[Foto’s/Video] Uitreiking Erfgoedprijzen Berg en Dal 2017

BERG EN DAL – Project Ketelwald, de stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de kapschuur bij de Klispoel in Ubbergen hebben woensdagavond in dorpshuis Kerstendal de Erfgoedprijzen 2017 in ontvangst mogen nemen.


De winnaars en hun prijzen. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De prijzen werden uitgereikt door jury-voorzitter Marieke Mastboom. Zo`n 90 mensen waren aanwezig.

Stichting Monument en Landschap

Stichting Monument en Landschap reikt deze prijs tweejaarlijks uit. Voorheen voor Ubbergen, nu voor de hele gemeente Berg en Dal. Eigenaren van (potientiële) monumenten, organisaties die zich bezig houden met landschapsbeheer en/of personen die zich op andere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor behoud van gemeentelijk erfgoed komen in aanmerking voor een prijs.

De genomineerden

In totaal waren er 13 objecten/projecten genomineerd, verdeeld over drie categorieën. Hieronder de genomineerden:

Categorie A: Restauratie, herbestemming en nieuwbouw:
• Boerderij Dijkshoeve (Leuth)
• Nederlands Hervormd Kerkje, Zalmstraat (Millingen aan de Rijn)
Open kapschuur op terrein waterkerskwekerij De Klispoel (Ubbergen)
• Wibeco Vastgoed BV, herbestemming diverse panden in de gemeente
• Zorgcomplex Kloostertuin / voormalig Klooster Mariëndaal (Groesbeek)

Categorie B: Levend houden van het verleden:
• Voormalig onderstation Nijmeegse Electriciteitsnetwerken, nu informatiepunt (Beek)
• Film “Op Zien Milligs” (Millingen aan de Rijn)
Stichting Groesbeek Airborne Vrienden (Groesbeek)
• Film “Het is mooi geweest” (Beek)
• Website Groeten uit Berg en Dal (Berg en Dal)

Categorie C: Cultuurlandschap en ruimtelijk beleid:
• Project terugbrengen De Groesbeek/park Mariëndaal/Groeske (Groesbeek)
Project Ketelwald WMG (Groesbeek)
• Wederopbouw complexten Van Oosterpoort, woningen voor arbeiders van steenfabrieken (Ooij, Leuth, Beek)

Projecten als de renovatie van Villa Stollenburg (Berg en Dal), Thornsche Molen (Persingen), Kerkje van Persingen en zelfs de Giro-fietsroute zijn ook voorgedragen, maar uiteindelijk niet genomineerd. Alle objecten zijn tijdens een dagtocht bekeken.

Gemeentelijk monument

Het openingswoord kwam van Toon de Jong, voorzitter van Stichting Monument en Landschap. Daarna hield wethouder Erik Weijers een toespraak. Hij had het over het gemeentelijk erfgoedbeleid. “Mensen zijn vaak heel trots op hun pand, hebben er ook veel in geïnvesteerd. Maar de beperking die het stempel van een gemeentelijk monument drukt op het pand vindt men niet altijd even leuk”, zei Weijers. Hij vervolgde: “Dat begrijpen we maar het hogere doel van onze gemeente is om ons waardevolle erfgoed te beschermen en te bewaren voor de toekomst”. De wethouder liet tevens weten dat eigenaren 25% subsidie krijgen voor groot onderhoud. De provincie Gelderland doet daar nog bijna het dubbele bij.

Lof en dialect

Weijers was vol lof over het particuliere initiatief om tweejaarlijks prijzen uit te reiken. “Het is bijzonder dat niet een overheid die prijs uitreikt maar het particulier initiatief. De Erfgoedprijs bestaat al tientallen jaren en de Stichting tot Behoud van Monument & Landschap verdient dan ook alle lof dat ze dit al zo lang ondernemen. Chapeau. Erfgoed leeft in de gemeente Berg en Dal.”

379 monumenten

In de gemeente Berg en Dal zijn er 379 monumenten: 109 Rijks en 270 gemeentelijke. In Millingen aan de Rijn zijn er inmiddels 17. “In Millingen waren tot voor de herindeling geen gemeentelijke monumenten, maar wel diverse karakteristieke panden. We hebben de afgelopen 2 jaar keihard gewerkt om ook monumenten uit Millingen aan de lijst toe te kunnen voegen”, aldus Weijers.

Oud-wethouder Theo Giesbers was ook aanwezig en gaf nog een cursus Groesbeeks dialect (zie filmpje) en Wilma Giesbers sprak in het Groesbeeks over de geschiedenis van het ondergoed. Tot slot brachten Tonnie en Wil Hol enkele Millingse liedjes ten gehore.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s/Video] Uitreiking Erfgoedprijzen Berg en Dal 2017

Reageren is niet toegestaan.