Brouwer ons uit.

Gevoelig

Dit alles vindt plaats binnen de huidige bebouwing: de voormalige kippenfarm. Over deze grote kippenfarm, met ruimte voor 300.000 kippen, is in het verleden nogal wat te doen geweest in Groesbeek. Dit had te maken met de stankoverlast in de omgeving. In 2008 bepaalde de Raad van State dat de kippen weg moesten. Wat er verder op die locatie gaat gebeuren wordt dus nauwlettend door de buurt in de gaten gehouden. De gemeente Berg en Dal weet dat dit een gevoelig dossier is en besloot daarom een bijeenkomst te organiseren zodat inwoners vroeg bij de planvorming betrokken worden en een eigen inbreng hebben.

De informatieavond

Na een welkomstwoord van wethouder Alex ten Westeneind volgde er een korte toespraak van Kees Koolen (de koper). Hij had het over het belang van proteïnen voor de mens. De eiwitten zitten voornamelijk in vlees, eieren en melk. Aanvankelijk wilde hij verder gaan met een pluimveebedrijf (dat bleek mogelijk), maar de provincie Gelderland heeft gevraagd of er geen alternatief voor een kippenfarm kon komen. Nadat Koolen zijn verhaal had gedaan werden de plannen door Brouwer toegelicht.

Cijfers

Bij de start van het bedrijf praten we over de verwerking van 120.000 liter melk per dag en rijden er 12 vrachtwagens per etmaal heen en weer, bleek uit de presentatie. Er is aanvankelijk plek voor 22 medewerkers en dat betekent dus ook de nodige personenauto’s aan verkeer: zo`n 30. “Dit is voor de zekerheid wat ruim gerekend, er kunnen ook nog mensen met de fiets komen”, zei Brouwer tijdens haar presentatie. Bij groei zullen alle aantallen logischerwijs hoger zijn.

Draagvlak?

Donderdagavond bleek dat er op zich wel draagvlak is voor de komst van een melkfabriek. Pijnpunt was wel de verkeersafwikkeling. De aanwezigen kregen alle ruimte om vragen te stellen en die vragen gingen vooral over het verkeer van en naar het bedrijf. De ontsluiting zou niet goed zijn. Ten Westeneind benadrukte meerdere malen dat daar met de omgeving nog naar gekeken zal gaan worden. Ook kwamen er opmerkingen uit de zaal over de bedrijfswoning en de vraag voor hoeveel kippen er ruimte is mocht er geen melkfabriek komen en de pluimveehouderij toch doorgezet worden. Dat laatste is met een ander systeem mogelijk, maar dan worden het 252.000 kippen. Andere opties zouden volgens Koolen mogelijk weer voor extra verkeer zorgen.

Belangstelling

Belangstellenden konden zich vooraf bij de gemeente Berg en Dal aanmelden voor deze avond. 70 mensen hadden zich vooraf aangemeld, liet een woordvoerder tegenover DeGroesbeek.nl weten. Donderdag waren er buiten dit aantal om nog raadsleden, natuur- en milieuorganisaties en pers aanwezig. Al met al was er sprake van een goed gevulde zaal: 100 tot 120 personen. Daar had de gemeente Berg en Dal ook al rekening mee gehouden, vandaar dat er uiteindelijk voor De Linde is gekozen. Aanvankelijk zou de raadzaal het decor van de bijeenkomst zijn.

Alle punten vanuit het publiek zijn genoteerd en er volgt intern eerst een evaluatie. Betrokkenen worden op de hoogte gehouden van de nieuwe ontwikkelingen en er zullen, zo is toegezegd, nog bijeenkomsten volgen.


NB: Op het kaartje met de ontsluiting is het gebied met nummer 291 bij De Linde (parkeerplaatsen achter).

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk
Het is de zware taak van het college om het vertrouwen van de burger te herstellen. Mensen geloven het niet meer. Jarenlang heeft de gemeente meegewerkt aan het realiseren van de megastallen en nu lijkt het erop alsof er een keuze moet worden gemaakt voor de melkfabriek. Zo niet, dan komen er toch kippen. Heb je dan nog een keuze als burger of wordt je zo voor het blok gezet. Over de verkeersafwikkeling is nog niet eens nagedacht. De aantallen verkeersbewegingen zijn al wel bekend, maar er staan wel grote vraagtekens bij. Moet dit allemaal over de drukke Cranenburgsestraat en… Lees meer »

overal over zeiken eerst de kippen en nu over de melk vooral die brinkhoff die zeik overal over misschien liggen daar wel slangentjes kunnen ze de weg afsluiten.

pedro

ton helemaal eens met je

Jeroen

Hoe kansloos ben je als je gaat klagen over de auto’s van de werknemers die langs je huis af komen. Zo te zien veel “oudere” mensen welke zich niet meer druk maken over werk gelegenheid in Groesbeek en niks beters te doen hebben als zeuren. Wees blij dat een nieuw bedrijf zich in Groesbeek vestigt. Als er maar ongeveer 100 man aanwezig waren, vindt de rest van Groesbeek het prima. Mooi laten komen die fabriek.

splinter

Het is toch de rondweg waar hebben we het over mag er geen auto rijden

Toen Hofmans eieren hier nog was , reden er meer vrachtwagens

Jeroen

Inderdaad en die voldeden bij lange na niet aan de huidige geluids en emissie normen. Mensen moeten eens niet zo zeuren.

Jeroen

Daarbij snap ik ook niet waar die zogenaamde milieu organisaties zich weer mee bemoeien. Er is genoeg mooie natuur in Groesbeek. Maar die lui willen alleen maar meer en meer. Vind dat altijd zon hebberige gedachten. Het liefst zetten ze er dan ook een groot hek omheen zodat alleen zij daar op kosten van de gemeente hun boompjes kunnen knuffelen. Tevens is dat gedeelte van Groesbeek bestempeld als agrarisch ontwikkel gebied. Volgens mij is een melkfabriek toch agrarisch geraleteerd.

Name

@Jeroen, wat loop je te zeuren. Heb jij in je eigen achtertuin geen plek voor een melkfabriekje? Als jij planten in je tuin hebt staan, zal er vast een agrarische bestemming op zitten, dan is een melkfabriek inderdaad een kleine aanpassing. Vinden de buren vast niet erg als de vrachtwagens voor je deur de melk komen brengen en ophalen (misschien moet je dan alleen nog je oprit aanpassen). Milieu-organisaties zullen je dankbaar zijn en het is goed voor de werkgelegenheid. Kunnen ze bij jou solliciteren?

Jeroen

Hoi name, sinds wanneer staan er huizen tegenover die kippenschuren? en er grenzen ook geen achtertuinen tegenaan 🙂 En ja die vrachtwagens komen straks ook langs mijn huis af en wel met 80km/h nog geen 5 meter van m’n huiskamer raam en nee ik maak me er niet druk over. Als ik me er wel druk over had gemaakt was ik niet aan een doorgaande weg gaan wonen.

piet

Wordt hier de melk met de hormonen straks verwerkt van de koeien die gespoeld worden voor de embryo’s ?

wpDiscuz