Couveuseouder: “Nooit een roze wolk gehad”

GROESBEEK – Op de eerste zondag in mei, 7 mei, is het de Dag van de Couveuseouders en dit wordt in Nederland op 2 locaties gevierd door vrijwilligers van Stichting Prematurendag.

Foto en rechten: Sarah Reeve.

De locaties zijn Breda en Groesbeek. In de regio Nijmegen-Arnhem wordt er de picknick georganiseerd op Landgoed Den Heuvel tussen Groesbeek en Wyler.

Nooit een roze wolk gehad

‘Wij hebben nooit een roze wolk gehad, maar wel een wolk van een dochter. Dat is mijn antwoord als mensen vragen naar onze “roze wolk”, vertelt Saskia. Na een zwangerschap vol problemen en ziekenhuisbezoeken werd haar dochter geboren bij een spoed keizersnede van 28 weken. En daarnaheeft ze nog 3 maanden in het ziekenhuis gelegen. Dus een zorgeloze kraamperiode is ook aan haar voorbij gegaan.

Prematuur

Nu is ze op zoek naar andere ouders die ook een moeilijke start hebben gehad met hun kind. 1 op de 10 kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren; dat noem je dan prematuur. Prematuur is als een kindje geboren wordt vóór de termijn van 37 weken. Onder de 32 weken noemt met het ernstig prematuur en beneden de 28 weken is het extreem prematuur. Ook bestaat de term dysmatuur. Dit houdt in dat een kindje kleiner is dat bij de termijn hoort. Dit kan door een zwangerschapscomplicatie komen.

Lotgenoten

Saskia: “Ikzelf heb met lotgenoten contact gezocht via Facebookgroepen en ook ken ik een aantal mensen die een kindje hebben gehad dat in de couveuse moest. Deze kinderen en hun ouders zijn voorbeelden voor ons. Helaas zijn er ook veel ouders die in hun directe omgeving geen lotgenoten kennen en er nooit aan gedacht hebben om deze online te zoeken. Zij kunnen zich dus alleen voelen in hoe ze alles hebben beleefd en nog beleven. Helaas leven ze vaak in een situatie waarin veel onbegrip en onwetendheid is van hun omgeving over hun verdriet en onzekerheid. Zeker ook voor hen organiseren wij de picknick!”

De picknick

Op de picknick is voor ouders en oud-couveuse kinderen, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Hierbij valt te denken aan verdere familie, ziekenhuispersoneel en andere vrijwilligersorganisaties uit de couveuse-wereld. Tijdens deze picknick op 7 mei is er een springkussen en een knutselactiviteit, ook kunnen kinderen geschminkt worden. Voor de ouders is het vooral een moment om samen een kopje koffie of thee te drinken, een lekker broodje te eten en ervaringen uit te wisselen. Het is daarbij ook gewoon een gezellig samenzijn.

Heb je zin om te komen? Geef je dan op tijd op (voor 1 mei!) en kijk op: www.dagvandecouveuseouders.nl.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Couveuseouder: “Nooit een roze wolk gehad”

Reageren is niet toegestaan.