EHBO-verenigingen in problemen door vervanging AED’s

GROESBEEK/MILLINGEN AAN DE RIJN – EHBO Groesbeek en EHBO Millingen aan de Rijn hebben te weinig geld om de AED’s waar zij het onderhoud voor verzorgen te vervangen.

De gemeente Berg en Dal springt daarom eenmalig bij.

40 AED’s

Stichting AED Beheer Ubbergen, EHBO Groesbeek en EHBO Millingen onderhouden samen in totaal zo`n 40 AED’s in de gemeente. Door de nieuwe subsidieregeling ontvangt EHBO Groesbeek minder subsidie voor onderhoud dan voorheen. Zij onderhouden 12 AED’s, maar krijgen een vergoeding voor 6 daarvan. “Alleen onderhoud van AED’s die 24/7 buiten hangen komt voor subsidie in aanmerking. Dat was voorheen in Groesbeek anders”, aldus het college.

EHBO Groesbeek

EHBO Groesbeek heeft voor het onderhoud van 12 AED’s € 1.545,- per jaar nodig. Door 3 gemeentelijke AED’s die nu nog binnen hangen bij De Mallemolen, Heuvelland en De Lubert, naar buiten te plaatsen kan EHBO Groesbeek daar ook subsidie voor krijgen. In totaal krijgt de vereniging dan niet voor 6, maar voor 9 AED’s een onderhoudssubsidie á € 195,- per AED. Totaal is € 1.755,- en dus voldoende. De drie buitenkasten (€ 2.100,-) betaalt de gemeente.

EHBO Millingen

EHBO Millingen komt niet met het geld uit. Zij hebben hoge kosten en doen te weinig aan fondswerving. Voor hun aanwezigheid bij evenementen vragen ze vaak niet eens een vergoeding. “Wij gaan bestuurlijk in gesprek met de vereniging om te kijken hoe er meer inkomsten verkregen kunnen worden en of bezuiniging op bepaalde kosten mogelijk is”, zeggen burgemeester en wethouders.

Stichting AED Beheer Ubbergen

Stichting AED beheer ontvangt al jaren lang subsidie voor onderhoud, beheer en verzekering van de gemeente en heeft kunnen sparen voor de vervanging van AED’s. EHBO Millingen en EHBO Groesbeek ontvangen pas sinds dit jaar een bedrag voor onderhoud, beheer en verzekering. In de voormalige gemeenten Groesbeek en Millingen was het alleen een bedrag voor onderhoud. Zij hebben eerder geen rekening hoeven te houden met vervanging van de AED’s op de lange termijn.

Gemeente betaalt vervanging eigen AED’s

De drie verenigingen krijgen binnen 5 jaar te maken met vervanging van de AED’s. Die zijn tussen 2010 en 2012 aangeschaft en gaan zo`n 10 jaar mee. De gemeente Berg en Dal heeft besloten om de 16 gemeentelijke AED’s zelf te vervangen. De kosten bedragen € 24.000,-. De overige AED’s moeten de verenigingen vervangen. Voor de vereniging in Groesbeek zijn dit er 4, Millingen 2 en Ubbergen 18.

In toekomst minder AED’s

De gemeente geeft aan dat er in de toekomst mogelijk minder AED’s in de dorpen hangen omdat de verenigingen hun subsidies nu deels moeten gebruiken voor de vervanging van AED’s. “De kans bestaat dat de organisaties hiervoor onvoldoende geld kunnen reserveren. Niet alle AED’s kunnen dan vervangen worden”.

De gemeente heeft overigens geen wettelijke taak om AED’s aan te schaffen of te voorzien in voldoende aanbod en spreiding.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on EHBO-verenigingen in problemen door vervanging AED’s

Reageren is niet toegestaan.